Klasyka włoskiego cukiernictwa jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Zabajone, bo to o nim mowa, to prosty w przygotowaniu delikatny krem na parze. Zaserwuj go w pucharku ze świeżymi owocami i biszkopcikami. Twoi goście będą pod wielkim wrażeniem. Lista składników czeka poniżej. Szczegółową instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Zabajone to delikatny i puszysty krem przygotowany na parze. Przygotowuje się go na bazie żółtek, cukru oraz słodkiego wina. Deser wywodzący się z włoskiej kuchni podaje się zazwyczaj z biszkoptami i świeżymi owocami. Do przepisu można dodać również śmietankę, która sprawi, że gotowy deser będzie jeszcze bardziej kremowy i puszysty.
Składniki na krem:
- 100 g cukru,
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 100 ml białego wina,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Dodatkowe składniki:
- 50 g borówek,
- 50 g malin,
- 16 biszkoptów,
- listki mięty do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Kluczem do sukcesu w przygotowaniu włoskiego deseru jest odpowiednie przeprowadzenie kąpieli wodnej.
- Praca nad ubiciem kremu na parze będzie dużo prostsza jeśli woda w garnku nie będzie gwałtownie wrzeć. Lepiej gotować wodę na średnim ogniu, aby mieć kontrolę nad tym, co dzieje się zarówno w misce, jak i w garnku.
- Musisz też uważać, aby miska, w której przygotujesz krem, nie miała pod żadnym pozorem styczności z taflą gotującej się w garnku wody. Jeśli do tego dojdzie, żółtka w misce zaczną się po prostu ścinać.
- Praca nad kremem musi być energiczna. Kiedy miska ze składnikami będzie znajdowała się bezpośrednio nad garnkiem z gorącą wodą, musisz przez cały czas mieszać jej zawartość. Do tego zadania wykorzystaj kuchenną rózgę.
- Deser podawaj w pucharku. Najpierw rozsyp na dnie podzielone na mniejsze kawałki biszkopty. Następnie dodaj świeże maliny i borówki.
- Na koniec wypełnij każdy pucharek jajecznym kremem i udekoruj listkiem świeżej mięty. I to wszystko, deserki we włoskim stylu są gotowe do podania.