Sprytny sposób na próżniowe pakowanie żywności. Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu

Jak zapakować próżniowo jedzenie? Sięgnij po woreczki strunowe. Dzięki prostemu patentowi wykorzystasz je jeszcze efektowniej niż zwykle.

ObrazekWoreczek strunowy- Pyszności/ źródło Canva/YouTube
Ewa

Strunowe opakowania to nieoceniona pomoc w kuchni. Świetnie nadają się do mrożenia jedzenia, przechowywania oraz marynowania mięs. Są jednocześnie bardzo trwałe, więc mogą posłużyć naprawdę długo.

Próżniowe pakowanie jedzenia

Próżniowe pakowanie żywności to jeden z najlepszych sposób na jej przechowywanie. Polega on na usunięciu z wnętrza plastikowego opakowania powietrza i szczelnym jego zamknięciu, najczęściej poprzez zgrzanie brzegów. Dzięki temu produkt jest odizolowany od drobnoustrojów. Można go więc przechowywać bez ryzyka zepsucia się. Nie trzeba mieć nawet lodówki, dlatego szczególnie sprawdzi się to w czasie podróży i wyjazdów. Zapakowane w ten sposób jedzenie zachowuje swój smak, konsystencję i wartości odżywcze.

Woreczki strunowe

Woreczki strunowe to must have w kuchni. Są nieocenione podczas pakowania i przechowywania jedzenia. Możesz je wykorzystać w jeszcze lepszy sposób i zapakować w nie.. próżniowo. Co najważniejsze, nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu. Potrzebujesz do tego jedynie zwykłej słomki, suszarki do włosów i plastikowej butelki.

Z butelki utnij szyjkę i zrób otwór w nakrętce. Przełóż przez niego słomkę. Przyłóż butelkę do wylotu suszarki - to właśnie w tym miejscu zasysane jest powietrze.

Woreczek strunowy- Pyszności
Woreczek strunowy- Pyszności

Do woreczka strunowego przełóż produkt, który chcesz zapakować (pamiętaj, że musi on być suchy). Zamknij woreczek strunowy, zostawiając małą szparkę na słomkę. Włóż słomkę i włącz suszarkę, aby usunąć powietrze ze środka opakowania.

Woreczek strunowy- Pyszności/ źródło: genialne.pl
Woreczek strunowy- Pyszności/ źródło: genialne.pl

I gotowe. Twoje jedzenie może przetrwać dłużej, dzięki czemu ograniczysz marnowanie żywności. Bez specjalnego sprzętu, a za to z odrobiną pomysłowości.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis