PoradyNajgorszy olej, na jakim możesz usmażyć rybę. Zupełnie rujnuje ich smak i właściwości zdrowotne

Najgorszy olej, na jakim możesz usmażyć rybę. Zupełnie rujnuje ich smak i właściwości zdrowotne

Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva
18.10.2022 21:59

Nie ma to jak chrupiąca skórka na rybce! Mówią, że zdrowa ryba, to ryba z pieca albo z grilla, ale co zrobić, kiedy ta chrupkość czy panierka to nasz must have tego dania? Cóż, jak trzeba, to trzeba, pozostaje wybrać odpowiedni tłuszcz. I tu jest pies pogrzebany, bo z jednego nie powinniśmy nigdy korzystać smażąc ryby. Oto najgorszy możliwy olej do smażenia ryb.

Wybranie odpowiedniego tłuszczu do smażenie potraw wzbudza spore emocje. Każdy ma własne zdanie na tę kwestię, wyrobione na podstawie przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad i artykułów na temat wartości zdrowotnych olejów i ich działaniem na wysokich temperaturach.

Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Przy wyborze tłuszczu czasem kierujemy się też po prostu naszymi smakowymi przyzwyczajeniami. Niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy zrobionej na czymś innym niż masło, albo tatara wołowego na oliwie z oliwek zamiast truflowej. O gustach się nie dyskutuje, ale może zamiast spierać się o to, jakiego tłuszczu użyć, powinniśmy raz na zawsze przyznać, którego NIE używać.

Sposób użycia to wskazówka do wyboru tłuszczu

Na przykład podgrzany olej kukurydziany zaczyna wydzielać rakotwórcze substancje. Do sałatek powinniśmy używać oleju lnianego, albo z pestek winogron. Do smażenia za to - tłuszczów z wysoką temperaturą dymienia, takich jak olej rzepakowy czy masło klarowane. A czego na pewno nie powinniśmy użyć do naszej ulubionej rybki z chrupiącą skórką?

Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb

To ciekawa sprawa, bo cała pułapka tkwi tutaj w... zdrowotnych właściwościach ryb! Zawierają one duże ilości kwasów omega-3 i omega-6, ale cały myk polegający na ich dobrym wpływie na zdrowie polega na tym, że musi zostać zachowana ich równowaga. Olej słonecznikowy, w którym jest od groma kwasów omega-6 i bardzo niewiele kwasów omega-3 totalnie zrujnuje tę równowagę.

Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Pexels
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Pexels

Jest to więc zdecydowanie najgorszy możliwy olej do smażenia ryb i przy smażeniu złowionej zdobyczy nigdy, przenigdy nie powinniśmy go używać. Zaburzenie równowagi kwasów w organizmie grozi bowiem drastycznym zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także