Wrzuć do wody kilka składników. Z tym napojem przetrwasz nawet największy upał

Chia fresca to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny słodzidła (opcjonalnie). Świetnie nawadnia i posiada właściwości izotoniczne. To głównie za sprawą drogocennych nasion, stanowiących bazę napoju.

Chia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dniChia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe - bardzo dobrze wchłaniają wodę. To dlatego pomagają na dłużej zachować uczucie sytości. To jednak nie wszystko – woda jest uwalniana podczas trawienia, dzięki czemu nawadnia organizm. Połączenie składników chia fresca gwarantuje znakomity smak, nawodnienie i wiele innych korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego

Chia fresca, czyli meksykańska lemoniada. Odżywcza i nawadniająca

Nasiona chia nie tylko pomagają nawodnić organizm. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Jedną z głównych zalet tych małych nasionek jest ich wysoka zawartość błonnika. Nasiona chia pęcznieją w żołądku, tworząc żelopodobną masę, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to kolejny ważny składnik nasion chia. Wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie i mogą pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca poprzez regulację ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu trójglicerydów i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.

Nasiona chia są także źródłem białka roślinnego, które może być szczególnie ważne dla osób prowadzących wegetariański lub wegański tryb życia. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem protein. Dodatkowo, nasiona chia dostarczają wielu mikroelementów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste
Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste © Pixabay

Jak zrobić chia fresca? Przepis

Składniki:

  • 1 l wody mineralnej niegazowanej,
  • 400 ml l wody kokosowej lub aloesowej (opcjonalnie, można użyć tylko wody mineralnej),
  • 4-5 łyżek nasion chia,
  • słodzidło (miód, syrop z agawy) - opcjonalnie,
  • sok z jednej limonki lub połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej płynami, a następnie dodaj sok z limonki lub cytryny.
  2. Opcjonalnie możesz posłodzić napój.
  3. Wymieszaj całość i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, by nasiona napęczniały, a napój się schłodził.
  4. Przed podaniem ponownie zamieszaj lemoniadę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości