Siostra Anastazja dodaje jeden pokrojony składnik do babki. Zawsze wychodzi wilgotna
Wilgotna babka wielkanocna nie jest tak trudna do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Należy delikatnie obchodzić się z ciastem, dobrze odważyć składniki, a pod koniec zastosować niezawodny trik siostry Anastazji. Dzięki niemu ciasto nie dość, że nie będzie suche, to nabierze dodatkowej słodyczy.
05.04.2023 | aktual.: 05.04.2023 16:01
Jeśli jeszcze nie wiesz, z jakiego przepisu skorzystać, by przyrządzić babkę wielkanocną, spieszymy z pomocą. "Karmelcia" będzie doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym, a chcieliby uzyskać puszyste i co najważniejsze - wilgotne ciasto. Dzięki metodzie zaproponowanej przez siostrę Anastazję, babka wielkanocna nareszcie nie będzie sucha.
Trik siostry Anastazji na wilgotną babkę wielkanocną
Kulinarne porady siostry Anastazji są czystym złotem. Tym razem podzieliła się trikiem, dzięki któremu babka wielkanocna zachowa wilgotność. Co więcej, ciasto pięknie wyrośnie, a dodatek likieru nada mu nieziemskiego aromatu. Sekret tkwi w... brzoskwiniach z syropu. Te, gęsto przykrywające wierzch babki, pięknie wyglądają, nadadzą całości dodatkowej słodyczy i sprawią, że ciasto nie będzie za suche. Przepis na "karmelcię" pochodzi z książki kucharskiej "102 ciasta z owocami siostry Anastazji".
"Karmelcia": wilgotna babka wielkanocna siostry Anastazji
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru kryształu
- 250 g margaryny
- pół szklanki oleju
- pół szklanki likieru adwokat
- 5 jaj
- 5 połówek brzoskwiń z syropu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
- W garnku umieść margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę. Zagotuj całość, pamiętając, by dobrze wymieszać składniki. Przestudź masę.
- Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do przestudzonej masy, delikatnie mieszając.
- Mieszając masę, dodaj do niej żółtka oraz startą skórkę z cytryny.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, delikatnie wmieszaj w całość ubitą pianę z białek.
- Brzoskwinie pokrój w kostkę.
- Wylej ciasto do formy na babkę i wierzch przykryj kawałkami brzoskwiń.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 50-55 minut.
Co zrobić, żeby babka wielkanocna nie była za sucha?
Babka wielkanocna - zwłaszcza ta na bazie ciasta drożdżowego - wymaga delikatności i uwagi podczas przygotowywania i przechowywania. Przyrządzając ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.
Przede wszystkim starannie odważ składniki. Jeśli dodasz za dużo mąki lub jajek, babka może wyjść sucha. Nie przesadzaj również z czasem pieczenia - to także ma wpływ na to, jaką finalnie konsystencję nabierze ciasto. Najlepiej sprawdź gotowość ciasta po około 45-50 minutach pieczenia. Możesz wykonać test patyczkiem - jeśli po włożeniu w środek ciasta nie będzie na nim widać surowej masy, babka jest gotowa.
Ponadto, dodatek mleka lub jogurtu do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej wilgotne. Warto jednak pamiętać, że zbyt dużo płynów może z kolei sprawić, że ciasto nie będzie się dobrze piekło. Ważne również, aby po upieczeniu babkę od razu wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub folii spożywczej. Można ją również dodatkowo skropić syropem z cukru i wody lub mlekiem.
Zobacz także przepis na muślinową babę wielkanocną z 96 żółtek. Więcej inspiracji na wielkanocne ciasta znajdziesz na naszym kanale YouTube: