Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Już nigdy nie zrobisz jej w inny sposób

Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. W Wielkanocnym wydaniu jest lżejsza, bardziej wyrazista w smaku i jeszcze smaczniejsza.

Sałatka jarzynowa- Pyszności; źródło: CanvaSałatka jarzynowa- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Sałatki jarzynowej specjalnie przedstawiać nie trzeba. Nie bez powodu nosi miano królowej polskich świąt- miski pełne tego przysmaku pojawiają się zarówno na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, jak i na uroczystościach rodzinnych i imprezach. Łączy ona najpopularniejsze polskie warzywa z uwielbianym majonezem.

Każdy ma nieco inny sposób jej przygotowania: jedni dorzucają kukurydzę, inni stawiają na groszek, następni nie wyobrażają jej sobie bez dodatku kwaśnego jabłka. Nasz przepis na wielkanocną odsłonę sałatki warzywnej zaskoczy cię składnikami. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej.

Wielkanocna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 12 jaj średniej wielkości
  • 5 rzodkiewek
  • 5 korniszonów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 10 g musztardy delikatesowej
  • 50 g majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż jajka. Dodaj 2-3 łyżki soli i włącz palnik. Gotuj jajka przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Przelej ugotowane jaja zimną wodą i obierz. Dzięki soli usuwanie skorupek będzie prostsze, a jajka nie popękają podczas gotowania.
  2. Jajka pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki oraz korniszony. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz koperek i wymieszaj.
  3. W osobnej miseczce połącz majonez i musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej do miski z jajkami i warzywami. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Odstaw sałatkę na min. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Obrazek
Sałatka jarzynowa- Pyszności; źródło: Canva

Z czym podawać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową można podawać na wiele sposobów, zależnie od indywidualnych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych rodzajów mięsa, np. kurczaka, indyka czy schabu. Sałatkę jarzynową można podawać jako przystawkę, np. na kawałku chrupiącego chleba lub tostach. Najczęściej jadamy ją bez dodatków- sama w sobie jest naprawdę doskonała.

Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne z mascarpone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie