Wyglądają jak mielone. Nie znajdziesz w środku ani grama mięsa

OK, smażenie w głębokim tłuszczu może wydać się techniką mało przyjazną codziennemu gotowaniu po pracy, ale są od tego wyjątki. Rozgrzewająca się na patelni duża ilość oleju w czasie, gdy wy lepicie falafele z białej fasoli z puszki i przypraw, pozwoli szybko usmażyć się im na rumiano i chrupiąco. Wbrew pozorom to obietnica satysfakcjonującego obiadu w 30 minut.

Fasolowe falafeleFasolowe falafele
Źródło zdjęć: © "Nowe rozkoszne"
Katarzyna Gileta

Fasolowe falafele z chrupiącym romesco - przepis

Składniki:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli, odsączonej i osuszonej na papierowym ręczniku,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • ½ szklanki (15 g) drobno, posiekanych ziół, np. koperku, natki pietruszki, bazylii, mięty, kolendry i majeranku,
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej + trochę do smaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej roślinny.

Sos romesco:

  • 300 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika,
  • ½ szklanki (65 g) orzechów laskowych, posiekanych,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • drobna sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w dużej misce białą fasolę, skrobię kukurydzianą, kumin, wędzoną i słodką paprykę, czosnek, mieszankę ziół i sól. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gęstą, grudkowatą pastę. Część ziaren fasoli zostaw w całości, by placki miały bardziej złożoną strukturę. Dopraw masę solą i pieprzem.
  2. Odmierz ciasto łyżką stołową i utocz dłońmi 12 kulek tej samej wielkości. Rozłóż je na blasze lub talerzu. Jeśli masa jest bardzo lepka, oprósz dłonie mąką.
  3. Na dno dużej patelni wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Rozłóż na niej połowę fasolowych kulek tak, by się nie stykały. Dociśnij je łopatką, nadając plackom kształt małych dysków.
  4. Wyłóż talerz papierowym ręcznikiem. Smaż placki po 3–5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Przełóż je na przygotowany talerz i usmaż resztę.
  5. Przygotuj sos romesco. Połącz w malakserze upieczoną czerwoną paprykę, orzechy laskowe, czosnek, słodką paprykę w proszku, płatki chili, oliwę i ocet. Miksuj sos pulsacyjnie przez kilka sekund, tak by nie był całkiem gładki. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Rozprowadź na talerzach sos romesco i ułóż na nim falafele.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia