Siostra Anastazja dodaje jeden pokrojony składnik do babki. Zawsze wychodzi wilgotna

Wilgotna babka wielkanocna nie jest tak trudna do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Należy delikatnie obchodzić się z ciastem, dobrze odważyć składniki, a pod koniec zastosować niezawodny trik siostry Anastazji. Dzięki niemu ciasto nie dość, że nie będzie suche, to nabierze dodatkowej słodyczy.

ObrazekSiostra Anastazja zaproponowała przepis na wilgotną babkę wielkanocną - Pyszności; Fot. Adobe Stock/siostra-anastazja.pl (screenshot)

Jeśli jeszcze nie wiesz, z jakiego przepisu skorzystać, by przyrządzić babkę wielkanocną, spieszymy z pomocą. "Karmelcia" będzie doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym, a chcieliby uzyskać puszyste i co najważniejsze - wilgotne ciasto. Dzięki metodzie zaproponowanej przez siostrę Anastazję, babka wielkanocna nareszcie nie będzie sucha.

Trik siostry Anastazji na wilgotną babkę wielkanocną

Kulinarne porady siostry Anastazji są czystym złotem. Tym razem podzieliła się trikiem, dzięki któremu babka wielkanocna zachowa wilgotność. Co więcej, ciasto pięknie wyrośnie, a dodatek likieru nada mu nieziemskiego aromatu. Sekret tkwi w... brzoskwiniach z syropu. Te, gęsto przykrywające wierzch babki, pięknie wyglądają, nadadzą całości dodatkowej słodyczy i sprawią, że ciasto nie będzie za suche. Przepis na "karmelcię" pochodzi z książki kucharskiej "102 ciasta z owocami siostry Anastazji".

"Karmelcia": wilgotna babka wielkanocna siostry Anastazji

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 250 g margaryny
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki likieru adwokat
  • 5 jaj
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę. Zagotuj całość, pamiętając, by dobrze wymieszać składniki. Przestudź masę.
  2. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do przestudzonej masy, delikatnie mieszając.
  4. Mieszając masę, dodaj do niej żółtka oraz startą skórkę z cytryny.
  5. Kiedy wszystkie składniki połączą się, delikatnie wmieszaj w całość ubitą pianę z białek.
  6. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
  7. Wylej ciasto do formy na babkę i wierzch przykryj kawałkami brzoskwiń.
  8. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 50-55 minut.
Obrazek
Dodaj na wierzch babki wielkanocnej pokrojone brzoskwinie, a ta zachowa wilgotność - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co zrobić, żeby babka wielkanocna nie była za sucha?

Babka wielkanocna - zwłaszcza ta na bazie ciasta drożdżowego - wymaga delikatności i uwagi podczas przygotowywania i przechowywania. Przyrządzając ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Przede wszystkim starannie odważ składniki. Jeśli dodasz za dużo mąki lub jajek, babka może wyjść sucha. Nie przesadzaj również z czasem pieczenia - to także ma wpływ na to, jaką finalnie konsystencję nabierze ciasto. Najlepiej sprawdź gotowość ciasta po około 45-50 minutach pieczenia. Możesz wykonać test patyczkiem - jeśli po włożeniu w środek ciasta nie będzie na nim widać surowej masy, babka jest gotowa.

Ponadto, dodatek mleka lub jogurtu do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej wilgotne. Warto jednak pamiętać, że zbyt dużo płynów może z kolei sprawić, że ciasto nie będzie się dobrze piekło. Ważne również, aby po upieczeniu babkę od razu wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub folii spożywczej. Można ją również dodatkowo skropić syropem z cukru i wody lub mlekiem.

Zobacz także przepis na muślinową babę wielkanocną z 96 żółtek. Więcej inspiracji na wielkanocne ciasta znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża