Weź patelnię i dwa składniki. W mig zrobisz puszyste i miękkie ciasto

Tik Tok i Instagram to prawdziwa kopalnia przepisów na szybkie i smaczne desery. Choć wiele z nich wywołuje sporo kontrowersji, nie brakuje takich, które są tak banalnie proste, że aż szkoda ich nie wypróbować.

Przepis na szybkie ciasto z patelni.Przepis na szybkie ciasto z patelni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Wiele osób uważa, że przygotowanie jakiekolwiek deseru przewyższa ich umiejętności kulinarne. Choć upieczenie pięknego tortu wymaga obycia się z cukiernictwem, na Tik Toku czy Instagramie znajduje się mnóstwo przepisów na desery, które przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Jednym z takich przepisów jest ten opublikowany przez tiktokerkę publikującą jako gotuj_z_isabel. Kobieta przedstawiła przepis na niskokaloryczne, niskocukrowe ciasto, które przygotujesz na... patelni. Z wyglądu przypomina japońskie pancakes, które robią furorę w mediach społecznościowych. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Ciasto z patelni — hitowy przepis z Tik Toka

Składniki:

  • 3 jajka przechowywane w temperaturze pokojowej,
  • łyżka cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • opcjonalnie: owoce, cukier puder, dżem, syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka rozkłóć ze sobą trzepaczką, a białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodaj cukier oraz łyżeczkę soku z cytryny — dzięki temu, ciasto zyska delikatnego, cytrusowego posmaku.
  2. Na patelni teflonowej rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, wylej na nią żółtka. Kiedy lekko się zetną, wylej ubite na sztywno białka. Całość wyrównaj i zmniejsz ogień na możliwie najmniejszy. Patelnię przykryj pokrywką, a ciasto "smaż" przez ok. 10 minut.
  3. "Ciasto" powinno wyraźnie wyrosnąć. Po zdjęciu z patelni przekrój je na pół i połóż jedno na drugie. Dzięki temu białko się dotnie, a ciasto nie straci na puszystości.
  4. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem albo owocami, czy innymi, ulubionymi dodatkami.

Przepis wywołał lawinę skrajnych komentarzy

Filmik zebrał aż 600 komentarzy. Część osób przyznała, że z chęcią wypróbuje przepis. Użytkownicy, którzy go wypróbowali, przyznali, że deserowi daleko do "ciasta" i zwyczajnie im on nie smakował. Jeszcze inni stwierdzili, że to przepis na najzwyklejszy omlet sufletowy. Trzeba przyznać, że ten rodzaj omletu wykonuje się dokładnie tak samo jak deser opublikowany przez tiktokerkę. Niezależnie od nazewnictwa, to fantastyczny pomysł na wysokobiałkowe, niskokaloryczne śniadanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis