Większość z nas źle robi jajecznicę. Trik Gordona Ramsaya
Gordon Ramsay pokazuje, jak przygotować jajecznicę, która smakuje jak w luksusowym hotelu. Światowej sławy szef kuchni, znany z takich programów jak "Kuchenne Koszmary" i "Piekielna Kuchnia Gordona Ramsaya", uchylił rąbka tajemnicy. Jego jajecznica jest prosta, ale wymagająca. Potrzebna jest skrupulatność i dobra koordynacja ruchowa.
Pierwszą podstawową różnicą jest to, że szkocki kucharz nie robi jajecznicy na patelni, tylko w rondelku, który w dodatku na początku smażenia jest zimny. Wbija do niego 3 jajka i dodaje czubatą łyżkę prawdziwego masła. Rondelek ustawia na mocno rozgrzanym palniku, całość zaczyna energicznie mieszać. Należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ takie mieszanie jeszcze chwilę potrwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Sekret kremowej jajecznicy Gordona Ramsaya
Po około 30 sekundach zdejmij rondelek z palnika na ok. 10 sekund. Nie przerywaj mieszania. Następnie wróć z nim na palnik, mieszaj cały czas na dużej mocy palnika. Gdy jajka zaczną się ścinać, ponownie zestaw rondelek na krótką chwilę. Cały czas mieszając, po raz ostatni podgrzej jajecznicę.
Dodatek, który zapewnia kremowy finisz
Kiedy tekstura jajek jest już satysfakcjonująca, szef kuchni dodaje jeszcze jeden składnik, jakim jest crème fraîche, czyli kwaśna gęsta śmietana o zawartości tłuszczu ok. 35 proc. Jeśli nie masz dostępu do takiej śmietany, dodaj kremówkę lub serek mascarpone. Wystarczy 1 łyżka, aby jajecznica stała się jeszcze bardziej delikatna, a jednocześnie zachowała swój charakterystyczny klasyczny smak jajek.
Kiedy przyprawić jajecznicę?
Gordon Ramsay nie dodaje przypraw na początku smażenia jajecznicy. Wszystko pozostawia na sam koniec, aby nie zaburzyć struktury jajek. Gotową potrawę w rondelku doprawia gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do jajecznicy dodaje posiekany szczypiorek, ale poleca również wersję z wędzonym łososiem.
Dodatki do jajecznicy w stylu Gordona Ramsaya
Jeśli chcesz poczuć się jak w domu Gordona Ramsaya, na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmaż pieczarki i pomidorki koktajlowe. Te drugie będą ładnie układały się na talerzu, gdy pozostawisz je na gałązce. Zarumienione warzywa dopraw solą i pieprzem. Jajecznicę podaj na grubej grzance z pszenno-żytniego chleba zrobionego na zakwasie.