Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?
Przeprowadziliśmy wielki test gotowych sosów na grilla z supermarketów. Sprawdziliśmy składy, ceny oraz smak i wyłoniliśmy najlepsze dipy do mięs, grzanek i warzyw.
28.04.2023 | aktual.: 05.05.2023 14:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podczas grillowania chętnie sięgamy po różne dipy i dodatki, które urozmaicają smak mięsa z rusztu. Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu w domu, to nie każdy ma taką możliwość. Odpowiedzią na to są gotowce z supermarketów w różnych smakach. Przejrzeliśmy najpopularniejsze sosy i sprawdziliśmy ich skład. Oceniliśmy smak, żebyś ty mógł wybrać najlepszy możliwy dodatek.
Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?
Postanowiliśmy sprawdzić, co ciekawego znaleźć można na sklepowych półkach i ocenić, po co warto sięgnąć. Oferta jest szeroka, nie brakuje różnych połączeń smaków od najpopularniejszych marek. Znaleźć można zarówno klasyczne sosy, takie jak czosnkowy, ketchup, tatarski czy BBQ, jak i mniej znane połączenia - sos algierski, curry mango i sweet chilli. Wiele z nich ma naprawdę proste składy, dzięki czemu warto sięgnąć po nie w czasie grilla, gdy tylko szukamy nowych smaków.
Zobacz nasz film:
Sos czosnkowy łagodny - DEVELEY
Skład: woda, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy w zmiennych proporcjach), czosnek (5%), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, naturalna sól kamienna, białka mleka, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), zioła, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalne aromaty (zawierają gorczycę)
Cena: 5,99 zł/410 g
Sos czosnkowy to klasyk, który każdy z nas doskonale zna. Jednak jeśli chcesz chwycić za gotowiec, lepiej się zastanów. W produkcie Develey skład jest dość długi. Nie dziwi nas obecność kwasu cytrynowego, który pozwala na utrzymanie koloru. Sos niestety zyskał skrobię i gumę ksantanową, które obniżają jakość produktu. Konsystencja jest dość rzadka, z widocznym dodatkiem ziół. Smak czosnku jest delikatny i nie zdominuje zanurzonej w nim przekąski.
Ocena: 3.5/6
Sos czosnkowy - WINIARY
Skład: olej rzepakowy, woda, warzywa (czosnek 3,6%, cebula), ocet, cukier, żółtko jaja, skrobia kukurydziana, sól, przyprawy (w tym gorczyca), aromat, liść pietruszki, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)Cena: 8,99 zł/300 ml
W sosie znanej marki znalazła się również skrobia. Dodatkowo dodano EDTA, która konserwuje żywność i zachowuje jej kolor. Spożycie zbyt dużej ilości wiąże się z zaburzeniem wchłaniania składników mineralnych m.in. żelaza i cynku, więc lepiej unikać tego składnika w swojej diecie. Cena sosu jest również dość wysoka i nie zachęca do kupowania.
Ocena: 3/6
Ketchup premium - KOTLIN
Skład: pomidory (205 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, sól himalajska 1,6%, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy
Cena: 7,59 zł/450 g
Prosty, przejrzysty i jasny skład. Łagodny smak przypadnie do gustu nie tylko dorosłym - spokojnie możesz podać go również dzieciom. Nie czuć w nim octu, nie ma konserwantów i skrobiowych zagęstników. Cena niestety jest dość wysoka, ale idzie za nią również wysoka jakość.
Ocena: 6/6
Ketchup pikantny - PUDLISZKI
Skład: przecier pomidorowy 62,5%, cukier, ocet, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler)
Cena: 6,99 zł/700 g
Producent niepotrzebnie dodał do ketchupu skrobię, obniżając jakość składu. Poza tym nie ma tam niespodzianek i niezrozumiałych pozycji. Jest delikatnie kwaskowaty z wyczuwalną ostrością. Nie jest jednak mocna, więc nie trzeba obawiać się o swoje kubki smakowe.
Ocena: 5.5/6
SOS MAYO SRIRACHA - DEVELEY
Skład: woda, olej rzepakowy (18%), cukier, chili (11%), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, kukurydziana, żółtko jaja kurzego (2,7%), sól, czosnek (2%), sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, przyprawy (zawierają gorczycę), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, naturalne aromaty. *jaja z chowu z wolnego wybiegu
Cena: 7,48 zł/300 ml
Ten sos przypadnie do gustu fanom wyważonej ostrości. Ze zbędnych składników pojawiła się guma ksantanowa oraz zagęszczająca skrobia, jednak pozostałe dodatki są w porządku. Odstrasza wysoka cena i zastanawia fakt, że w składzie jest tak mało papryczek chilli, które są przecież podstawą tego rodzaju sosu (produkty innych marek zawierają ich co najmniej 20 proc.). Sprawdzi się dobrze do burgerów i wrapów. Jest dość ostry, z wyczuwalnym czosnkiem.
Ocena: 4.5/6
Sos BBQ - KANIA
Skład: przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, melasa z trzciny cukrowej, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, aromat dymu wędzarniczego, przyprawy, naturalny aromat pieprzu
Cena: 3,99 zł/465 g
Sos BBQ, podobnie jak większość produktów, zagęszczony jest skrobią. Poza tym skład jest naprawdę dobry. Melasa to gęsty syrop z cukru, a słodki akcent to ważny element wszystkich sosów BBQ. Smakuje naprawdę dobrze - przypadnie do gustu fanom dymnych aromatów. Cena jest atrakcyjna i zachęca do spróbowania czegoś nowego.
Ocena: 5.5/6
Sos algierski - KANIA
Skład: olej rzepakowy, woda, przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, 3,9% suszona cebula, żółtko jaja, 0,8% papryczka chili, sól, 0,5% cebula mielona, skrobia modyfikowana, papryka słodka mielona, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; ekstrakt z papryczki chili, stabilizatory: guma guar; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA. *jaja z chowu na wolnym wybiegu
Cena: 5,99 zł/405 g
Kolejna propozycja marki Kania to pikantny sos z cebulą i chilli. Również zagęszczony jest skrobią i ustabilizowany gumą guar. Producent pokusił się o dodanie EDTA. Jak pokazuje poprzedni sos, można zrobić produkt bez tego dodatku. W smaku jest dość mocno cebulowy, z wyczuwalną papryką. Smakuje podobnie do popularnego sosu amerykańskiego.
Ocena: 3/5
Sos BBQ Dark Beer - ROLESKI
Skład: pomidory (46 g w 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, piwo (8%) (woda, słód jęczmienny, cukier, prażony słód jęczmienny, chmiel, drożdże), melas trzcinowy, cebula, skrobia modyfikowana, sól, cukier karmelizowany, czosnek, mączka gorczycy, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego, aromat
Cena: 7,19 zł/360 g
Sos BBQ z dodatkiem piwa ma całkiem dobry skład. Pojawia się jedynie zagęstnik w postaci skrobi, jednak nie ma nic niepokojącego na liście składników. Delikatny aromat piwa w sosie BBQ świetnie będzie się komponował z grillowanym mięsem.
Skład: 5.5/6
Sos curry mango - HEINZ
Skład: olej słonecznikowy 27%, woda, ocet spirytusowy, cukier, przecier z mango 4%, serwatka z proszku (z mleka), mieszanka przypraw curry w proszku 2%, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, przyprawy (zawierają gorczycę, seler), barwnik (karoteny), kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar), rozmaryn, ekstrakt przyprawy
Cena: 6,47 zł/225 g
Curry i mango to połączenie dla fanów orientalnych smaków z nutą słodkości. Skład to w dużej części olej i woda, zaś mango i curry to niewielki procent całości. Producent wzmocnił sos aż dwoma zagęstnikami oraz skrobią. Wyraźniejszy jest tutaj smak curry niż mango, chociaż w tle przebija się nieco słodka nuta.
Ocena: 4/6
Sos tatarski - WINIARY
Skład: olej rzepakowy, woda, cukier, warzywa 5,0% (ogórek, cebula), ocet, żółtko jaja, sól, pieczarki 1,2%, przyprawy (w tym gorczyca), skrobia kukurydziana, zioła, aromaty, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)
Cena: 9,98 zł/300 ml
Sos tatarski to klasyk polskiej kuchni. W tym przypadku producent wzmocnił skład o skrobię i EDTA. Ten drugi dodatek niestety sprawia, że ten sos niekoniecznie jest wart tak wysokiej ceny. W smaku jest mocno majonezowy, z delikatnie ostrą nutą sosu tatarskiego. Dodatek ogórków i cebuli urozmaica ciekawie konsystencję.
Ocena: 4/6
Sos meksykański salsa - WINIARY
Skład: przecier pomidorowy 57% (160 g pomidorów na 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, sól, papryka (czerwona 1,5%, zielona 0,5%), cebula, przyprawy, oregano, zagęszczony sok z limonki
Cena: 7,99 zł/336 g
Tym razem producent przygotował produkt o nienagannym składzie. Jest prosto i naturalnie. Sprawdzi się do wszystkich mięs oraz jako sos do grzanek. To dobry zamiennik ketchupu o świeżym, paprykowo-pomidorowym smaku. Ma delikatnie pikantny, ale nienachalny smak.
Ocena: 6/6
Sos sweet chilli - ROLESKI
Skład: cukier (40%), woda, ocet spirytusowy, chili (6%), papryka czerwona, przecier pomidorowy, skrobia modyfikowana, czosnek, sól
Cena: 8,99 zł/375 g
Chociaż producent sięgnął po skrobię, to pozostałe składniki są jasne i przejrzyste. Wysoka zawartość sosu wynika z jego nazwy "sweet". Połączenie ostro-słodkiego smaku zagra świetnie z drobiem i owocami morza. Uważaj jednak na ilość sosu - za dużo cukru w diecie zdecydowanie nie jest wskazane.
Ocena: 5/6
Jaki sos na grilla wybrać?
Jeśli chcesz urozmaicić pyszności z grilla ciekawym i smacznym sosem, to warto sięgnąć po klasyczny ketchup lub sos meksykański. W szczególności polecamy ten drugi, jako ciekawą alternatywę dla zwykłego sosu pomidorowego.
Do grillowanym dań, jak wołowina czy kurczak, rekomendujemy również dymny sos BBQ z dodatkiem piwa marki Roleski lub klasycznego wydania tego sosu z firmy Kania. Orientalna nuta z odrobiną słodyczy i kapką pikanterii z sosu sweet chilli pasować będzie świetnie do drobiu i prostych grzanek. Sos czosnkowy lepiej jest przygotować samemu - gotowce mają nie najlepsze składy. Pamiętaj też, że sosy są często kalorycznym uzupełnieniem dania, więc warto pamiętać o umiarze.