Włóż śledzie na noc do tego płynu. O poranku wszystkie ości po prostu znikną

Mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy nie będziesz musiała borykać się z problemem ości w śledziu. Istnieje prosty patent na pozbycie się ich. Jak usunąć ości ze śledzi? Wystarczy jeden produkt, który na pewno znajduje się w twojej kuchni.

ObrazekJak usunąć ości ze śledzi? - Pyszności; foto: Canva

Ości potrafią skutecznie zniechęcić wiele osób do jedzenia ryb. Jednych irytuje ,,dłubanie" w mięsie, a jeszcze niektórzy panicznie boją się utknięcia ości w gardle. Zupełnie to rozumiemy.

Byłoby jednak szkoda rezygnować z tej części diety. W końcu nie od dziś wiadomo, że ryby dodają nam niemało wartości odżywczych. Ości zwykle można wyjąć, ale co zrobić w przypadku ryb, w których są one na tyle małe, że żadna pęseta ich nie chwyci? Pogodzić się z pozornym ,,niebezpieczeństwem"? I liczyć, że żadnemu ze świątecznych gości przy stole nie będą przeszkadzały ości w śledziu?

Obrazek
Jak usunąć ości ze śledzi? - Pyszności; foto: Canva

Niekoniecznie. Ości ze śledzia możemy się w prosty sposób pozbyć, nie niszcząc przy tym struktury mięsa. Potrzebna jest do tego tylko znajomość tego triku i nieco czasu.

Jak usunąć ości ze śledzi?

Do pozbycia się problemu w postaci ości, wystarczy natrzeć rybę sokiem z cytryny. Jej kwasowe właściwości sprawią, że ości staną się maksymalnie miękkie, a te najmniejsze się rozpuszczą.

Przy takim zabiegu trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Namaczanie mięsa ryby w soku z cytryny powinno trwać około 10 godzin. Oczywiście na ten czas wstaw śledzie do lodówki.

Inne sposoby na pozbycie się drobnych ości

Obrazek
Jak usunąć ości ze śledzi? - Pyszności; foto: Canva

Kiedy pęseta nie daje rady, trzeba radzić sobie w inny sposób. A te znowu są różne - w zależności od przeznaczenia ryby.

#1 Zalewa octowa

To sposób stosowany m.in. przez Japończyków - w przypadku makreli. Należy przygotować mieszankę z octu i wody, a następnie odstawić do lodówki na kilka dni.

#2 Szczaw

Liście szczawiu sprawdzą się doskonale jako niszczyciel małych ości wtedy, gdy z ryb przygotowujemy zupę. Wystarczy kilka listków tej rośliny w zupie, by zawarty w nich kwas szczawiowy rozpuścił ości.

#3 Nacięte boki

Jeśli rybkę o drobnych ościach zamierzamy usmażyć, również nie musimy męczyć się z wyjmowaniem ości pęsetą. Wystarczy naciąć ją równolegle po bokach pod lekkim skosem - w stronę linii ości. Resztę roboty zrobi rozgrzany tłuszcz, który roztopi ości.

Skoro już wiesz jak usunąć ości ze śledzi, możesz zająć się czymś przyjemnym. Na przykład obejrzeniem tego przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀