PrzepisDania bezmięsneWyglądają jak mielone. Nie znajdziesz w środku ani grama mięsa
Wyglądają jak mielone. Nie znajdziesz w środku ani grama mięsa
Fasolowe falafele
13.11.2023 16:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
OK, smażenie w głębokim tłuszczu może wydać się techniką mało przyjazną codziennemu gotowaniu po pracy, ale są od tego wyjątki. Rozgrzewająca się na patelni duża ilość oleju w czasie, gdy wy lepicie falafele z białej fasoli z puszki i przypraw, pozwoli szybko usmażyć się im na rumiano i chrupiąco. Wbrew pozorom to obietnica satysfakcjonującego obiadu w 30 minut.
Fasolowe falafele z chrupiącym romesco - przepis
Składniki:
- 2 puszki (po 400 g) białej fasoli, odsączonej i osuszonej na papierowym ręczniku,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- ½ szklanki (15 g) drobno, posiekanych ziół, np. koperku, natki pietruszki, bazylii, mięty, kolendry i majeranku,
- ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej + trochę do smaku,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- olej roślinny.
Sos romesco:
- 300 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika,
- ½ szklanki (65 g) orzechów laskowych, posiekanych,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- drobna sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Połącz w dużej misce białą fasolę, skrobię kukurydzianą, kumin, wędzoną i słodką paprykę, czosnek, mieszankę ziół i sól. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gęstą, grudkowatą pastę. Część ziaren fasoli zostaw w całości, by placki miały bardziej złożoną strukturę. Dopraw masę solą i pieprzem.
- Odmierz ciasto łyżką stołową i utocz dłońmi 12 kulek tej samej wielkości. Rozłóż je na blasze lub talerzu. Jeśli masa jest bardzo lepka, oprósz dłonie mąką.
- Na dno dużej patelni wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Rozłóż na niej połowę fasolowych kulek tak, by się nie stykały. Dociśnij je łopatką, nadając plackom kształt małych dysków.
- Wyłóż talerz papierowym ręcznikiem. Smaż placki po 3–5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Przełóż je na przygotowany talerz i usmaż resztę.
- Przygotuj sos romesco. Połącz w malakserze upieczoną czerwoną paprykę, orzechy laskowe, czosnek, słodką paprykę w proszku, płatki chili, oliwę i ocet. Miksuj sos pulsacyjnie przez kilka sekund, tak by nie był całkiem gładki. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozprowadź na talerzach sos romesco i ułóż na nim falafele.
Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"