PrzepisDania bezmięsneWyglądają jak mielone. Nie znajdziesz w środku ani grama mięsa

Wyglądają jak mielone. Nie znajdziesz w środku ani grama mięsa

Fasolowe falafele
Fasolowe falafele
Źródło zdjęć: © "Nowe rozkoszne"
Katarzyna Gileta
13.11.2023 16:16

OK, smażenie w głębokim tłuszczu może wydać się techniką mało przyjazną codziennemu gotowaniu po pracy, ale są od tego wyjątki. Rozgrzewająca się na patelni duża ilość oleju w czasie, gdy wy lepicie falafele z białej fasoli z puszki i przypraw, pozwoli szybko usmażyć się im na rumiano i chrupiąco. Wbrew pozorom to obietnica satysfakcjonującego obiadu w 30 minut.

Fasolowe falafele z chrupiącym romesco - przepis

Składniki:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli, odsączonej i osuszonej na papierowym ręczniku,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • ½ szklanki (15 g) drobno, posiekanych ziół, np. koperku, natki pietruszki, bazylii, mięty, kolendry i majeranku,
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej + trochę do smaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej roślinny.

Sos romesco:

  • 300 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika,
  • ½ szklanki (65 g) orzechów laskowych, posiekanych,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • drobna sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w dużej misce białą fasolę, skrobię kukurydzianą, kumin, wędzoną i słodką paprykę, czosnek, mieszankę ziół i sól. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gęstą, grudkowatą pastę. Część ziaren fasoli zostaw w całości, by placki miały bardziej złożoną strukturę. Dopraw masę solą i pieprzem.
  2. Odmierz ciasto łyżką stołową i utocz dłońmi 12 kulek tej samej wielkości. Rozłóż je na blasze lub talerzu. Jeśli masa jest bardzo lepka, oprósz dłonie mąką.
  3. Na dno dużej patelni wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Rozłóż na niej połowę fasolowych kulek tak, by się nie stykały. Dociśnij je łopatką, nadając plackom kształt małych dysków.
  4. Wyłóż talerz papierowym ręcznikiem. Smaż placki po 3–5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Przełóż je na przygotowany talerz i usmaż resztę.
  5. Przygotuj sos romesco. Połącz w malakserze upieczoną czerwoną paprykę, orzechy laskowe, czosnek, słodką paprykę w proszku, płatki chili, oliwę i ocet. Miksuj sos pulsacyjnie przez kilka sekund, tak by nie był całkiem gładki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Rozprowadź na talerzach sos romesco i ułóż na nim falafele.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także