Wiele osób się nimi zajada. Kiedy zobaczysz nagranie z fabryki, stracisz apetyt

Lubisz paluszki krabowe i często wykorzystujesz je w swojej kuchni? Ale czy wiesz, jak one w ogóle powstają? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Tylko pamiętaj, nie dla każdego może być to coś przyjemnego, więc uprzedzam z góry.

ObrazekJak powstają paluszki krabowe/źródło: YouTube/@Food-Kingdom
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak Ty, ale ja uwielbiam poznawać ciekawostki ze świata. A, że kuchnia to mój drugi dom, bardzo często informacje tego typu dotyczą właśnie kulinarnych tematów. Nie inaczej będzie i dzisiaj.

Jakiś czas temu natrafiłam w sieci na nagranie na kanale @Food-Kingdom na YouTube. Można zobaczyć na nim m.in. w jaki sposób powstają paluszki krabowe, które wręcz uwielbiam. Wiedziałam, że muszę zobaczyć cały materiał, ale teraz mam mieszane uczucia. Nie spodziewałam się czegoś takiego. Od razu zaznaczam, nie dla wszystkich może być to coś przyjemnego.

Ja jednak należę do tych osób, które, choć boją się horrorów, oglądają je z zamkniętymi oczami w kluczowych momentach. Również i tym razem ciekawość zwyciężyła. Jeśli też chciałbyś dowiedzieć się, w jaki sposób powstają paluszki krabowe, zapoznaj się z tym artykułem do końca.

Obrazek
Czy wiesz, jak powstają paluszki krabowe?/źródło: Hanna/Adobe Stock

Czym są paluszki krabowe?

Paluszki krabowe (znane również pod nazwą surimi) z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Sama spróbowałam ich dopiero jako dorosła kobieta, bo w moim rodzinnym domu stawiało się przede wszystkim na polską kuchnię. Kiedy jednak zamieszkałam na swoim, postanowiłam otworzyć się na nowe smaki. Nie inaczej było też z pysznymi paluszkami krabowymi, w których zakochałam się od pierwszego kęsa.

Przez wiele lat żyłam w przeświadczeniu, że paluszki krabowe robi się z krabiego mięsa. A w rzeczywistości to "tylko" mielona ryba.

"Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki" - czytamy na portalu WP Kuchnia.

To jednak nie koniec smutnych wiadomości. Do paluszków krabowych często dodawane są substancje zapachowe, barwiące oraz konserwujące. Nie brakuje tu też wypełniaczy.

Jak powstają paluszki krabowe?

Wróćmy jednak do filmu na YouTube. Produkcja surimi została umieszczona w pierwszej część materiału. Na nagraniu dokładnie widzimy poszczególne etapy powstawania paluszków krabowych.

I nie ma co ukrywać, nie jest to zbyt piękny widok. Zwłaszcza pierwsza część, kiedy to zmielona ryba przypomina nieapetyczną papkę. Gdybym od początku nie wiedziała, co oglądam i zobaczyłabym tylko jeden wycinek, pomyślałabym, że to jakiś klej albo zaprawa wykorzystywana przy pracach remontowo-budowlanych. Nawet przez myśl by mi nie przeszło, że to jeden z etapów powstawania pysznych paluszków krabowych.

Z poniższego nagrania dowiesz się również, skąd w ogóle bierze się pomarańczowa osłonka na każdym paluszku. Co nie ukrywam, też zawsze bardzo mnie nurtowało.

Czy po obejrzeniu nagrania nadal będziesz jadł paluszki krabowe?

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka