PrzepisWeź z lodówki i połącz z bananami. Lekarz przekonuje, że twój organizm błaga o ten deser

Weź z lodówki i połącz z bananami. Lekarz przekonuje, że twój organizm błaga o ten deser

Lekarz przedstawia obłędny deser (Youtube)
Lekarz przedstawia obłędny deser (Youtube)
29.07.2023 13:13, aktualizacja: 29.07.2023 13:27

"Twój organizm błaga o ten deser" - twierdzi dr Marek Skoczylas. Wszystko, co musisz zrobić, to rozbić jajka i połączyć je z bananami. Z tych dwóch składników wyczarujesz coś, dzięki czemu poczujesz się o wiele lepiej.

Danie wyglądem nieco przypomina gruby omlet. Chociaż sposób przygotowania wydaje się być podobny, to możemy znaleźć mnóstwo różnic. Najważniejsza jest taka, że nie używamy patelni, dzięki czemu słodkość będzie o wiele zdrowsza od klasycznego omleta.

Deser, którego potrzebuje twój organizm

Przekąska jajeczno-bananowa może na stałe trafić do waszego menu. Jest pożywna, przepyszna i do tego łatwa w przygotowaniu. Dr Skoczylas chce w ten sposób spopularyzować jedzenie jajek. Produkty te są pełne witamin, białka i wielu innych składników odżywczych, które służą organizmowi. Deser ten sprawi, że dzieci (które nie przepadają za jajkami) będą częściej sięgać po te składniki odżywcze. Banany dodają słodkiego smaku, dostarczają także potasu.

Dlaczego warto spożywać jajka? Zawierają związki, które mają dla nas ogromne znaczenie. Chronią nas przed wzrostem złego cholesterolu, chronią zdrowie oczu, wspierają pracę mózgu (w tym pamięć i koncentrację). Ponadto są bardzo dobrym źródłem białka.

Jak zrobić jajeczno-bananową przekąskę?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Jak łatwo się domyśleć będą to banany oraz jajka. Poza tym potrzebujemy także:

  • zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • oleju z orzecha włoskiego.
Deser, o który błaga Twój organizm (Youtube)
Deser, o który błaga Twój organizm (Youtube)

Sposób wykonania

  1. W misce umieść 1,5 banana i zalej je dwoma jajkami.
  2. Składniki rozgnieć widelcem. Masa powinna przypominać tę do omleta lub jajecznicy.
  3. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przerzuć do blendera.
  4. Dodaj mleko migdałowe i zmiksuj.
  5. Dodatkowe naczynie posmaruj olejem z orzecha włoskiego i oprósz je zmielonymi orzechami.
  6. Masę jajeczno-bananową przelej przez worek nylonowy do miseczki z orzechami. Całość przykryj pokrywką.
  7. Gotuj na parze 20-30 minut na średnim ogniu. Od razu po tym sprawdź, czy jajka dobrze się ścieły.
  8. Zimny deser wstaw do lodówki na 2 godziny.
  9. Pokrój placek na kilka części i nałóż sobie jedną na talerz.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także