Wyglądają, jak kotlety schabowe na cały talerz. Wcale nimi nie są i smakują jeszcze lepiej

Kotlety schabowe dawno ci się już przejadły? Zaszalej i przygotuj ich genialny zamiennik. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie.

ObrazekAdobe Stock
Marzena Pęcak

Wiem, że planowanie i realizowanie domowego menu może być nużącym zadaniem na dłuższą metę. Dlatego też nie osiadam na laurach i ciągle staram się przeganiać nudę z mojej kuchni. Tobie radzę zrobić to samo. Dlaczego? Chyba zgodzisz się ze mną, że nawet najlepszy schabowy, czy też kultowe mielone, w końcu się przejedzą. Ba, może dojść nawet do sytuacji, że nie będziesz mógł dłużej na nie patrzeć.

Aby uniknąć tego typu historii, warto od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i zrobić coś nieoczywistego. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis, dlatego nie możesz go przegapić. Sprawdzi się świetnie w każdym domu!

Dlaczego kotlety z boczniaków?

Zanim zdradzę ci sprawdzony patent na pyszne kotlety na bazie grzybów, muszę czymś się z tobą podzielić. Otóż przepis ten kilka lat temu zdradził mi mój tata, zapalony grzybiarz. To właśnie on po każdym udanym grzybobraniu, przygotowywał prawdziwą ucztę dla podniebienia. Najpierw dokładnie czyścił zebrane grzyby, a następnie doprawiał je, panierował i smażył. Efekt? Czegoś tak dobrego wcześniej nie jadłam. Dlatego zawsze z utęsknieniem czekałam, kiedy zacznie się sezon grzybowy. Z tobą będzie podobnie!

Obrazek
Kotlety z boczniaków to gotowy pomysł na obiad bez grama mięsa/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock

Jak zrobić kotlety z boczniaków krok po kroku

Aby przygotować oryginalne kotlety bez grama mięsa, wystarczy zrobić je na bazie grzybów. Co więcej, w tej roli świetnie sprawdzą się boczniaki. Po prostu palce lizać!

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia grzybów.
  2. Następnie ułóż na blacie kuchennym deskę do krojenia, po czym rozbij delikatnie boczniaki przy pomocy tłuczka do kotletów.
  3. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
  4. Kiedy już to zrobisz, w głębokim talerzu roztrzep jajka. Następnie dodaj do nich wcześniej przygotowany czosnek, śmietanę oraz przyprawy według uznania. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na płaski i duży talerz przesyp teraz bułkę tartą.
  6. Wszystko, co zostało do zrobienia, to obtoczenie grzybów najpierw w jajecznej mieszance, a potem w bułce tartej.
  7. Na koniec usmaż kotlety grzybowe na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, chcę podkreślić jedną rzecz. Boczniaki są bardzo delikatne, dlatego też bądź ostrożny podczas pracy z nimi. Na pewno nie służy im ciągłe przewracanie na patelni. Tego typu działania lepiej zminimalizuj do 2-3 ruchów. A jeśli chodzi o podanie, to już kwestia indywidualna. Świetnie sprawdzi się tu kasza, pieczone ziemniaki, jak i ryż. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby grzybowe kotlety połączyć z kolorową sałatką.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża