Weź worek na śmieci i włóż do niego ruszt z piekarnika. Efekt końcowy cię zachwyci

Brudny piekarnik to prawdziwa zmora dla kuchennych czyścioszków. Ruszt, z racji swojego przeznaczenia, jest w końcu elementem wyjątkowo podatnym na różnego rodzaju zabrudzenia. Zaschnięty tłuszcz, resztki jedzenia, brud wszelakiej maści — jak się ich pozbyć? Istnieje na to prosty, chociaż nieoczywisty sposób. Weź worek na śmieci i sam wypróbuj ten trik. 

ObrazekTen trik sprawi, że twój piekarnik będzie lśnił - Pyszności; foto: GettyImages, Canva

Jesteśmy niemal pewni, że najwięcej "rzucania mięsem" w kuchniach Polaków odbywa się nie przy smażeniu kotletów, ale właśnie przy czyszczeniu rusztu piekarnika. Detergenty, brudne ręce, obolałe od szorowania gąbką mięśnie. Przyznaj, że nie taką scenę wyobrażałeś sobie w momencie, w którym postanowiłeś zostać kulinarnym pasjonatem.

Obrazek
Brudny piekarnik to zmora wszystkich kuchennych czyścioszków - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ hołdujemy porzekadłu, że jeśli coś wygląda głupio, ale działa, to wcale nie jest głupie — to uwielbiamy wszelkiego rodzaju, choćby najdziwniejsze w swej naturze triki, które pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnej pracy w kuchni. Jest to przecież miejsce, w którym chcemy skupić się na tym, co przyjemne, a nie na mozolnej harówce, której i tak nikt nie doceni. Jeśli i ty wychodzisz z takiego założenia, to poniższy patent na czysty piekarnik na pewno ci się spodoba.

Piekarnik czysty na tip-top

Soda oczyszczona, kapsułka do zmywarki, płyn do mycia naczyń, woda i worek na śmieci to wszystkie artykuły, które będą ci potrzebne do szybkiego i przyjemnego wyczyszczenia rusztu piekarnika. Wykorzystaj je w ten sposób:

Obrazek
Piekarnik czysty na tip-top - Pyszności; foto: Canva
  1. Do miski nalej trochę ciepłej wody i rozpuść w niej tabletkę do zmywarki. Do powstałego płynu wsyp jeszcze 4 łyżki sody oczyszczonej i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać pastę.
  2. Ubrudzony ruszt piekarnika wsadź teraz do dużego worka na śmieci. Przygotowaną wcześniej mieszankę czyszczącą wylej do środka w ten sposób, by pokryła wszystkie żeberka rusztu. Zamknij worek i odstaw na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij ruszt i opłucz go pod bieżącą wodą. Namocz suchą szmatkę niewielką ilością płynu do mycia naczyń i przetrzyj nim całą kratkę. Ta czynność sprawi, że ruszt będzie lśnił, jakbyś właśnie przywiózł go ze sklepu.
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom