Wiele osób się nimi zajada. Kiedy zobaczysz nagranie z fabryki, stracisz apetyt

Lubisz paluszki krabowe i często wykorzystujesz je w swojej kuchni? Ale czy wiesz, jak one w ogóle powstają? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Tylko pamiętaj, nie dla każdego może być to coś przyjemnego, więc uprzedzam z góry.

ObrazekJak powstają paluszki krabowe/źródło: YouTube/@Food-Kingdom
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak Ty, ale ja uwielbiam poznawać ciekawostki ze świata. A, że kuchnia to mój drugi dom, bardzo często informacje tego typu dotyczą właśnie kulinarnych tematów. Nie inaczej będzie i dzisiaj.

Jakiś czas temu natrafiłam w sieci na nagranie na kanale @Food-Kingdom na YouTube. Można zobaczyć na nim m.in. w jaki sposób powstają paluszki krabowe, które wręcz uwielbiam. Wiedziałam, że muszę zobaczyć cały materiał, ale teraz mam mieszane uczucia. Nie spodziewałam się czegoś takiego. Od razu zaznaczam, nie dla wszystkich może być to coś przyjemnego.

Ja jednak należę do tych osób, które, choć boją się horrorów, oglądają je z zamkniętymi oczami w kluczowych momentach. Również i tym razem ciekawość zwyciężyła. Jeśli też chciałbyś dowiedzieć się, w jaki sposób powstają paluszki krabowe, zapoznaj się z tym artykułem do końca.

Obrazek
Czy wiesz, jak powstają paluszki krabowe?/źródło: Hanna/Adobe Stock

Czym są paluszki krabowe?

Paluszki krabowe (znane również pod nazwą surimi) z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Sama spróbowałam ich dopiero jako dorosła kobieta, bo w moim rodzinnym domu stawiało się przede wszystkim na polską kuchnię. Kiedy jednak zamieszkałam na swoim, postanowiłam otworzyć się na nowe smaki. Nie inaczej było też z pysznymi paluszkami krabowymi, w których zakochałam się od pierwszego kęsa.

Przez wiele lat żyłam w przeświadczeniu, że paluszki krabowe robi się z krabiego mięsa. A w rzeczywistości to "tylko" mielona ryba.

"Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki" - czytamy na portalu WP Kuchnia.

To jednak nie koniec smutnych wiadomości. Do paluszków krabowych często dodawane są substancje zapachowe, barwiące oraz konserwujące. Nie brakuje tu też wypełniaczy.

Jak powstają paluszki krabowe?

Wróćmy jednak do filmu na YouTube. Produkcja surimi została umieszczona w pierwszej część materiału. Na nagraniu dokładnie widzimy poszczególne etapy powstawania paluszków krabowych.

I nie ma co ukrywać, nie jest to zbyt piękny widok. Zwłaszcza pierwsza część, kiedy to zmielona ryba przypomina nieapetyczną papkę. Gdybym od początku nie wiedziała, co oglądam i zobaczyłabym tylko jeden wycinek, pomyślałabym, że to jakiś klej albo zaprawa wykorzystywana przy pracach remontowo-budowlanych. Nawet przez myśl by mi nie przeszło, że to jeden z etapów powstawania pysznych paluszków krabowych.

Z poniższego nagrania dowiesz się również, skąd w ogóle bierze się pomarańczowa osłonka na każdym paluszku. Co nie ukrywam, też zawsze bardzo mnie nurtowało.

Czy po obejrzeniu nagrania nadal będziesz jadł paluszki krabowe?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇