Wystarczy 1 plasterek do kawy. Pomoże rozruszać leniwe jelita i je porządnie oczyścić

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednego kubka kawy. Do codziennej porcji kofeinowej przyjemności warto dorzucić plasterek cytrusa, nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia.

To prosty i tani dodatek do kawyTo prosty i tani dodatek do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Plasterek cytryny trafia najczęściej do herbaty, a wrzucanie go do kawy może na pierwszy rzut oka wyglądać jak mała herezja. Okazuje się jednak, że to skuteczny sposób na to, by wynieść poranny napój na nowy poziom i wesprzeć pracę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Kawa z cytryną

Kawa od dawna jest ceniona za swoje właściwości pobudzające. Zawiera kofeinę, teofilinę i teobrominę, które pomagają walczyć ze zmęczeniem, poprawiają koncentrację i przyspieszają metabolizm. Co więcej, w ziarnach kawy znajdziemy cenne minerały, takie jak wapń, potas i magnez, oraz antyoksydanty chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Z kolei cytryna to skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz pektyny, które są kluczowe dla prawidłowego trawienia i zdrowia jelit. Pektyny, jako rozpuszczalny błonnik, działają jak prebiotyk, wspierając rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Pomagają również w regulacji wypróżnień i zapewniają dłuższe uczucie sytości. Cytryna zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają opóźniać procesy starzenia się organizmu i wspierają zdrowie serca.

Zdrowe połączenie dla jelit

Połączenie kawy z cytryną to naturalny sposób na to, by podkręcić metabolizm. Kofeina stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, a cytrynowy dodatek pomoże poprawić trawienie i przyspieszyć pracę jelit.

Kofeina sama w sobie ma właściwości pobudzające perystaltykę jelit, czyli ich naturalne ruchy. Dodatek cytryny potęguje ten efekt. Pektyny, pęczniejąc w jelitach, zwiększają objętość mas kałowych, co ułatwia ich przesuwanie i wydalanie, pomagając w walce z zaparciami. Dodatkowo wiążą toksyny i cholesterol, pomagając oczyścić organizm.

Kawa z cytryną.
Kawa z cytryną. © Adobe Stock | NARONG JHANWATTANA

To duet idealny również dla tych, którzy borykają się z niewłaściwym poziomem cukru we krwi. Kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, a cytryna pomaga stabilizować glikemię.

Jak przygotować kawę z cytryną?

Przygotowanie takiej kawy jest naprawdę proste. Wystarczy zaparzyć ulubione ziarna tak, jak najlepiej ci smakują, a następnie dorzucić do środka jeden plasterek cytryny lub wyciśnięty sok. Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości, nie dodawaj cukru, mleka czy syropów smakowych, które mogłyby osłabić działanie. Początkowo smak może wydawać się nietypowy, ale szybko można się do niego przyzwyczaić, a nawet bardzo polubić.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce