Weź worek na śmieci i włóż do niego ruszt z piekarnika. Efekt końcowy cię zachwyci

Brudny piekarnik to prawdziwa zmora dla kuchennych czyścioszków. Ruszt, z racji swojego przeznaczenia, jest w końcu elementem wyjątkowo podatnym na różnego rodzaju zabrudzenia. Zaschnięty tłuszcz, resztki jedzenia, brud wszelakiej maści — jak się ich pozbyć? Istnieje na to prosty, chociaż nieoczywisty sposób. Weź worek na śmieci i sam wypróbuj ten trik. 

ObrazekTen trik sprawi, że twój piekarnik będzie lśnił - Pyszności; foto: GettyImages, Canva

Jesteśmy niemal pewni, że najwięcej "rzucania mięsem" w kuchniach Polaków odbywa się nie przy smażeniu kotletów, ale właśnie przy czyszczeniu rusztu piekarnika. Detergenty, brudne ręce, obolałe od szorowania gąbką mięśnie. Przyznaj, że nie taką scenę wyobrażałeś sobie w momencie, w którym postanowiłeś zostać kulinarnym pasjonatem.

Obrazek
Brudny piekarnik to zmora wszystkich kuchennych czyścioszków - Pyszności; foto: Canva

Ponieważ hołdujemy porzekadłu, że jeśli coś wygląda głupio, ale działa, to wcale nie jest głupie — to uwielbiamy wszelkiego rodzaju, choćby najdziwniejsze w swej naturze triki, które pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnej pracy w kuchni. Jest to przecież miejsce, w którym chcemy skupić się na tym, co przyjemne, a nie na mozolnej harówce, której i tak nikt nie doceni. Jeśli i ty wychodzisz z takiego założenia, to poniższy patent na czysty piekarnik na pewno ci się spodoba.

Piekarnik czysty na tip-top

Soda oczyszczona, kapsułka do zmywarki, płyn do mycia naczyń, woda i worek na śmieci to wszystkie artykuły, które będą ci potrzebne do szybkiego i przyjemnego wyczyszczenia rusztu piekarnika. Wykorzystaj je w ten sposób:

Obrazek
Piekarnik czysty na tip-top - Pyszności; foto: Canva
  1. Do miski nalej trochę ciepłej wody i rozpuść w niej tabletkę do zmywarki. Do powstałego płynu wsyp jeszcze 4 łyżki sody oczyszczonej i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać pastę.
  2. Ubrudzony ruszt piekarnika wsadź teraz do dużego worka na śmieci. Przygotowaną wcześniej mieszankę czyszczącą wylej do środka w ten sposób, by pokryła wszystkie żeberka rusztu. Zamknij worek i odstaw na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij ruszt i opłucz go pod bieżącą wodą. Namocz suchą szmatkę niewielką ilością płynu do mycia naczyń i przetrzyj nim całą kratkę. Ta czynność sprawi, że ruszt będzie lśnił, jakbyś właśnie przywiózł go ze sklepu.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥