Czy można pić herbatę z cytryną? Wyjaśnijmy to raz na zawsze, by sobie nie zaszkodzić

Herbata z cytryną to napój, który od lat budzi kontrowersje. Czy jest zdrowy, czy szkodliwy? Czy obawy o szkodliwy cytrynian glinu są uzasadnione? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości i podpowiadamy, jak bezpiecznie cieszyć się smakiem tego popularnego napoju.

Czy można pić herbatę z cytryną? Wyjaśnijmy to raz na zawszeCzy można pić herbatę z cytryną? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Herbata z cytryną to jeden z najpopularniejszych napojów, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach. Wiele osób uważa ją za rozgrzewający i zdrowy dodatek do codziennej diety. Jednak co pewien czas pojawiają się informacje sugerujące, że może być ona szkodliwa dla zdrowia. Powodem ma być obecność cytrynianu glinu, który rzekomo przenika do naparu podczas jego przygotowywania. Jak jest naprawdę? Czy herbata z cytryną może być bezpiecznie spożywana? Sprawdźmy, co mówią naukowcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik snikers bez pieczenia - obłędny w smaku, banalny do zrobienia

Skąd biorą się obawy dotyczące herbaty z cytryną?

Herbata, zarówno czarna, jak i zielona, zawiera liczne przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie organizmu i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Jednak krzewy herbaciane rosną w glebie bogatej w aluminium (glin), które przenika do ich liści. Na szczęście, glin obecny w suszu herbacianym jest w formie nierozpuszczalnej w wodzie, co oznacza, że podczas zaparzania pozostaje on głównie w fusach i nie dostaje się do naparu w znaczących ilościach.

Problem pojawia się, gdy do filiżanki z fusami dodajemy sok z cytryny. Kwas cytrynowy reaguje z aluminium, tworząc cytrynian glinu – związek chemiczny, który organizm może łatwo przyswajać. Istnieją obawy, że jego nadmiar może osadzać się w tkankach, a nawet zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Jak bezpiecznie pić herbatę z cytryną?

Dobra wiadomość jest taka, że spożywanie herbaty z cytryną wcale nie musi być niebezpieczne. Wystarczy przestrzegać jednej kluczowej zasady: dodawaj sok z cytryny dopiero po usunięciu fusów lub torebki z naparem. Jeśli kwas cytrynowy nie ma kontaktu z fusami, nie dochodzi do reakcji chemicznej, a tym samym do uwolnienia cytrynianu glinu do napoju.

Dodatkowo, jeśli zależy nam na zachowaniu witaminy C obecnej w cytrynie, warto dodać sok do nieco przestygniętej herbaty. Wysoka temperatura niszczy tę cenną witaminę, dlatego lepiej odczekać kilka minut przed wymieszaniem składników.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej