Wszyscy chwalą racuchy siostry Anieli. Dzięki prostej sztuczce wychodzą lekkie jak chmurka

Racuchy siostry Anieli to istne niebo w gębie. Są leciutkie i puszyste, czyli takie, jakie pamiętamy z czasów dzieciństwa, kiedy szykowały je dla nas nasze babcie. Salwatorianka zdradziła również patent na placuszki dla zabieganych. Dzięki tej metodzie ciasto szybciej wyrasta i już w 15 minut jest gotowe do smażenia.

Wszyscy chwalą racuchy siostry Anieli. Dzięki prostej sztuczce wychodzą lekkie jak chmurkaRacuchy siostry Anieli są lekkie jak chmurka i bardzo puszyste - Pyszności; Fot. Pixabay/YouTube: Religia.TV (screenshot)
SKOMENTUJ

W "Anielskiej Kuchni" siostry Anieli zadziały się prawdziwe cuda. Znana salwatorianka pokazuje, jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuchy z jabłkami. To idealny przepis na szybki obiad bez mięsa dla zabieganych. Siostra podpowiedziała bowiem, jak nieco przyspieszyć cały proces wyrastania ciasta. Zobaczcie przepis krok po kroku.

Racuszki - idealny pomysł na obiad bez mięsa dla zabieganych

Racuchy zazwyczaj podajemy jako deser bądź słodkie śniadanie. To jednak świetna propozycja na obiad bez mięsa. Siostra Aniela podpowiada, że racuchy można podać jako drugie danie - wtedy dobrze jest przyrządzić wyrazistą, sytą zupę, np. grochówkę czy kapuśniak. Salwatorianka proponuje, by placuszki przygotować z dodatkiem jabłek. Zamiast nich świetnie sprawdzi się też gruszka, banan czy brzoskwinia.

Siostra Anastazja podzieliła się również patentem na szybsze przyrządzenie placuszków. Jak wiemy, ciasto na racuchy potrzebuje czasu, by wyrosnąć. By nieco pomóc drożdżom przyspieszyć cały proces, salwatorianka gotowe już ciasto wkłada do piekarnika, rozgrzanego do 30-40 st. C. Dzięki temu patentowi już po 15-20 minutach ciasto jest gotowe do smażenia.

Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? - Pyszności; foto: Canva
Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? - Pyszności; foto: Canva

Racuchy z jabłkami siostry Anieli. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jabłka,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder.

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozkrusz i zalej je podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Do tego dodaj cukier i wymieszaj całość tak, by składniki rozpuściły się. Rozczyn na racuchy odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w niewielkie plasterki.
  3. Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj jaja, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj całość.
  4. Następnie wlej do miski wyrośnięty rozczyn i dodaj łyżkę oleju. Zamieszaj wszystko dokładnie, dodaj pokrojone jabłka i znów zamieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 30-40 st. C na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Dużą łyżką bądź chochlą wykładaj na tłuszcz porcje ciasta. Racuchy smaż z obu stron, aż będą zarumienione.
  7. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. Opcjonalnie gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę