Wrzuć do wody kilka składników. Z tym napojem przetrwasz nawet największy upał
Chia fresca to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny słodzidła (opcjonalnie). Świetnie nawadnia i posiada właściwości izotoniczne. To głównie za sprawą drogocennych nasion, stanowiących bazę napoju.
14.08.2023 17:32
Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe - bardzo dobrze wchłaniają wodę. To dlatego pomagają na dłużej zachować uczucie sytości. To jednak nie wszystko – woda jest uwalniana podczas trawienia, dzięki czemu nawadnia organizm. Połączenie składników chia fresca gwarantuje znakomity smak, nawodnienie i wiele innych korzyści zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chia fresca, czyli meksykańska lemoniada. Odżywcza i nawadniająca
Nasiona chia nie tylko pomagają nawodnić organizm. Ich pozytywny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Jedną z głównych zalet tych małych nasionek jest ich wysoka zawartość błonnika. Nasiona chia pęcznieją w żołądku, tworząc żelopodobną masę, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to kolejny ważny składnik nasion chia. Wspierają funkcje mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie i mogą pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca poprzez regulację ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu trójglicerydów i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
Nasiona chia są także źródłem białka roślinnego, które może być szczególnie ważne dla osób prowadzących wegetariański lub wegański tryb życia. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem protein. Dodatkowo, nasiona chia dostarczają wielu mikroelementów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
Jak zrobić chia fresca? Przepis
Składniki:
- 1 l wody mineralnej niegazowanej,
- 400 ml l wody kokosowej lub aloesowej (opcjonalnie, można użyć tylko wody mineralnej),
- 4-5 łyżek nasion chia,
- słodzidło (miód, syrop z agawy) - opcjonalnie,
- sok z jednej limonki lub połowy cytryny.
Przygotowanie:
- Nasiona chia zalej płynami, a następnie dodaj sok z limonki lub cytryny.
- Opcjonalnie możesz posłodzić napój.
- Wymieszaj całość i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, by nasiona napęczniały, a napój się schłodził.
- Przed podaniem ponownie zamieszaj lemoniadę.