PrzepisNie majonez, nie jogurt. Surówkę z czerwonej kapusty zalej innym składnikiem

Nie majonez, nie jogurt. Surówkę z czerwonej kapusty zalej innym składnikiem

Surówka z czerwonej kapusty to klask wśród dodatków do domowego obiadu. Możemy dostać ja w każdej restauracji i chętnie po nią sięgamy. Ma nie tylko dużą ilość witamin i składników odżywczych, ale w połączeniu z innymi składnikami tworzy coś pysznego. Jeśli nigdy nie miałeś okazji przygotować takiej surówki, to zdradzamy nasz ulubiony przepis na ten dodatek.

Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva
Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

28.09.2022 15:30

Czerwona kapusta dzięki swojej wyrazistej barwie robi dużo zamieszania na talerzu. Jej fioletowy kolor zachęca do jedzenia. Jeśli dodamy do niej octu, jeszcze bardziej podkręcimy jej wyrazistą barwę. Dobrze połączyć ją z jabłkiem czy porem, by przełamać wszystkie smaki. Zapisz potrzebne produkty i sposób przygotowania, a następnie przechodzi do działania.

Surówka z kapusty czerwonej

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • biała część pora
  • jedno jabłko
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12%
  • sól morska do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia sałatki. Na sam początek kapustę dokładnie umyj i poszatkuj. Kolejnym krokiem będzie umycie pora i drobne posiekanie tego warzywa. Jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki ze sobą połącz. Do smaku dopraw solą i octem. Na koniec dodaj śmietanę. Odstaw na 15-20 minut, aby kapusta zmiękła. Surówka jest gotowa. Możesz przechowywać ją w szklanym opakowaniu w lodówce przez kilka dni lub od razu podać do obiadu.

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości kapusty czerwonej

To warzywo jest naprawdę bogate w różne składniki odżywcze. Ma wiele witamin między innymi wit. C, K, B1, B6. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele prozdrowotnych zalet. Jest bogata w przeciwutleniacze, które będą niwelować nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie.

W przypadku witaminy C czy karotenoidów znajdziemy ich w niej w ilości większej, niż w przypadku zielonej kapusty, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten produkt. Czerwona kapusta usprawnia pracę jelit, zmniejsza stany zapalne oraz korzystnie wpływa na nasze trawienie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zaparcia, z którymi zmaga się duża ilość społeczeństwa, idą w zapomnienie. Koniecznie wypróbuj przepis na tę surówkę i wykorzystaj na 100% właściwości tej kapusty.

Jeśli lubisz warzywa kapustne, to na naszym YouTube znajdziesz film jak zrobić surówkę colesław:

Wybrane dla Ciebie