WAŻNE
TERAZ

Tragedia na Rajdzie Nyskim. Nie żyje 40-letni kierowca

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Klasyka włoskiego cukiernictwa jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Zabajone, bo to o nim mowa, to prosty w przygotowaniu delikatny krem na parze. Zaserwuj go w pucharku ze świeżymi owocami i biszkopcikami. Twoi goście będą pod wielkim wrażeniem. Lista składników czeka poniżej. Szczegółową instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Zabajone to delikatny i puszysty krem przygotowany na parze. Przygotowuje się go na bazie żółtek, cukru oraz słodkiego wina. Deser wywodzący się z włoskiej kuchni podaje się zazwyczaj z biszkoptami i świeżymi owocami. Do przepisu można dodać również śmietankę, która sprawi, że gotowy deser będzie jeszcze bardziej kremowy i puszysty.

Składniki na krem:

  • 100 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 100 ml białego wina,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowe składniki:

  • 50 g borówek,
  • 50 g malin,
  • 16 biszkoptów,
  • listki mięty do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Kluczem do sukcesu w przygotowaniu włoskiego deseru jest odpowiednie przeprowadzenie kąpieli wodnej.
  • Praca nad ubiciem kremu na parze będzie dużo prostsza jeśli woda w garnku nie będzie gwałtownie wrzeć. Lepiej gotować wodę na średnim ogniu, aby mieć kontrolę nad tym, co dzieje się zarówno w misce, jak i w garnku.
  • Musisz też uważać, aby miska, w której przygotujesz krem, nie miała pod żadnym pozorem styczności z taflą gotującej się w garnku wody. Jeśli do tego dojdzie, żółtka w misce zaczną się po prostu ścinać.
  • Praca nad kremem musi być energiczna. Kiedy miska ze składnikami będzie znajdowała się bezpośrednio nad garnkiem z gorącą wodą, musisz przez cały czas mieszać jej zawartość. Do tego zadania wykorzystaj kuchenną rózgę.
  • Deser podawaj w pucharku. Najpierw rozsyp na dnie podzielone na mniejsze kawałki biszkopty. Następnie dodaj świeże maliny i borówki.
  • Na koniec wypełnij każdy pucharek jajecznym kremem i udekoruj listkiem świeżej mięty. I to wszystko, deserki we włoskim stylu są gotowe do podania.
Więcej wideo
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę prosteSprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankęZrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach

Wybrane dla Ciebie

Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości