PrzepisWyglądają, jak kotlety schabowe na cały talerz. Wcale nimi nie są i smakują jeszcze lepiej

Wyglądają, jak kotlety schabowe na cały talerz. Wcale nimi nie są i smakują jeszcze lepiej

Adobe Stock
Adobe Stock
Marzena Pęcak

03.08.2023 16:33, aktual.: 04.08.2023 07:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety schabowe dawno ci się już przejadły? Zaszalej i przygotuj ich genialny zamiennik. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie.

Wiem, że planowanie i realizowanie domowego menu może być nużącym zadaniem na dłuższą metę. Dlatego też nie osiadam na laurach i ciągle staram się przeganiać nudę z mojej kuchni. Tobie radzę zrobić to samo. Dlaczego? Chyba zgodzisz się ze mną, że nawet najlepszy schabowy, czy też kultowe mielone, w końcu się przejedzą. Ba, może dojść nawet do sytuacji, że nie będziesz mógł dłużej na nie patrzeć.

Aby uniknąć tego typu historii, warto od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i zrobić coś nieoczywistego. I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis, dlatego nie możesz go przegapić. Sprawdzi się świetnie w każdym domu!

Dlaczego kotlety z boczniaków?

Zanim zdradzę ci sprawdzony patent na pyszne kotlety na bazie grzybów, muszę czymś się z tobą podzielić. Otóż przepis ten kilka lat temu zdradził mi mój tata, zapalony grzybiarz. To właśnie on po każdym udanym grzybobraniu, przygotowywał prawdziwą ucztę dla podniebienia. Najpierw dokładnie czyścił zebrane grzyby, a następnie doprawiał je, panierował i smażył. Efekt? Czegoś tak dobrego wcześniej nie jadłam. Dlatego zawsze z utęsknieniem czekałam, kiedy zacznie się sezon grzybowy. Z tobą będzie podobnie!

Kotlety z boczniaków to gotowy pomysł na obiad bez grama mięsa/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock
Kotlety z boczniaków to gotowy pomysł na obiad bez grama mięsa/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock

Jak zrobić kotlety z boczniaków krok po kroku

Aby przygotować oryginalne kotlety bez grama mięsa, wystarczy zrobić je na bazie grzybów. Co więcej, w tej roli świetnie sprawdzą się boczniaki. Po prostu palce lizać!

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczenia grzybów.
  2. Następnie ułóż na blacie kuchennym deskę do krojenia, po czym rozbij delikatnie boczniaki przy pomocy tłuczka do kotletów.
  3. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
  4. Kiedy już to zrobisz, w głębokim talerzu roztrzep jajka. Następnie dodaj do nich wcześniej przygotowany czosnek, śmietanę oraz przyprawy według uznania. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na płaski i duży talerz przesyp teraz bułkę tartą.
  6. Wszystko, co zostało do zrobienia, to obtoczenie grzybów najpierw w jajecznej mieszance, a potem w bułce tartej.
  7. Na koniec usmaż kotlety grzybowe na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, chcę podkreślić jedną rzecz. Boczniaki są bardzo delikatne, dlatego też bądź ostrożny podczas pracy z nimi. Na pewno nie służy im ciągłe przewracanie na patelni. Tego typu działania lepiej zminimalizuj do 2-3 ruchów. A jeśli chodzi o podanie, to już kwestia indywidualna. Świetnie sprawdzi się tu kasza, pieczone ziemniaki, jak i ryż. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby grzybowe kotlety połączyć z kolorową sałatką.