Wielu uważa, że tej części z kurczaka nie powinno się jeść. Twierdzą, że jest niezdrowa

Kulinarne mity towarzyszą nam od zarania dziejów. Wszystkie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dlatego tak mocno się nas trzymają. Uważamy na przykład, że dodanie jajecznicy do mleka sprawi, że będzie ona puszysta, a alkohol na pewno wyparuje podczas obróbki termicznej. Ciekawy mit krąży też wokół kurczaka.

KurczakKurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdego dnia spotykamy się z różnymi mitami dotyczącymi życia codziennego. Babcie często powtarzały nam, że trzeba przelać makaron zimną wodą, a sól przyspieszy gotowanie wody. Lista takich przesądów jest bardzo długa i dotyczy niemalże każdego znanego nam produktu spożywczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hitowe ciacho w nowym wydaniu. W roli głównej pyszna brzoskwinia

Skórka od kurczaka budzi wiele kontrowersji. Jedni ją od razu wyrzucają, inni zajadają się nią bez oporów. Wiele osób jest zdania, że kurczak ze skórką jest szkodliwy i trzeba pozbyć się tej części. Panuje powszechne przekonanie, że skórka szkodzi zdrowiu. Czy jednak mają oni rację? Przyjrzyjmy się temu popularnemu mitowi i spróbujmy go obalić.

Kurczak ze skórą jest szkodliwy? Wiele osób uważa, że tak

Jak to jest z tą skórką od kurczaka? Szkodliwa czy zdrowa? Niektórzy są zdania, że trzeba ją wyrzucić, nawet po upieczeniu lub ugotowaniu. W końcu jest bardzo tłusta i kaloryczna, więc nie nadaje się do spożycia. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Kurczak, a właściwe część kurczaka, która owiana jest mroczną historią, ma swoje bardzo zdrowtne właściwości.

Zawiera bowiem kwasy tłuszczowe omega-6, które są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Świetnie wpływają na stan serca i jego pracę. Dzięki niemu lepiej wchłaniają się witaminy A, D, E oraz K. Od razu obalimy kolejny mit: skórka kurczaka wcale nie jest aż taka kaloryczna, ma bowiem tylko 50 kcal. Mało tego, to ona jest najbardziej nasiąknięta naszą marynatą i przyprawami. Usuwając skórę, pozbawiamy się najlepiej smakującej i chrupiącej części.

Kurczak
Kurczak © Wikipedia
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik