Wuzetka bez pieczenia z bitą śmietaną. Najszybszy i najprostszy przepis na kultowy deser
14.12.2022 13:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosta i smaczna wuzetka bez pieczenia to świetny pomysł na deser. Smak słodkiej bitej śmietany i czekolady przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki.
Ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie naszego przepiśnika. Proste połączenia składników dają niesamowity efekt. Dziś mamy dla Ciebie przepis na kultową wuzetkę, którą przygotujesz bez włączania piekarnika. Do stworzenia czekoladowego spodu wykorzystaliśmy herbatniki. Kakaowe warstwy przełożone są masą z bitej śmietany, którą przełamuje kwaśny smak porzeczkowego dżemu. Proste i pyszne ciasto bez rozgrzewania piekarnika i bez stresu związanego z pieczeniem biszkoptu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Wuzetka bez pieczenia
Składniki:
- 30 sztuk herbatników kakaowych
- 1200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek żelatyny
- 120 ml wody
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa - 2 tabliczki czekolady
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24cmx24cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę kakaowych herbatników.
Przejdź do przygotowania śmietanowej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę 30% wlej do miski i ubij razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany wlej cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując masę, aby nie powstały grudki. Połowę powstałej masy wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
Na herbatnikach rozsmaruj dżem porzeczkowy i rozsmaruj pozostałą część bitej śmietany. Ułóż warstwę herbatników i polej całość rozpuszczoną czekoladą. Blaszkę z ciastem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na kawałki. Każdą porcję udekoruj dodatkowo kleksem bitej śmietany. Nasz prosty i pyszny deser bez pieczenia jest już gotowy. Uwaga- błyskawicznie znika z talerzy ;) Smacznego!