Weź patelnię i dwa składniki. W mig zrobisz puszyste i miękkie ciasto

Tik Tok i Instagram to prawdziwa kopalnia przepisów na szybkie i smaczne desery. Choć wiele z nich wywołuje sporo kontrowersji, nie brakuje takich, które są tak banalnie proste, że aż szkoda ich nie wypróbować.

Przepis na szybkie ciasto z patelni.Przepis na szybkie ciasto z patelni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Wiele osób uważa, że przygotowanie jakiekolwiek deseru przewyższa ich umiejętności kulinarne. Choć upieczenie pięknego tortu wymaga obycia się z cukiernictwem, na Tik Toku czy Instagramie znajduje się mnóstwo przepisów na desery, które przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Jednym z takich przepisów jest ten opublikowany przez tiktokerkę publikującą jako gotuj_z_isabel. Kobieta przedstawiła przepis na niskokaloryczne, niskocukrowe ciasto, które przygotujesz na... patelni. Z wyglądu przypomina japońskie pancakes, które robią furorę w mediach społecznościowych. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Ciasto z patelni — hitowy przepis z Tik Toka

Składniki:

  • 3 jajka przechowywane w temperaturze pokojowej,
  • łyżka cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • opcjonalnie: owoce, cukier puder, dżem, syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka rozkłóć ze sobą trzepaczką, a białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodaj cukier oraz łyżeczkę soku z cytryny — dzięki temu, ciasto zyska delikatnego, cytrusowego posmaku.
  2. Na patelni teflonowej rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, wylej na nią żółtka. Kiedy lekko się zetną, wylej ubite na sztywno białka. Całość wyrównaj i zmniejsz ogień na możliwie najmniejszy. Patelnię przykryj pokrywką, a ciasto "smaż" przez ok. 10 minut.
  3. "Ciasto" powinno wyraźnie wyrosnąć. Po zdjęciu z patelni przekrój je na pół i połóż jedno na drugie. Dzięki temu białko się dotnie, a ciasto nie straci na puszystości.
  4. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem albo owocami, czy innymi, ulubionymi dodatkami.

Przepis wywołał lawinę skrajnych komentarzy

Filmik zebrał aż 600 komentarzy. Część osób przyznała, że z chęcią wypróbuje przepis. Użytkownicy, którzy go wypróbowali, przyznali, że deserowi daleko do "ciasta" i zwyczajnie im on nie smakował. Jeszcze inni stwierdzili, że to przepis na najzwyklejszy omlet sufletowy. Trzeba przyznać, że ten rodzaj omletu wykonuje się dokładnie tak samo jak deser opublikowany przez tiktokerkę. Niezależnie od nazewnictwa, to fantastyczny pomysł na wysokobiałkowe, niskokaloryczne śniadanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy