Sprytny sposób na próżniowe pakowanie żywności. Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu
Jak zapakować próżniowo jedzenie? Sięgnij po woreczki strunowe. Dzięki prostemu patentowi wykorzystasz je jeszcze efektowniej niż zwykle.
05.01.2023 | aktual.: 05.01.2023 15:32
Strunowe opakowania to nieoceniona pomoc w kuchni. Świetnie nadają się do mrożenia jedzenia, przechowywania oraz marynowania mięs. Są jednocześnie bardzo trwałe, więc mogą posłużyć naprawdę długo.
Próżniowe pakowanie jedzenia
Próżniowe pakowanie żywności to jeden z najlepszych sposób na jej przechowywanie. Polega on na usunięciu z wnętrza plastikowego opakowania powietrza i szczelnym jego zamknięciu, najczęściej poprzez zgrzanie brzegów. Dzięki temu produkt jest odizolowany od drobnoustrojów. Można go więc przechowywać bez ryzyka zepsucia się. Nie trzeba mieć nawet lodówki, dlatego szczególnie sprawdzi się to w czasie podróży i wyjazdów. Zapakowane w ten sposób jedzenie zachowuje swój smak, konsystencję i wartości odżywcze.
Zobacz także
Woreczki strunowe
Woreczki strunowe to must have w kuchni. Są nieocenione podczas pakowania i przechowywania jedzenia. Możesz je wykorzystać w jeszcze lepszy sposób i zapakować w nie.. próżniowo. Co najważniejsze, nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Potrzebujesz do tego jedynie zwykłej słomki, suszarki do włosów i plastikowej butelki.
Z butelki utnij szyjkę i zrób otwór w nakrętce. Przełóż przez niego słomkę. Przyłóż butelkę do wylotu suszarki - to właśnie w tym miejscu zasysane jest powietrze.
Do woreczka strunowego przełóż produkt, który chcesz zapakować (pamiętaj, że musi on być suchy). Zamknij woreczek strunowy, zostawiając małą szparkę na słomkę. Włóż słomkę i włącz suszarkę, aby usunąć powietrze ze środka opakowania.
I gotowe. Twoje jedzenie może przetrwać dłużej, dzięki czemu ograniczysz marnowanie żywności. Bez specjalnego sprzętu, a za to z odrobiną pomysłowości.