Wypiekają wyjątkowe rurki od ponad 60 lat. Tego dnia sprzedają ich 800

Reporter WP Jakub Bujnik odwiedził kultowe miejsce na mapie Warszawy. Właściciel punktu z rurkami wypełnionymi bitą śmietaną opowiedział, na czym polega sekret tego deseru. Firma działa od 1958 roku, przekazywana z pokolenie na pokolenie, a obecnie zarządza nią Piotr Przewłocki. - Sekret tkwi w recepturze na ciasto. Bitą śmietanę może ubić każdy w domu, natomiast zrobić tego typu ciasto, nawet znając składniki, bez znajomości proporcji, jest po prostu niemożliwe. Wystarczy się pomylić minimalnie i to już nie będzie to samo - powiedział. Przyznał też, którego dnia w roku mają pełne obłożenie. Odwiedzający to miejsce klienci wyznali z kolei, że przychodzą od kilkudziesięciu lat, a inni przyjeżdżają z drugiego krańca Polski, kierując się renomą i polecanym smakiem. Zobacz materiał wideo.

Więcej wideo
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnejZakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej
Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujeszDomowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnieZamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten samLangosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny