WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Wielu z nas przechowuje tak ogórki, a to najgorszy błąd. Dlatego stają się miękkie i niesmaczne

Ogórki to jedne z tych warzyw, które regularnie goszczą w polskich kuchniach. Lubiane i wszechstronne, ale niestety też dość delikatne, przez co łatwo je zepsuć. Na szczęście wystarczy wiedzieć, gdzie i jak przechowywać te pyszne warzywa, by dłużej zachowały świeżość.

Jak przechowywać ogórki?Jak przechowywać ogórki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Pronina

To żadna nowość, że warzywa przechowywane w odpowiednich warunkach po prostu dłużej zachowują świeżość. Nie inaczej jest z ogórkami – jeśli chcemy, by nie straciły jędrności i smaku już po dwóch dniach od zakupu lub zerwania, warto pamiętać o kilku prostych zasadach tuż po przyniesieniu ich do domu. Właściwe przechowywanie to klucz do tego, by ogórki nie zwiędły i nie stały się miękkie czy wodniste. Dzięki kilku prostym trikom można znacznie przedłużyć trwałość, co pozwoli cieszyć się ich chrupkością i świeżością przez dłuższy czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Dlaczego warto kupować ogórki?

Ogórki to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw i surówek, ale też tanie, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Zawierają cenne witaminy, minerały i antyoksydanty wspierające organizm, a dzięki wysokiej zawartości wody doskonale nawadniają i orzeźwiają. Nic dziwnego, że cieszą się w Polsce ogromną popularnością – lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Warto więc wiedzieć, jak je przechowywać, by nie traciły swojej jędrności, smaku i wartości odżywczych już po kilku dniach. Ich delikatna struktura sprawia, że w nieodpowiednich warunkach szybko się psują.

Lodówka to nie jest dobre miejsce

Zaraz po powrocie z zakupów wiele osób odruchowo wkłada ogórki do lodówki. A to niestety duży i częsty błąd. Warzywa te źle znoszą niskie temperatury, szczególnie poniżej 10 stopni Celsjusza, co powoduje utratę jędrności i świeżości. W najzimniejszej części lodówki, czyli z tyłu, mogą szybko zwiotczeć, stracić smak, a nawet zacząć gnić. Jeśli nie masz innego wyjścia i musisz je trzymać w lodówce, najlepiej przechowywać je na drzwiach, gdzie temperatura jest bardziej stabilna i nieco wyższa, co pomaga zachować ich chrupkość i walory smakowe na dłużej.

Najlepiej w temperaturze pokojowej

Ogórki najlepiej czują się na kuchennym blacie lub w zacienionej szafce – takiej, gdzie panuje suchość i niezbyt wysoka temperatura. Bardzo ważne jest, by nie układać ich bezpośrednio obok innych warzyw i owoców, zwłaszcza pomidorów, jabłek czy bananów. Te owoce wydzielają etylen – naturalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania i powoduje szybsze więdnięcie ogórków. Dlatego warto trzymać je osobno, najlepiej w suchym, zamkniętym pojemniku lub owinięte w papierową torbę, co dodatkowo chroni przed utratą wilgoci i przedwczesnym psuciem się.

Wybrane dla Ciebie

Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra