Ten olej jest najgorszy. Zapomnij o smażeniu na nim

Smażenie, choć nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej, nie traci na popularności. Na patelnię trafiają mielone, kurczak lub tofu. Często też wrzucamy warzywa. Nie zawsze myślimy jednak nad tym, jakiego tłuszczu powinniśmy użyć, więc chwytamy za pierwszy lepszy olej, który mamy pod ręką. To ogromny błąd, bo niektórych nie powinniśmy używać w tym celu.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Paulina Hermann

Smażenie sprawia, że nasze dania są bardziej rumiane i chrupiące. Taki sposób obróbki termicznej nie jest zbyt zdrowy. Ten fakt jednak pominiemy. Podczas smażenia popełniamy mnóstwo rażących błędów, a jednym z nich jest nieodpowiedni wybór tłuszczu. Nie zawsze zwracamy na to uwagę, a możemy się niemile zaskoczyć.

Ten olej nie nadaje się do smażenia. Najlepiej omijać go szerokim łukiem

Na rynku jest bardzo szeroki wybór produktów tego typu. Na półkach sklepowych znajdziemy smalec, masło, olej rzepakowy lub słonecznikowy, oliwę z oliwek oraz wiele innych. Wiele osób do smażenia wykorzystuje także rafinowany olej kokosowy.

Te tłuszcze nadają się do obróbki termicznej. Które więc nie są polecane? Oprócz olejów tłoczonych na zimno, na liście znalazła się jeszcze jedna pozycja. Chociaż jest zdrowy (zawiera kwasy omega-3 i 6) i pasuje do zimnych dań, to pod żadnym pozorem nie możemy na nim smażyć. Chodzi o olej lniany. Musimy go unikać ze względu na to, że ma bardzo niską temperaturę dymienia. Wynosi ona 110 stopni Celsjusza (w przypadku słonecznikowego wartość ta osiąga 225 stopni). Im jest bardziej gorący, tym więcej właściwości straci. O wytwarzaniu rakotwórczych związków nie trzeba nawet wspominać.

Obrazek
Olej lniany (wikimedia commons)

Do jakich potraw się nadaje?

Nie oznacza to jednak, że musimy z niego całkowicie zrezygnować. Olej lniany jest świetnym dodatkiem do sałatek, dressingów i sosów. Pizza lub ciepłe pieczywo smakują dzięki niemu obłędnie. Możecie nim polać grillowane warzywa. Ciekawie komponuje się z koktajlami, a pastom kanapkowym nadaje wyrazu. Wiele włosomaniaczek wykorzystuje go do olejowania włosów, gdyż je nawilża i chroni przed łamliwością.

Olej lniany przechowuje się w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej