WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik

Dodanie czosnku do kiszenia ogórków może wzbogacić ich smak i zwiększyć wartość zdrowotną. Warto jednak zachować umiar – nadmiar dodatków może sprawić, że nawet tak popularny produkt jak kiszony ogórek stanie się niezjadliwy.

Ile dodawać czosnku do ogórków kiszonych?Ile dodawać czosnku do ogórków kiszonych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jakiś czas temu podczas zakupów, zdecydowałam się kupić ogórki kiszone. Zauważyłam, że zawierają czosnek i pomyślałam, że taki dodatek przyjemnie urozmaici smak – bardzo się pomyliłam. Zalewa była przesycona czosnkiem do tego stopnia, że całkowicie zdominował smak ogórków i niestety, ale były całkowicie niezjadliwe. To doświadczenie nauczyło mnie, by dokładnie sprawdzać, jakie ogórki wkładam do koszyka i szczerze radzę zastanowić się dwa razy, zanim wybierzecie kiszone ogórki z dużą ilością czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Właściwości odżywcze kiszonek

Kiszonki, to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do diety. Są bogate w probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Są również źródłem witamin, takich jak witamina C, która jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Zawierają także witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli nie jesteś fanem klasycznych kiszonek, takich jak kapusta lub ogórki, możesz śmiało spróbować bardziej egzotycznych rozwiązań - na przykład kiszonego ananasa.

Czosnek w ogórkach kiszonych

Dodanie czosnku do procesu kiszenia ogórków może znacząco poprawić ich walory smakowe oraz zdrowotne. Czosnek nadaje ogórkom charakterystyczny aromat i delikatnie pikantny smak, ale to nie jego jedyna zaleta. Oprócz walorów smakowych, czosnek pomaga przedłużyć trwałość kiszonek, chroniąc je przed niepożądanymi bakteriami. Mimo że brzmi to świetnie, zdecydowanie nie warto przesadzać z jego ilością — ogórki mogą łatwo stać się zbyt ostre, a czosnek całkowicie przytłoczy ich naturalny smak. Najlepiej dodać około 3–4 ząbki czosnku na kilogram ogórków — wtedy smak jest wyważony i przyjemny.

Jak przygotować ogórki z czosnkiem?

Zanim przystąpisz do kiszenia, dokładnie umyj ogórki. W słoikach układaj je pionowo i ciasno, przeplatając z kawałkami czosnku, kopru oraz chrzanu. Następnie zalej ogórki przygotowaną zalewą z wody i soli, stosując proporcję jednej łyżki soli na litr wody. Słoiki zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na okres od trzech do siedmiu dni, aż ogórki zaczną fermentować. Po tym czasie przechowuj je w chłodniejszym miejscu, aby zakończyć proces kiszenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji