Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?

Przeprowadziliśmy wielki test gotowych sosów na grilla z supermarketów. Sprawdziliśmy składy, ceny oraz smak i wyłoniliśmy najlepsze dipy do mięs, grzanek i warzyw.

Kobieta trzyma dwa sosy w dłoniach. Na blacie przed nią stoją butelki z różnymi sosamiWielki test sosów na grilla z supermarketów- Pyszności
Ewa

Podczas grillowania chętnie sięgamy po różne dipy i dodatki, które urozmaicają smak mięsa z rusztu. Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu w domu, to nie każdy ma taką możliwość. Odpowiedzią na to są gotowce z supermarketów w różnych smakach. Przejrzeliśmy najpopularniejsze sosy i sprawdziliśmy ich skład. Oceniliśmy smak, żebyś ty mógł wybrać najlepszy możliwy dodatek.

Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?

Postanowiliśmy sprawdzić, co ciekawego znaleźć można na sklepowych półkach i ocenić, po co warto sięgnąć. Oferta jest szeroka, nie brakuje różnych połączeń smaków od najpopularniejszych marek. Znaleźć można zarówno klasyczne sosy, takie jak czosnkowy, ketchup, tatarski czy BBQ, jak i mniej znane połączenia - sos algierski, curry mango i sweet chilli. Wiele z nich ma naprawdę proste składy, dzięki czemu warto sięgnąć po nie w czasie grilla, gdy tylko szukamy nowych smaków.

Zobacz nasz film:

Sos czosnkowy łagodny - DEVELEY

Skład: woda, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy w zmiennych proporcjach), czosnek (5%), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, naturalna sól kamienna, białka mleka, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), zioła, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalne aromaty (zawierają gorczycę)

Cena: 5,99 zł/410 g

Sos czosnkowy Develey- Pyszności
Sos czosnkowy Develey- Pyszności

Sos czosnkowy to klasyk, który każdy z nas doskonale zna. Jednak jeśli chcesz chwycić za gotowiec, lepiej się zastanów. W produkcie Develey skład jest dość długi. Nie dziwi nas obecność kwasu cytrynowego, który pozwala na utrzymanie koloru. Sos niestety zyskał skrobię i gumę ksantanową, które obniżają jakość produktu. Konsystencja jest dość rzadka, z widocznym dodatkiem ziół. Smak czosnku jest delikatny i nie zdominuje zanurzonej w nim przekąski.

Ocena: 3.5/6

Sos czosnkowy - WINIARY

Skład: olej rzepakowy, woda, warzywa (czosnek 3,6%, cebula), ocet, cukier, żółtko jaja, skrobia kukurydziana, sól, przyprawy (w tym gorczyca), aromat, liść pietruszki, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)Cena: 8,99 zł/300 ml

Sos czosnkowy Winiary- Pyszności
Sos czosnkowy Winiary- Pyszności

W sosie znanej marki znalazła się również skrobia. Dodatkowo dodano EDTA, która konserwuje żywność i zachowuje jej kolor. Spożycie zbyt dużej ilości wiąże się z zaburzeniem wchłaniania składników mineralnych m.in. żelaza i cynku, więc lepiej unikać tego składnika w swojej diecie. Cena sosu jest również dość wysoka i nie zachęca do kupowania.

Ocena: 3/6

Ketchup premium - KOTLIN

Skład: pomidory (205 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, sól himalajska 1,6%, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy

Cena: 7,59 zł/450 g

Ketchup Premoim Kotlin- Pyszności
Ketchup Premium Kotlin- Pyszności

Prosty, przejrzysty i jasny skład. Łagodny smak przypadnie do gustu nie tylko dorosłym - spokojnie możesz podać go również dzieciom. Nie czuć w nim octu, nie ma konserwantów i skrobiowych zagęstników. Cena niestety jest dość wysoka, ale idzie za nią również wysoka jakość.

Ocena: 6/6

Ketchup pikantny - PUDLISZKI

Skład: przecier pomidorowy 62,5%, cukier, ocet, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler)

Cena: 6,99 zł/700 g

Obrazek
Ketchup pikantny Pudliszki- Pyszności

Producent niepotrzebnie dodał do ketchupu skrobię, obniżając jakość składu. Poza tym nie ma tam niespodzianek i niezrozumiałych pozycji. Jest delikatnie kwaskowaty z wyczuwalną ostrością. Nie jest jednak mocna, więc nie trzeba obawiać się o swoje kubki smakowe.

Ocena: 5.5/6

SOS MAYO SRIRACHA - DEVELEY

Skład: woda, olej rzepakowy (18%), cukier, chili (11%), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, kukurydziana, żółtko jaja kurzego (2,7%), sól, czosnek (2%), sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, przyprawy (zawierają gorczycę), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, naturalne aromaty. *jaja z chowu z wolnego wybiegu

Cena: 7,48 zł/300 ml

Obrazek
Sos mayo sriracha Develey - Pyszności

Ten sos przypadnie do gustu fanom wyważonej ostrości. Ze zbędnych składników pojawiła się guma ksantanowa oraz zagęszczająca skrobia, jednak pozostałe dodatki są w porządku. Odstrasza wysoka cena i zastanawia fakt, że w składzie jest tak mało papryczek chilli, które są przecież podstawą tego rodzaju sosu (produkty innych marek zawierają ich co najmniej 20 proc.). Sprawdzi się dobrze do burgerów i wrapów. Jest dość ostry, z wyczuwalnym czosnkiem.

Ocena: 4.5/6

Sos BBQ - KANIA

Skład: przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, melasa z trzciny cukrowej, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, aromat dymu wędzarniczego, przyprawy, naturalny aromat pieprzu

Cena: 3,99 zł/465 g

Obrazek
Sos BBQ Kania - Pyszności

Sos BBQ, podobnie jak większość produktów, zagęszczony jest skrobią. Poza tym skład jest naprawdę dobry. Melasa to gęsty syrop z cukru, a słodki akcent to ważny element wszystkich sosów BBQ. Smakuje naprawdę dobrze - przypadnie do gustu fanom dymnych aromatów. Cena jest atrakcyjna i zachęca do spróbowania czegoś nowego.

Ocena: 5.5/6

Sos algierski - KANIA

Skład: olej rzepakowy, woda, przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, 3,9% suszona cebula, żółtko jaja, 0,8% papryczka chili, sól, 0,5% cebula mielona, skrobia modyfikowana, papryka słodka mielona, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; ekstrakt z papryczki chili, stabilizatory: guma guar; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA. *jaja z chowu na wolnym wybiegu

Cena: 5,99 zł/405 g

Sos Algierski Kania w opakowaniu oraz na kiełbasie
Sos Algierski Kania - Pyszności

Kolejna propozycja marki Kania to pikantny sos z cebulą i chilli. Również zagęszczony jest skrobią i ustabilizowany gumą guar. Producent pokusił się o dodanie EDTA. Jak pokazuje poprzedni sos, można zrobić produkt bez tego dodatku. W smaku jest dość mocno cebulowy, z wyczuwalną papryką. Smakuje podobnie do popularnego sosu amerykańskiego.

Ocena: 3/5

Sos BBQ Dark Beer - ROLESKI

Skład: pomidory (46 g w 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, piwo (8%) (woda, słód jęczmienny, cukier, prażony słód jęczmienny, chmiel, drożdże), melas trzcinowy, cebula, skrobia modyfikowana, sól, cukier karmelizowany, czosnek, mączka gorczycy, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego, aromat

Cena: 7,19 zł/360 g

Sos BBQ Dark Beer Roleski - Pyszności
Sos BBQ Dark Beer Roleski - Pyszności

Sos BBQ z dodatkiem piwa ma całkiem dobry skład. Pojawia się jedynie zagęstnik w postaci skrobi, jednak nie ma nic niepokojącego na liście składników. Delikatny aromat piwa w sosie BBQ świetnie będzie się komponował z grillowanym mięsem.

Skład: 5.5/6

Sos curry mango - HEINZ

Skład: olej słonecznikowy 27%, woda, ocet spirytusowy, cukier, przecier z mango 4%, serwatka z proszku (z mleka), mieszanka przypraw curry w proszku 2%, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, przyprawy (zawierają gorczycę, seler), barwnik (karoteny), kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar), rozmaryn, ekstrakt przyprawy

Cena: 6,47 zł/225 g

Sos curry mango w opakowaniu i na kiełbasie
Sos curry mango Heinz - Pyszności

Curry i mango to połączenie dla fanów orientalnych smaków z nutą słodkości. Skład to w dużej części olej i woda, zaś mango i curry to niewielki procent całości. Producent wzmocnił sos aż dwoma zagęstnikami oraz skrobią. Wyraźniejszy jest tutaj smak curry niż mango, chociaż w tle przebija się nieco słodka nuta.

Ocena: 4/6

Sos tatarski - WINIARY

Skład: olej rzepakowy, woda, cukier, warzywa 5,0% (ogórek, cebula), ocet, żółtko jaja, sól, pieczarki 1,2%, przyprawy (w tym gorczyca), skrobia kukurydziana, zioła, aromaty, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)

Cena: 9,98 zł/300 ml

Sos tatarski Winiary w opakowaniu i na kiełbasie
Sos tatarski Winiary - Pyszności

Sos tatarski to klasyk polskiej kuchni. W tym przypadku producent wzmocnił skład o skrobię i EDTA. Ten drugi dodatek niestety sprawia, że ten sos niekoniecznie jest wart tak wysokiej ceny. W smaku jest mocno majonezowy, z delikatnie ostrą nutą sosu tatarskiego. Dodatek ogórków i cebuli urozmaica ciekawie konsystencję.

Ocena: 4/6

Sos meksykański salsa - WINIARY

Skład: przecier pomidorowy 57% (160 g pomidorów na 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, sól, papryka (czerwona 1,5%, zielona 0,5%), cebula, przyprawy, oregano, zagęszczony sok z limonki

Cena: 7,99 zł/336 g

Sos meksykański salsa- Winiary w opakowaniu oraz na kiełbasie
Sos meksykański salsa- Winiary - Pyszności

Tym razem producent przygotował produkt o nienagannym składzie. Jest prosto i naturalnie. Sprawdzi się do wszystkich mięs oraz jako sos do grzanek. To dobry zamiennik ketchupu o świeżym, paprykowo-pomidorowym smaku. Ma delikatnie pikantny, ale nienachalny smak.

Ocena: 6/6

Sos sweet chilli - ROLESKI

Skład: cukier (40%), woda, ocet spirytusowy, chili (6%), papryka czerwona, przecier pomidorowy, skrobia modyfikowana, czosnek, sól

Cena: 8,99 zł/375 g

Sos sweet chilli Roleski - Pyszności
Sos sweet chilli Roleski - Pyszności

Chociaż producent sięgnął po skrobię, to pozostałe składniki są jasne i przejrzyste. Wysoka zawartość sosu wynika z jego nazwy "sweet". Połączenie ostro-słodkiego smaku zagra świetnie z drobiem i owocami morza. Uważaj jednak na ilość sosu - za dużo cukru w diecie zdecydowanie nie jest wskazane.

Ocena: 5/6

Jaki sos na grilla wybrać?

Jeśli chcesz urozmaicić pyszności z grilla ciekawym i smacznym sosem, to warto sięgnąć po klasyczny ketchup lub sos meksykański. W szczególności polecamy ten drugi, jako ciekawą alternatywę dla zwykłego sosu pomidorowego.

Do grillowanym dań, jak wołowina czy kurczak, rekomendujemy również dymny sos BBQ z dodatkiem piwa marki Roleski lub klasycznego wydania tego sosu z firmy Kania. Orientalna nuta z odrobiną słodyczy i kapką pikanterii z sosu sweet chilli pasować będzie świetnie do drobiu i prostych grzanek. Sos czosnkowy lepiej jest przygotować samemu - gotowce mają nie najlepsze składy. Pamiętaj też, że sosy są często kalorycznym uzupełnieniem dania, więc warto pamiętać o umiarze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę