Wsyp dwie łyżki pod krzaczki. W przyszłym roku będą uginać się od owoców
Mogłoby się wydawać, że sezon na owoce już za nami, ale to nie koniec prac ogrodowych. Już teraz warto zadbać o to, by wiosną i latem cieszyć się z krzaczków uginających się pod ciężarem owoców. Zamiast jednak biec do sklepu ogrodniczego po kolejny nawóz, idź do kuchni.
Soczyste borówki to jeden z przysmaków, który króluje wśród letnich owoców. Na krzaczkach pojawiają się nawet jesienią, a dzięki domowemu nawozowi rozkręcisz zbiory tak, że i w zamrażarce zostanie spory zapas na zimę. Wystarczy wyciągnąć z chlebaka zapomniane, czerstwe pieczywo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Borówkami zajadaj się na zdrowie
Borówki amerykańskie to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Te małe, niebieskie owoce wspierają zdrowie serca, mózgu i wzroku, a także chronią przed wieloma chorobami. Zawarte w nich antocyjany poprawiają ostrość widzenia i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Regularne ich spożywanie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak nowotwory czy choroby serca. Dodatkowo borówki korzystnie wpływają na nasz wygląd, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci.
Nawóz do borówek
Przy uprawie borówek ważna jest jedna rzecz - te owoce uwielbiają kwaśną glebę. Utrzymanie odpowiedniego pH to klucz do sukcesu, jakim będą później uginające się pod owocami gałązki. Podstawą zdrowego wzrostu borówek jest dostarczenie im niezbędnych składników odżywczych. W sklepach znaleźć można różne gotowe mieszanki, ale naturalny, tani nawóz możesz przygotować z domowych resztek.
Wystarczy zmieszać namoczony chleb z fusami kawy i rozłożyć go wokół krzewów. Ta mieszanka nie tylko zakwasi glebę, ale również dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych, poprawiając ich odporność na zimę i zwiększając plonowanie. Ten naturalny nawóz z chleba i fusów kawy pomoże również ochronić borówki przed zimowymi przymrozkami.
Nawóz z kawy i chleba
Chleb pokrój na kawałki, zalej niewielką ilością wody i odstaw. Pieczywo powinno być zwykłe, bez żadnych dodatków w postaci pestek czy cebuli. Po 30 minutach dodaj 2-3 łyżki fusów z niesłodzonej kawy i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą obłóż krzewy borówki, a następnie delikatnie wymieszaj z wierzchnią warstwą ziemi. Ten naturalny nawóz zakwasi glebę i pomoże roślinom przetrwać zimę.