Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować

Ziemniaki z piekarnika to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. W nowej formie przypominają bardziej chrupiące chipsy i świetnie sprawdzą się jako wieczorna przekąska.

Ziemniaczki z piekarnika są świetną przekąska na wieczórZiemniaczki z piekarnika są świetną przekąska na wieczór
Źródło zdjęć: © Anadolu Agency via Getty Images

Są zdrowe i pyszne. Chrupiąca skórka i miękki środek to połączenie, które sprawia, że są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Aby osiągnąć ten efekt, warto zastosować kilka sprawdzonych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Proste i domowe chipsy

O złym składzie sklepowych chipsów można powiedzieć wiele, a przede wszystkim to, że często zawierają niezdrowe tłuszcze, które negatywnie wpływają na codzienną dietę. Dlatego nie powinny gościć w naszym menu zbyt często – choć oczywiście od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Domowa alternatywa to nie tylko lepszy skład, ale też pełna kontrola nad użytymi składnikami. Możesz dodać ulubione zioła, jak rozmaryn czy tymianek, wybrany sos lub aromatyczną mieszankę przypraw.

Jakie ziemniaki wybrać?

Najlepszym wyborem będą młode ziemniaczki, na które mamy teraz sezon. Nie trzeba ich obierać – wystarczy dokładnie wyszorować. Młode ziemniaki są miękkie i mniejsze niż klasyczne, mają delikatny smak i skórkę, która po upieczeniu staje się chrupiąca.

Zalety młodych ziemniaków

Młode ziemniaki różnią się od tradycyjnych nie tylko wyglądem, ale także smakiem i wartościami odżywczymi. Ich cienka, niemal przezroczysta skórka sprawia, że nie wymagają obierania, co skraca czas przygotowania i pozwala zachować więcej składników odżywczych. Są bogate w potas, witaminę C i błonnik, a jednocześnie lekkostrawne i niskokaloryczne. Dzięki swojej delikatnej strukturze, młode ziemniaki doskonale nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia - pod wpływem wysokiej temperatury stają się miękkie w środku, a na zewnątrz nabierają apetycznej, złocistej skórki.

Przepis na ziemniaczki:

Składniki:

  • Kilogram młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawa chili,
  • przyprawa słodka papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka soli,
  • łyżka startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Nie obieraj ziemniaków – zamiast tego dokładnie je umyj.
  3. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, uważając, by się nie rozpadły. Zbyt krótki czas gotowania sprawi, że ziemniaki będą trudne do rozgniecenia, dlatego bądź czujny.
  4. Po ugotowaniu ziemniaki należy delikatnie spłaszczyć – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca podczas pieczenia. Do rozgniecenia możesz użyć np. szklanki, lekko dociskając ziemniaki, aż się rozpłaszczą.
  5. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawą chili i słodką papryką.
  7. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj ziemniaki przygotowaną mieszanką i wstaw do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
  8. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika posyp je startym parmezanem i świeżą natką.
  9. Podawaj z ulubionym sosem – na przykład czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀