Weź z lodówki i połącz z bananami. Lekarz przekonuje, że twój organizm błaga o ten deser

"Twój organizm błaga o ten deser" - twierdzi dr Marek Skoczylas. Wszystko, co musisz zrobić, to rozbić jajka i połączyć je z bananami. Z tych dwóch składników wyczarujesz coś, dzięki czemu poczujesz się o wiele lepiej.

ObrazekLekarz przedstawia obłędny deser (Youtube)
Paulina Hermann

Danie wyglądem nieco przypomina gruby omlet. Chociaż sposób przygotowania wydaje się być podobny, to możemy znaleźć mnóstwo różnic. Najważniejsza jest taka, że nie używamy patelni, dzięki czemu słodkość będzie o wiele zdrowsza od klasycznego omleta.

Deser, którego potrzebuje twój organizm

Przekąska jajeczno-bananowa może na stałe trafić do waszego menu. Jest pożywna, przepyszna i do tego łatwa w przygotowaniu. Dr Skoczylas chce w ten sposób spopularyzować jedzenie jajek. Produkty te są pełne witamin, białka i wielu innych składników odżywczych, które służą organizmowi. Deser ten sprawi, że dzieci (które nie przepadają za jajkami) będą częściej sięgać po te składniki odżywcze. Banany dodają słodkiego smaku, dostarczają także potasu.

Dlaczego warto spożywać jajka? Zawierają związki, które mają dla nas ogromne znaczenie. Chronią nas przed wzrostem złego cholesterolu, chronią zdrowie oczu, wspierają pracę mózgu (w tym pamięć i koncentrację). Ponadto są bardzo dobrym źródłem białka.

Jak zrobić jajeczno-bananową przekąskę?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Jak łatwo się domyśleć będą to banany oraz jajka. Poza tym potrzebujemy także:

  • zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • oleju z orzecha włoskiego.
Obrazek
Deser, o który błaga Twój organizm (Youtube)

Sposób wykonania

  1. W misce umieść 1,5 banana i zalej je dwoma jajkami.
  2. Składniki rozgnieć widelcem. Masa powinna przypominać tę do omleta lub jajecznicy.
  3. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przerzuć do blendera.
  4. Dodaj mleko migdałowe i zmiksuj.
  5. Dodatkowe naczynie posmaruj olejem z orzecha włoskiego i oprósz je zmielonymi orzechami.
  6. Masę jajeczno-bananową przelej przez worek nylonowy do miseczki z orzechami. Całość przykryj pokrywką.
  7. Gotuj na parze 20-30 minut na średnim ogniu. Od razu po tym sprawdź, czy jajka dobrze się ścieły.
  8. Zimny deser wstaw do lodówki na 2 godziny.
  9. Pokrój placek na kilka części i nałóż sobie jedną na talerz.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki