Żadna mizera czy kiszone. Do obiadu najlepiej pasują ogórki po szwedzku

Gdy myślimy o dodatku do obiadu, zwykle sięgamy po klasyki – kiszone, małosolne, ewentualnie mizerię. Tymczasem jest przepis, który nie tylko zaskakuje smakiem, ale i pasuje praktycznie do wszystkiego – ogórki po szwedzku. Łączą w sobie słodycz, kwasowość i delikatną ostrość, a całość dopełniają cebula, natka i przyprawy.

SałatkaOgóki w słoiku to przetwory, które kochamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka po szwedzku to doskonała alternatywa dla ogórków konserwowych czy kiszonych – są lżejsze, bardziej wyraziste i świetnie komponują się z kotletem, rybą czy daniem z grilla. A najlepsze? Możesz przygotować je nawet z jednodniowym wyprzedzeniem – i nie potrzebujesz pasteryzacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni

Przepis na sałatkę po szwedzku

Ogórki po szwedzku to szybki, domowy sposób na wyrazisty dodatek do obiadu. Ich smak łączy słodycz, kwasowość i delikatną ostrość, a struktura pozostaje przyjemnie chrupiąca. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do mięs, kanapek, ryb czy nawet dań z grilla.

Ogórki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 duże białe cebule,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

Zalewa:

  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki octu spirytusowego 10%.


Sposób przygotowania

  1. Ogórki dokładnie myję i kroję w cienkie plasterki. Cebulę obieram i siekam w piórka, a czosnek drobno kroję. Wszystko wrzucam do dużej miski.
  2. Dodaję sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę, żeby ogórki puściły sok.
  3. W tym czasie przygotowuję zalewę – w rondelku mieszam ocet, cukier, olej i gorczycę. Podgrzewam, aż cukier się rozpuści, ale nie gotuję.
  4. Odcedzam ogórki z nadmiaru wody i przekładam do wyparzonych słoików, mocno je ubijając. Zalewam ciepłą zalewą, zakręcam.
  5. Nie pasteryzuję – przechowuję w lodówce do kilku tygodni. Nadają się do jedzenia już następnego dnia.

Czy sałatka po szwedzku pochodzi ze... Szwecji?

Nazwa "ogórki po szwedzku" nawiązuje do stylu marynowania popularnego w kuchni szwedzkiej – czyli łączenia kwaśnego, słodkiego i ostrego smaku w jednej zalewie. Ten charakterystyczny balans octu, cukru, przypraw i świeżych ziół to klasyka skandynawskiego sposobu na przechowywanie warzyw.

W Szwecji takie ogórki podaje się często jako dodatek do dań głównych – szczególnie do tłustych mięs, ryb i pasztetów. W Polsce przepis zyskał ogromną popularność, bo ogórki po szwedzku są:

  • łatwe do zrobienia,
  • nie wymagają pasteryzacji,
  • i mają łagodniejszy, bardziej uniwersalny smak niż ogórki kiszone czy konserwowe.

Choć dokładne korzenie tej nazwy są trudne do ustalenia, najprawdopodobniej chodzi o inspirację szwedzką sztuką marynowania, która stawia na świeżość i zrównoważony smak.

Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa