Sprytny sposób na próżniowe pakowanie żywności. Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu

Jak zapakować próżniowo jedzenie? Sięgnij po woreczki strunowe. Dzięki prostemu patentowi wykorzystasz je jeszcze efektowniej niż zwykle.

ObrazekWoreczek strunowy- Pyszności/ źródło Canva/YouTube
Ewa

Strunowe opakowania to nieoceniona pomoc w kuchni. Świetnie nadają się do mrożenia jedzenia, przechowywania oraz marynowania mięs. Są jednocześnie bardzo trwałe, więc mogą posłużyć naprawdę długo.

Próżniowe pakowanie jedzenia

Próżniowe pakowanie żywności to jeden z najlepszych sposób na jej przechowywanie. Polega on na usunięciu z wnętrza plastikowego opakowania powietrza i szczelnym jego zamknięciu, najczęściej poprzez zgrzanie brzegów. Dzięki temu produkt jest odizolowany od drobnoustrojów. Można go więc przechowywać bez ryzyka zepsucia się. Nie trzeba mieć nawet lodówki, dlatego szczególnie sprawdzi się to w czasie podróży i wyjazdów. Zapakowane w ten sposób jedzenie zachowuje swój smak, konsystencję i wartości odżywcze.

Woreczki strunowe

Woreczki strunowe to must have w kuchni. Są nieocenione podczas pakowania i przechowywania jedzenia. Możesz je wykorzystać w jeszcze lepszy sposób i zapakować w nie.. próżniowo. Co najważniejsze, nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Potrzebujesz do tego jedynie zwykłej słomki, suszarki do włosów i plastikowej butelki.

Z butelki utnij szyjkę i zrób otwór w nakrętce. Przełóż przez niego słomkę. Przyłóż butelkę do wylotu suszarki - to właśnie w tym miejscu zasysane jest powietrze.

Woreczek strunowy- Pyszności
Woreczek strunowy- Pyszności

Do woreczka strunowego przełóż produkt, który chcesz zapakować (pamiętaj, że musi on być suchy). Zamknij woreczek strunowy, zostawiając małą szparkę na słomkę. Włóż słomkę i włącz suszarkę, aby usunąć powietrze ze środka opakowania.

Woreczek strunowy- Pyszności/ źródło: genialne.pl
Woreczek strunowy- Pyszności/ źródło: genialne.pl

I gotowe. Twoje jedzenie może przetrwać dłużej, dzięki czemu ograniczysz marnowanie żywności. Bez specjalnego sprzętu, a za to z odrobiną pomysłowości.

Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia