Nie majonez, nie jogurt. Surówkę z czerwonej kapusty zalej innym składnikiem

Surówka z czerwonej kapusty to klask wśród dodatków do domowego obiadu. Możemy dostać ja w każdej restauracji i chętnie po nią sięgamy. Ma nie tylko dużą ilość witamin i składników odżywczych, ale w połączeniu z innymi składnikami tworzy coś pysznego. Jeśli nigdy nie miałeś okazji przygotować takiej surówki, to zdradzamy nasz ulubiony przepis na ten dodatek.

Surówka z czerwonej kapustySurówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Czerwona kapusta dzięki swojej wyrazistej barwie robi dużo zamieszania na talerzu. Jej fioletowy kolor zachęca do jedzenia. Jeśli dodamy do niej octu, jeszcze bardziej podkręcimy jej wyrazistą barwę. Dobrze połączyć ją z jabłkiem czy porem, by przełamać wszystkie smaki. Zapisz potrzebne produkty i sposób przygotowania, a następnie przechodzi do działania.

Surówka z kapusty czerwonej

Obrazek
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • biała część pora
  • jedno jabłko
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12%
  • sól morska do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia sałatki. Na sam początek kapustę dokładnie umyj i poszatkuj. Kolejnym krokiem będzie umycie pora i drobne posiekanie tego warzywa. Jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki ze sobą połącz. Do smaku dopraw solą i octem. Na koniec dodaj śmietanę. Odstaw na 15-20 minut, aby kapusta zmiękła. Surówka jest gotowa. Możesz przechowywać ją w szklanym opakowaniu w lodówce przez kilka dni lub od razu podać do obiadu.

Obrazek
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości kapusty czerwonej

To warzywo jest naprawdę bogate w różne składniki odżywcze. Ma wiele witamin między innymi wit. C, K, B1, B6. Czerwona kapusta jest również doskonałym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele prozdrowotnych zalet. Jest bogata w przeciwutleniacze, które będą niwelować nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie.

W przypadku witaminy C czy karotenoidów znajdziemy ich w niej w ilości większej, niż w przypadku zielonej kapusty, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten produkt. Czerwona kapusta usprawnia pracę jelit, zmniejsza stany zapalne oraz korzystnie wpływa na nasze trawienie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zaparcia, z którymi zmaga się duża ilość społeczeństwa, idą w zapomnienie. Koniecznie wypróbuj przepis na tę surówkę i wykorzystaj na 100% właściwości tej kapusty.

Jeśli lubisz warzywa kapustne, to na naszym YouTube znajdziesz film jak zrobić surówkę colesław:

Wybrane dla Ciebie
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd