Wszyscy jedzą serek wiejski, a ignorują inny produkt. Jest jeszcze smaczniejszy i napakowany białkiem

Serek wiejski przeżywa właśnie swoje pięć minut. Przepisy z nim mnożą się w mediach społecznościowych, a w sklepach coraz częściej brakuje go na półkach. Placuszki, omlety, serniczki, zapiekanki – internet przekonuje, że z tego jednego produktu można zrobić wszystko. I pewnie tak jest. Tyle że w cieniu jego popularności stoi inny, bardzo podobny, a jednak zdecydowanie mniej znany serek. Mowa o twarożku grani – delikatnym, kremowym, nieco bardziej subtelnym odpowiedniku "wiejskiego klasyka".

Serek graniSerek grani
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Grani to również serek ziarnisty, połączony ze słodką śmietanką. Jego największą różnicą – choć dla wielu to właśnie przewaga – jest konsystencja. Zamiast dużych grudek twarogu mamy tu drobniejsze ziarna, bardziej miękkie i łatwo łączące się w jednolitą masę. Dzięki temu grani lepiej sprawdza się w przepisach, które wymagają nieco gładszej struktury, jak omlety czy serniczki na zimno. Ale można z nim zrobić praktycznie wszystko, co z serkiem wiejskim – od śniadaniowych placków, przez pasty do chleba, aż po spody do wytrawnych wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Serek wiejski vs. serek grani

Pod względem wartości odżywczych oba produkty są do siebie bardzo zbliżone. Zawierają solidną porcję białka (ok. 11 g/100 g), są sycące, mają stosunkowo niewiele kalorii (ok. 100-110 kcal/100 g) i tłuszczu (ok. 3-7 g/100 g, choć grani bywa nieco bardziej kremowy). W dodatku dostarczają wapnia, witamin z grupy B i innych mikroelementów, które wspierają organizm na co dzień. To nadal serek, który można jeść bez wyrzutów sumienia – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Serek grani
Serek grani © Pyszności

Wielką zaletą grani jest jego uniwersalność. Można z niego przygotować lekkie, dietetyczne posiłki, a także bardziej sycące, domowe dania. Świetnie łączy się ze słodkimi dodatkami, ale równie dobrze wypada w towarzystwie ziół, warzyw i przypraw. Nie dominuje smaku, a jednocześnie nadaje potrawom przyjemną, aksamitną strukturę. To właśnie dlatego tak dobrze sprawdza się w szybkich placuszkach – przepis poniżej.

Placuszki z serka grani

Składniki:

  • 200 g serka grani,
  • 1-2 jajka,
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub pełnoziarnistej),
  • 1 łyżka cukru (lub szczypta soli – w wersji wytrawnej),
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać w misce, by uzyskać gęste, ale jednolite ciasto.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła wykładaj porcje ciasta (po 2 łyżki), formując małe placuszki.
  3. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Podawaj na słodko – z owocami, jogurtem lub miodem – albo na wytrawnie, np. z twarożkiem ziołowym i pomidorkami.

Warto sięgnąć po serek grani chociaż raz – by przekonać się, że popularność nie zawsze oznacza wyższość. Czasem to, co najlepsze, czeka tuż obok, bez rozgłosu, ale z równie dużym potencjałem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje