Wisława Szymborska przepadała za tym przysmakiem. Przepis odtworzysz w domu
Wisława Szymborska to jedna z najpopularniejszych autorek, o której słyszał niemal każdy Polak. Mało osób jednak wie, że pisarka była wielką fanką fast foodów. Od tej strony jej nie znałeś.
31.08.2023 11:04
Zaufany, wieloletni współpracownik Wisławy Szymborskiej, Michał Rusinek, mówił, że była "Piotrusiem Panem w spódnicy". To właśnie on przejął na swoje barki wszystkie sprawy urzędowe, za którymi nie przepadała poetka. O tym, że zdobyła Literacką Nagrodę Nobla, wydawała tomiki poezji oraz namiętnie paliła papierosy, powszechnie wiadomo. Prywatnie miała ogromną słabość do fast foodów oraz pewnego sportowca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poetka prywatnie- jaka była Wisława Szymborska?
Michał Rusinek, osobisty sekretarz Wisławy Szymborskiej, określał ją jako osobę ekscentryczną. Nie przepadała za nowinkami technologicznymi, zbierała od znajomych kiczowate pamiątki z wakacji. Szczególnie upodobała sobie kontrowersyjnej urody chiński termos, który wyciągała nawet podczas kolacji w eleganckich restauracjach. Była ogromną fanką Andrzeja Gołoty- dla jego walk zarywała noce, a i podobno obejrzała specjalnie dla niego "Taniec z Gwiazdami".
Wisława Szymborska kochała skrzydełka
Wisława Szymborska uwielbiała pikantne skrzydełka z kultowej sieci KFC.
Kiedy informacja o ulubionym przysmaku gwiazdy traciła do sieci, KFC natychmiastowo zareagowało. Sieć restauracji fast food przekazała Szymborskiej podziękowanie wraz z wyjątkowym bonem, umożliwiającym jej darmowe posiłki w każdej restauracji KFC. Wisława Szymborska była osobą skromną i otrzymany przez nich bon zatrzymała na pamiątkę.
Skrzydełka a'la KFC
Składniki:
Marynata:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 1 1/2 szklanki maślanki,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka cebuli w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne),
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Panierka:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- olej roślinny do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj maślankę, paprykę w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku, ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Dodaj skrzydełka do marynaty, dokładnie je obtaczając w mieszance.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Przygotuj panierkę. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, paprykę w proszku, pieprz, tymianek, oregano i słodką paprykę.
- Zamarynowane i odcedzone z nadmiaru płynu skrzydełka dokładnie obtocz w marynacie.
- Smaż skrzydełka w głębokim przez około 12-15 minut, aż staną się złote i chrupiące.