Karol Okrasa dodaje do mielonych zamiast bułki tartej. Wychodzą soczyste i nie rozpadają się na patelni

Kotlety mielone w wersji Karola Okrasy to dowód, że klasyki też można robić inaczej. Jeden składnik zmienia wszystko. Mięso jest soczyste, nie pęka i nie rozpada się na patelni, a smak? Taki, że trudno poprzestać na jednym kotlecie.

Kotlety Karola Okrasy są delikatne i soczysteKotlety Karola Okrasy są delikatne i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe, Instgaram
Paulina Hermann

Karol Okrasa nie boi się grzebać w tradycyjnych recepturach. Potrafi odświeżyć nawet najprostsze danie, zachowując jego domowy charakter, a jednocześnie wnosząc coś zaskakującego. Tak jest w przypadku kotletów mielonych, czyli symbolu polskiego obiadu. Zamiast podążać utartym schematem, Okrasa dodaje do mięsa składnik, który działa jak naturalny spulchniacz i poprawia smak potrawy. Efekt? Kotlety są soczyste, sprężyste i pełne aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Sekret Karola Okrasy na idealne kotlety mielone

Zamiast tradycyjnej bułki tartej namoczonej w mleku lub wodzie, Karol Okrasa sięga po ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną. Ten prosty zabieg nadaje kotletom delikatności i wyjątkowej wilgotności. Kasza wiąże soki wewnątrz mięsa, więc kotlety nie wysychają, a przy tym zyskują dodatkową wartość odżywczą oraz błonnik, witaminy z grupy B i minerały.

Jak zrobić kotlety mielone w stylu Karola Okrasy?

Karol Okrasa zaczyna od cebuli, ale nie dodaje jej surowej, tylko podsmaża na złoto i osusza, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mięso wyrabia z kaszą, cebulą, jajkiem, solą i pieprzem. Uformowane kotlety obtacza w bułce tartej i smaży na średnim ogniu, najczęściej na smalcu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 30-60 g suchej kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec lub olej).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną na sypko.
  2. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na złoto i odsącz z tłuszczu.
  3. W misce połącz mięso z kaszą, cebulą, jajkiem, solą i pieprzem.
  4. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane i soczyste.

Nie będzie żadnym zaskoczeniem, jeśli napiszę, że kotlety mielone najbardziej pasują do zwykłych ziemniaków i surówki z kapusty lub ogórka kiszonego. Możesz też podać je z mizerią. Karol Okrasa natomiast serwuje purée z selera i ziemniaka.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀