Wrzuć do wody kilka składników. Z tym napojem przetrwasz nawet największy upał

Chia fresca to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny słodzidła (opcjonalnie). Świetnie nawadnia i posiada właściwości izotoniczne. To głównie za sprawą drogocennych nasion, stanowiących bazę napoju.

Chia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dniChia fresca to orzeźwiający napój idealny na upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe - bardzo dobrze wchłaniają wodę. To dlatego pomagają na dłużej zachować uczucie sytości. To jednak nie wszystko – woda jest uwalniana podczas trawienia, dzięki czemu nawadnia organizm. Połączenie składników chia fresca gwarantuje znakomity smak, nawodnienie i wiele innych korzyści zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykle piękne ciasto zrobisz bez piekarnika w kilka chwil. Zachwyci każdego

Chia fresca, czyli meksykańska lemoniada. Odżywcza i nawadniająca

Nasiona chia nie tylko pomagają nawodnić organizm. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Jedną z głównych zalet tych małych nasionek jest ich wysoka zawartość błonnika. Nasiona chia pęcznieją w żołądku, tworząc żelopodobną masę, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to kolejny ważny składnik nasion chia. Wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie i mogą pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca poprzez regulację ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu trójglicerydów i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.

Nasiona chia są także źródłem białka roślinnego, które może być szczególnie ważne dla osób prowadzących wegetariański lub wegański tryb życia. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem protein. Dodatkowo, nasiona chia dostarczają wielu mikroelementów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste
Przygotowanie chia fresca jest banalnie proste © Pixabay

Jak zrobić chia fresca? Przepis

Składniki:

  • 1 l wody mineralnej niegazowanej,
  • 400 ml l wody kokosowej lub aloesowej (opcjonalnie, można użyć tylko wody mineralnej),
  • 4-5 łyżek nasion chia,
  • słodzidło (miód, syrop z agawy) - opcjonalnie,
  • sok z jednej limonki lub połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej płynami, a następnie dodaj sok z limonki lub cytryny.
  2. Opcjonalnie możesz posłodzić napój.
  3. Wymieszaj całość i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, by nasiona napęczniały, a napój się schłodził.
  4. Przed podaniem ponownie zamieszaj lemoniadę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo