Wrzuć do wody kilka składników. Z tym napojem przetrwasz nawet największy upał

Chia fresca to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny słodzidła (opcjonalnie). Świetnie nawadnia i posiada właściwości izotoniczne. To głównie za sprawą drogocennych nasion, stanowiących bazę napoju.

Chia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dniChia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe - bardzo dobrze wchłaniają wodę. To dlatego pomagają na dłużej zachować uczucie sytości. To jednak nie wszystko – woda jest uwalniana podczas trawienia, dzięki czemu nawadnia organizm. Połączenie składników chia fresca gwarantuje znakomity smak, nawodnienie i wiele innych korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego

Chia fresca, czyli meksykańska lemoniada. Odżywcza i nawadniająca

Nasiona chia nie tylko pomagają nawodnić organizm. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Jedną z głównych zalet tych małych nasionek jest ich wysoka zawartość błonnika. Nasiona chia pęcznieją w żołądku, tworząc żelopodobną masę, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to kolejny ważny składnik nasion chia. Wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie i mogą pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca poprzez regulację ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu trójglicerydów i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.

Nasiona chia są także źródłem białka roślinnego, które może być szczególnie ważne dla osób prowadzących wegetariański lub wegański tryb życia. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem protein. Dodatkowo, nasiona chia dostarczają wielu mikroelementów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste
Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste © Pixabay

Jak zrobić chia fresca? Przepis

Składniki:

  • 1 l wody mineralnej niegazowanej,
  • 400 ml l wody kokosowej lub aloesowej (opcjonalnie, można użyć tylko wody mineralnej),
  • 4-5 łyżek nasion chia,
  • słodzidło (miód, syrop z agawy) - opcjonalnie,
  • sok z jednej limonki lub połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej płynami, a następnie dodaj sok z limonki lub cytryny.
  2. Opcjonalnie możesz posłodzić napój.
  3. Wymieszaj całość i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, by nasiona napęczniały, a napój się schłodził.
  4. Przed podaniem ponownie zamieszaj lemoniadę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥