Wsyp dwie łyżki pod krzaczki. W przyszłym roku będą uginać się od owoców
Mogłoby się wydawać, że sezon na owoce już za nami, ale to nie koniec prac ogrodowych. Już teraz warto zadbać o to, by wiosną i latem cieszyć się z krzaczków uginających się pod ciężarem owoców. Zamiast jednak biec do sklepu ogrodniczego po kolejny nawóz, idź do kuchni.
13.11.2024 08:48
Soczyste borówki to jeden z przysmaków, który króluje wśród letnich owoców. Na krzaczkach pojawiają się nawet jesienią, a dzięki domowemu nawozowi rozkręcisz zbiory tak, że i w zamrażarce zostanie spory zapas na zimę. Wystarczy wyciągnąć z chlebaka zapomniane, czerstwe pieczywo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Borówkami zajadaj się na zdrowie
Borówki amerykańskie to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Te małe, niebieskie owoce wspierają zdrowie serca, mózgu i wzroku, a także chronią przed wieloma chorobami. Zawarte w nich antocyjany poprawiają ostrość widzenia i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Regularne ich spożywanie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak nowotwory czy choroby serca. Dodatkowo borówki korzystnie wpływają na nasz wygląd, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci.
Nawóz do borówek
Przy uprawie borówek ważna jest jedna rzecz - te owoce uwielbiają kwaśną glebę. Utrzymanie odpowiedniego pH to klucz do sukcesu, jakim będą później uginające się pod owocami gałązki. Podstawą zdrowego wzrostu borówek jest dostarczenie im niezbędnych składników odżywczych. W sklepach znaleźć można różne gotowe mieszanki, ale naturalny, tani nawóz możesz przygotować z domowych resztek.
Wystarczy zmieszać namoczony chleb z fusami kawy i rozłożyć go wokół krzewów. Ta mieszanka nie tylko zakwasi glebę, ale również dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych, poprawiając ich odporność na zimę i zwiększając plonowanie. Ten naturalny nawóz z chleba i fusów kawy pomoże również ochronić borówki przed zimowymi przymrozkami.
Nawóz z kawy i chleba
Chleb pokrój na kawałki, zalej niewielką ilością wody i odstaw. Pieczywo powinno być zwykłe, bez żadnych dodatków w postaci pestek czy cebuli. Po 30 minutach dodaj 2-3 łyżki fusów z niesłodzonej kawy i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą obłóż krzewy borówki, a następnie delikatnie wymieszaj z wierzchnią warstwą ziemi. Ten naturalny nawóz zakwasi glebę i pomoże roślinom przetrwać zimę.