PoradyWiększość z nas źle przechowuje kawę. Szklany słoik to najgorszy i najbardziej szkodliwy wybór

Większość z nas źle przechowuje kawę. Szklany słoik to najgorszy i najbardziej szkodliwy wybór

Szkodliwa kawa w słoiku (archiwum prywatne)
Szkodliwa kawa w słoiku (archiwum prywatne)
31.07.2023 14:22, aktualizacja: 31.07.2023 14:46

Kawa z rana wypełnia aromatem całe mieszkanie. Jeśli chcemy cieszyć się nią przez długi czas, musimy pamiętać o tym, by dobrze ją przechowywać. Odpowiednie opakowanie to klucz do sukcesu. Okazuje się, że... większość z nas źle wybiera. Najczęściej przesypujemy ją do szklanego słoiczka. To okropny pomysł.

Gdzie powinniśmy trzymać kawę? W oryginalnym opakowaniu? Plastikowym lub metalowym pudełku? To wbrew pozorom bardzo ważne pytania, na które warto odpowiedzieć. Oto fakty i mity na temat przechowywania kawy.

Kawa będzie świeża i aromatyczna, jeśli będziesz odpowiednio ją przechowywać

Przesypywanie kawy do szklanych słoiczków jest szkodliwe

Fakt! Promienie słoneczne mogą uszkodzić kawę. Dzieje się tak, gdy przechowujemy czarny proszek na półce lub stoliku. Jak wiemy, szyba nie jest w stanie zatrzymać ciepła, które wysyła słońce, ani promieni UV. Przez co promienie w łatwy sposób docierają do innych zakamarków pomieszczenia. Jeśli bardzo zależy nam na przechowywaniu kawy w takim słoiku, chowajmy go w szafie.

Trzymanie kawy w metalowym pojemniku to dobry pomysł

Mit! Metal psuje smak, a do tego nie pozwala ujść CO2 (dwutlenek węgla), który kawa produkuje. Ten problem możemy obejść, gdy do metalowego pudełka włożymy proszek w oryginalnym opakowaniu.

Kawa (Unplash)
Kawa (Unplash)

Kawę trzeba trzymać w lodówce

Mit! Zmielone i cale ziarna pochłaniają wszystkie możliwe zapachy. Bardzo szybko podczas picia małej czarnej będziemy czuć wszystko, co mamy w lodówce, tylko nie kawę. Lodówka całkiem odpada. Ponadto jest w niej zawsze wilgotna, a kawusia nie znosi wilgoci.

Kawę najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu

Fakt! Oryginalne opakowanie nie przepuszcza powietrza i światła. Oznacza to, że  produkt nie ma prawa zwietrzeć. Jedyne, co musisz zrobić, to zawinąć dokładnie górną część i zapiąć ją klipsem lub klamerką. Taki pakunek przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Musisz wiedzieć, że kawa nienawidzi wilgoci, skrajnych temperatur (zbyt niskich i zbyt wysokich) oraz światła słonecznego. Te rzeczy negatywnie wpływają na jej smak i aromat.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także