Co można zrobić z olejem po smażeniu karpia? Wykorzystasz go w niesamowitej potrawie

Czas świątecznych przygotowań to gotowanie, pieczenie i smażenie. Przygotowanie ulubionych potraw wymaga szczególnej uwagi, gdy ma być naprawdę smacznie. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak wykorzystać olej po smażeniu karpia, to wiedzcie, że można go wykorzystać przy robieniu pewnego dodatku do ryby.

ObrazekJak wykorzystać olej po smażeniu? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia? Poznaj praktyczne rozwiązanie

Im bliżej Świąt Bożego Narodzenia, tym coraz więcej obowiązków, związanych z przygotowaniem świątecznych potraw. Większości osób zależy na tym, by było smacznie i wyjątkowo. Są pewne potrawy, których nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Jedną z nich jest smażony karp. To punkt obowiązkowy w świątecznym menu. Należy mieć na uwadze fakt, że po jego usmażeniu, na patelni pozostaje nam duża ilość tłuszczu. Nie powinniśmy go pod żadnym pozorem wylewać. Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia?

Obrazek
Smażenie karpia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jako że ten tłuszcz nie należy do najtańszych produktów, to zamiast go wylewać, można ponownie wykorzystać. Co prawda, nie usmażymy na nim krokietów, czy kapusty, bo będzie wyczuwalny zapach ryby, ale jest pewne rozwiązanie, które powinno zadowolić absolutnie każdego. Co to takiego? Z powodzeniem, na takim tłuszczu możemy usmażyć cebulę. Karp z takim dodatkiem smakuje wyśmienicie. Szczególnie gdy zeszklimy ją na oleju, na którym wcześniej smażyła się nasza ryba.

Czego nie wolno robić z olejem po smażeniu?

Niezależnie od tego, czy smażymy karpia, czy inną potrawę, to należy mieć na uwadze to, że wylewanie oleju, czy innych tłuszczów do zlewu będzie błędem. Dlaczego? Mianowicie, resztki oleju tworzą zatory, jak też mogą przyczynić się do zanieczyszczenia wody. Pomimo tego, że olej słonecznikowy, czy oliwa z oliwek to produkty pochodzenia naturalnego, to nie powinny trafić do wody, ani gleby. Taki tłuszcz należy zlać do butelek lub słoików i oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Każda gmina prowadzi taki punkt, który w dużym stopniu ułatwia życie mieszkańcom. Oczywiście, taki olej można również wykorzystać ponownie. Jednak, jeśli ściemniał i ma dymny zapach, to nie nadaje się do ponownego smażenia.

Lubisz tradycyjne polskie dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej