Wolisz kawę bez kofeiny? Ta wspiera jelita i świetnie nawadnia

Kawa zawierająca kofeinę jest zdrowa i pełna antyoksydantów. Jednak u niektórych osób może działać drażniąco na błony śluzowe żołądka. Kawoszom trudno w to uwierzyć, ale są też osoby, które nie potrzebują kofeiny, bo i bez niej funkcjonują na wysokich obrotach. W takich sytuacjach dobrym wyborem wcale nie jest kawa bezkofeinowa, tylko kawa jęczmienna.

Kawa jęczmienna jest bogata w błonnikKawa jęczmienna jest bogata w błonnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale kawa pozbawiona kofeiny nadal zawiera inne substancje, które mogą podrażniać żołądek. Co więcej, w wyniku dekofeinizacji mogą zostać wypłukane także związki odpowiedzialne za smak i aromat kawy. W efekcie napój nie jest już tak smaczny jak prawdziwa, naturalna kawa.

Zamiast raczyć się marną imitacją "napoju bogów", warto odpuścić i przerzucić się na zupełnie inny produkt, jakim jest kawa zbożowa. Jej główny atutem jest zawartość błonnika pokarmowego, ale myślę, że smak napoju również może znaleźć swoich amatorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Wybór odpowiedniej kawy zbożowej

Najpopularniejsza kawa zbożowa w Polsce, czyli inka, jest produkowana z mieszanki jęczmienia i żyta z niewielkim dodatkiem cykorii. Ale w marketach z żywnością ekologiczną można znaleźć też kawę w 100 proc. jęczmienną lub jęczmienną z dodatkiem cykorii, która jest źródłem wartościowej inuliny.

Żyto i jęczmień zawarte w kawie zbożowej dostarczają błonnik, który reguluje pracę jelit i poprawia ich motorykę, między innymi zapobiegając zaparciom. Cykoria zawiera inulinę, która jest naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrową florę bakteryjną jelit.

Kawa jęczmienna – dla kogo jest przeznaczona?

Kawa jęczmienna, znana również jako caffè d’orzo, to napój przygotowywany z prażonych i mielonych ziaren jęczmienia. Nie zawiera kofeiny, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób z nadciśnieniem, kobiet w ciąży oraz dzieci. Jej łagodny, zbożowy smak z nutami karmelu i orzechów zapewnia przyjemne doznania smakowe, a brak goryczki typowej dla kawy z kofeiną czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika kawa jęczmienna wspomaga zdrowie jelit, pomagając w walce z dolegliwościami żołądkowymi i uczuciem ciężkości. Jej niska kwasowość i brak kofeiny sprawiają, że nie podrażnia błony śluzowej żołądka, co jest częstym problemem przy spożywaniu tradycyjnej kawy.

Dodatkowo kawa jęczmienna jest bogata w minerały takie jak potas, magnez, cynk i fosfor, które wspierają pracę układu nerwowego i zdrowie kości. Podobnie jak zwykła kawa również zawiera polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych.

Kawę jęczmienną przygotuj tak, jak lubisz

Na bazie kawy jęczmiennej możesz przygotować wiele różnych napojów – od czarnej kawy w stylu americano po latte. Zazwyczaj jest to kawa rozpuszczalna, więc wystarczy ją zalać wodą. Można dodać mleko krowie lub roślinne, a także przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy imbir. W cieplejsze dni przygotuj z niej kawę mrożoną z kostkami lodu lub lodami waniliowymi.

Kawa zbożowa w kuchni

Kawę jęczmienną możesz wykorzystać także w przepisach na wypieki, desery, a nawet do marynowania mięsa. Mielona kawa może być dodawana bezpośrednio do masy na ciasta czekoladowe, pierniki, babki czy biszkopty. Napar z mocnej kawy jęczmiennej może posłużyć jako baza do kremów, musów, ganaszy oraz polew.

Taka kawa może być również ciekawym składnikiem marynat do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Zawarte w jęczmieniu enzymy delikatnie zmiękczaja mięso, a palony aromat dodaje mu głębi i unikatowego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥