Wiele osób trzyma magnesy na lodówce. Nie wiedzą, jak bardzo mogą zaszkodzić

W wielu polskich domach lodówki zdobią kolorowe magnesy. Te pamiątki z podróży, często o ciekawych kształtach i przedstawiające lokalne motywy, dodają uroku kuchennej przestrzeni. Jednak ich obecność może nieść ze sobą pewne zagrożenia.

Wiele osób trzyma magnesy na lodówce. Nie wiedzą, jak bardzo mogą zaszkodzićWiele osób trzyma magnesy na lodówce. Nie wiedzą, jak bardzo mogą zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas zdobi lodówki magnesami – pamiątkami z podróży, ozdobnymi i praktycznymi akcentami. Jednak, czy wiesz, że te niewinne ozdoby mogą mieć negatywny wpływ na nasze urządzenia AGD? Sprawdź, dlaczego umieszczanie magnesów na lodówce może być ryzykowne i czy warto zaryzykować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Magnesy na lodówce: niepozorne zagrożenie dla Twojego portfela

Niewielkie magnesy na lodówce mogą stanowić zagrożenie dla naszych sprzętów elektrycznych, zwłaszcza nowoczesnych modeli. To wszystko przez pole magnetostatyczne, które emitują. To pole może zakłócać działanie elektroniki, prowadząc do nieprawidłowego funkcjonowania urządzeń i zwiększonego zużycia prądu. Efektem mogą być wyższe rachunki za energię elektryczną.

Alternatywy dla magnesów:

  • Tablica magnetyczna: Zamiast umieszczać magnesy na lodówce, można stworzyć dla nich specjalne miejsce na tablicy magnetycznej.
  • Pamiątki w albumie: Fotografie z podróży i inne pamiątki można przechowywać w albumie, gdzie będą bezpieczne i łatwe do przeglądania.
  • Dekoracje ścienne: Istnieje wiele innych sposobów na ozdobienie kuchni, np. za pomocą obrazów, plakatów, czy roślin doniczkowych.

Ryzyko dla sprzętów, bezpieczeństwo dla żywności

Choć magnesy na lodówce mogą wpływać na nasze urządzenia AGD, nie ma dowodów na to, że wpływają na jakość przechowywanej w niej żywności. Naukowcy nie znaleźli związku między obecnością magnesów a stanem produktów spożywczych. Wydaje się więc, że nasze jedzenie jest bezpieczne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne