PoradyNie wylewaj wody, w której gotowałeś kiełbasę. Skrywa więcej dobra niż myślisz

Nie wylewaj wody, w której gotowałeś kiełbasę. Skrywa więcej dobra niż myślisz

Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva
Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva
07.11.2022 12:20

W dobie inflacji i kryzysu energetycznego wszyscy szukamy nowych rozwiązań. Poza tym niechęć do marnowania jedzenia i tak jest w nas głęboko zakorzeniona. Ucieszysz się więc na wieść, że woda po gotowaniu kiełbasy to nie odpad, tylko idealna podstawa do nowego dania.

Zarówno barszcz biały, jak i czerwony mają to do siebie, że są gotowane głównie na święta. Jeśli masz jednak tak jak my, to znasz uczucie, które nachodzi jeszcze kilka razy w roku. A może by tak barszcz na obiad? Towarzyszy temu poczucie pewnej ekstrawagancji, bo przecież do świąt jeszcze kilka miesięcy. Niemal jakby robiło się coś zakazanego. Czy to dlatego barszcz jedzony poza świętami smakuje tak dobrze?

Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva
Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva

Od tego się zaczyna, a później - wiadomo. Pokusa okazała się zbyt silna i na obiad wjeżdża barszcz biały. A jak on - to i biała kiełbasa. Czy woda po gotowaniu kiełbasy nadaje się później już tylko do wylania? Niekoniecznie.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy?

Może widziałaś kiedyś, jak ktoś gotuję kiełbasę nie tylko w czystej wodzie, lecz doprawionej liśćmi laurowymi i zielem angielskim? Tak też się robi, a to może być wystarczająca podpowiedź do tego, jak woda po gotowaniu kiełbasy może być wykorzystana.

Jest ona bowiem świetną bazą do... zupy. Kiełbasa jest przecież cudowanie aromatycznym mięsem, na dodatek z idealną zawartością tłuszczu. Te właściwości sprawiają, że zupa przyrządzona na takim bulionie będzie po prostu przepyszna.

Istnieją jednak pewne przeciwskazania do takiego zabiegu.

Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva
Woda po gotowaniu kiełbasy - Pyszności; foto: Canva

Kiedy woda po gotowaniu kiełbasy nadaje się jako baza do zupy?

Z takiej wody najlepiej jest skorzystać, jeśli gotowałaś w niej kiełbasę białą. Jeśli był to jednak inny rodzaj kiełbasy, zwróć uwagę na kolor wody po ugotowaniu.

Ciemny płyn widoczny w wodzie po ugotowaniu niektórych kiełbas wędzonych to znak, że na mięsie były osadzone substancje smoliste. Jest to jednoznaczny dowód na to, że kiełbasa była źle przygotowana do wędzenia. Cóż, przynajmniej na następny raz będziesz wiedzieć, którego produktu w sklepie unikać.

A może barszcz ukraiński? Przepis znajdziesz na naszym kanale na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także