Weź kromkę chleba i włóż do słoika z ogórkami. Będziesz zaskoczony efektem końcowym
Lubisz ogórki małosolne domowej roboty? A czy kiedykolwiek dodawałeś do słoika kromkę chleba? Wiem, że początkowo może brzmieć to wręcz absurdalnie, ale już za chwilę wszystko stanie się jasne! Ta metoda naprawdę ma sens. Co więcej, efekty na jakie możesz liczyć, są naprawdę genialne!
05.07.2023 15:44
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jedną rzecz. Na pewno zgodzisz się z nami, że ogórki małosolne to idealny dodatek do wielu dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je również solo. Co więcej, dziś zdradzimy Ci, co zrobić, aby przygotować je w perfekcyjnym wydaniu. Będzie to może dość nietypowy, ale jednocześnie bardzo skuteczny patent!
Dlaczego warto do ogórków dodać kawałek chleba?
Wiesz, co najbardziej lubię w kuchni? To, że każdego dnia można nauczyć się w niej czegoś nowego. I jedną z takich pożytecznych lekcji zaliczyłam ostatnio. Odwiedziłam moją ciocię Ewę, która była właśnie w trakcie kiszenia ogórków. W pewnej chwili zaczęła dodawać do słoików chleb razowy, co totalnie mnie zszokowało. Na szczęście szybko wszystko stało się jasne!
Ciocia z uśmiechem na twarzy wyjaśniła mi, że doskonale wie, co robi. I tak naprawdę jej działania mają sens. Jak się okazuje, obecność chleba w słoiku z ogórkami jest bardzo ważna i przydatna jednocześnie. Otóż ten niepozorny element sprawia, że proces kiszenia przebiega znacznie szybciej. Efekty, na jakie możesz liczyć, też są po prostu idealne. Dzięki dodatkowemu składnikowi, ogórki małosolne są po prostu perfekcyjne w smaku.
Wiem o tym doskonale, bo oczywiście po takiej rekomendacji cioci, nie mogłam wyjść bez degustacji. I faktycznie mała zmiana dała genialne efekty.
Przepis na ogórki małosolne z chlebem razowym już czeka
Jeśli Ty również chcesz przetestować nową metodę w swojej kuchni, zabieraj się do pracy. Na pewno nie pożałujesz! Cały proces jest bajecznie prosty, więc na pewno sobie z nim poradzisz. Zaczynamy!
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych,
- 2 l wody,
- 70 g soli,
- 2 łyżki cukru
- 4 kromki razowego chleba,
- kilka ząbków czosnku,
- kilka gałązek kopru.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków. W razie potrzeby usuwamy też wystające ogonki.
- Przepłukujemy również koper oraz obieramy ząbki czosnku.
- Oczywiście musimy przygotować również słoiki do kiszenia. Muszą być one czyste i dobrze wyparzone.
- Po włożeniu ogórków, czosnku i kopru do słoików, zabieramy się za przygotowanie domowej zalewy.
- W tym celu przelewamy wodę do garnka i ustawiamy na palniku. Następnie dodajemy do niej cukier oraz sól. Mieszankę zagotowujemy.
- W międzyczasie dzielimy chleb razowy na mniejsze kawałki.
- Kiedy zalewa będzie już gotowa, przelewamy ją do słoików z dodatkami. Pamiętaj jednak, aby zostawić trochę wolnej przestrzeni. Po co? Został nam w końcu jeszcze chleb razowy. Każdą kromkę układamy na wierzchu słoika.
- Dopiero teraz możemy przykryć słoik z ogórkami czystą ściereczką i talerzykiem. Ogórki w takiej postaci odstawiamy do ukiszenia na kilka dni w ciemne miejsce. I to wszystko!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o kiszeniu ogórków z dodatkiem chleba razowego? A może znasz inne ciekawe porady, które mogą okazać się przydatne przy pracy z ogórkami. Jeśli tak, podziel się swoimi cennymi trikami w komentarzu poniżej. Do usłyszenia!
Nie przegap również:Weź ogórki małosolne i zanurz je w pysznej zalewie. Każdy będzie chciał przepis