Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik

Dodanie czosnku do kiszenia ogórków może wzbogacić ich smak i zwiększyć wartość zdrowotną. Warto jednak zachować umiar – nadmiar dodatków może sprawić, że nawet tak popularny produkt jak kiszony ogórek stanie się niezjadliwy.

Ile dodawać czosnku do ogórków kiszonych?Ile dodawać czosnku do ogórków kiszonych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jakiś czas temu podczas zakupów, zdecydowałam się kupić ogórki kiszone. Zauważyłam, że zawierają czosnek i pomyślałam, że taki dodatek przyjemnie urozmaici smak – bardzo się pomyliłam. Zalewa była przesycona czosnkiem do tego stopnia, że całkowicie zdominował smak ogórków i niestety, ale były całkowicie niezjadliwe. To doświadczenie nauczyło mnie, by dokładnie sprawdzać, jakie ogórki wkładam do koszyka i szczerze radzę zastanowić się dwa razy, zanim wybierzecie kiszone ogórki z dużą ilością czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Właściwości odżywcze kiszonek

Kiszonki, to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do diety. Są bogate w probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Są również źródłem witamin, takich jak witamina C, która jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Zawierają także witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli nie jesteś fanem klasycznych kiszonek, takich jak kapusta lub ogórki, możesz śmiało spróbować bardziej egzotycznych rozwiązań - na przykład kiszonego ananasa.

Czosnek w ogórkach kiszonych

Dodanie czosnku do procesu kiszenia ogórków może znacząco poprawić ich walory smakowe oraz zdrowotne. Czosnek nadaje ogórkom charakterystyczny aromat i delikatnie pikantny smak, ale to nie jego jedyna zaleta. Oprócz walorów smakowych, czosnek pomaga przedłużyć trwałość kiszonek, chroniąc je przed niepożądanymi bakteriami. Mimo że brzmi to świetnie, zdecydowanie nie warto przesadzać z jego ilością — ogórki mogą łatwo stać się zbyt ostre, a czosnek całkowicie przytłoczy ich naturalny smak. Najlepiej dodać około 3–4 ząbki czosnku na kilogram ogórków — wtedy smak jest wyważony i przyjemny.

Jak przygotować ogórki z czosnkiem?

Zanim przystąpisz do kiszenia, dokładnie umyj ogórki. W słoikach układaj je pionowo i ciasno, przeplatając z kawałkami czosnku, kopru oraz chrzanu. Następnie zalej ogórki przygotowaną zalewą z wody i soli, stosując proporcję jednej łyżki soli na litr wody. Słoiki zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na okres od trzech do siedmiu dni, aż ogórki zaczną fermentować. Po tym czasie przechowuj je w chłodniejszym miejscu, aby zakończyć proces kiszenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥