Wystarczy łyżka dziennie. W jelitach działają jak odkurzacz i chronią przed rakiem

Otręby to niepozorny produkt, który może znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Znane głównie z diet odchudzających, mają o wiele szersze zastosowanie prozdrowotne.

Otręby Otręby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Właściwości zdrowotne otrębów

Otręby, produkt uboczny przemiału zboża, nie są bezużytecznymi odpadami, ale pełnowartościowym składnikiem diety. Zawierają one duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, zwiększając perystaltykę i oczyszczając organizm z toksyn. Dzięki temu pomagają w walce z nadwagą, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Regularne spożywanie otrębów może także poprawić poziom cholesterolu i cukru we krwi. Błonnik rozpuszczalny, taki jak beta-glukan, obniża poziom złego cholesterolu LDL i wspiera regulację glikemii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie, proste i pyszne ciasto bananowe. Przepis warto mieć pod ręką

Jak otręby wpływają na trawienie?

Dzięki wysokiej zawartości błonnika otręby są sprzymierzeńcem w walce z zaparciami. Regulują one procesy trawienne, wspierając rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Działają jak "miotła", oczyszczając jelita z resztek pokarmowych. Spożywanie otrębów może także redukować ryzyko chorób jelit, w tym nowotworów.

Wprowadzenie otrębów do diety

Otręby można dodawać do różnych potraw. Mogą być wzbogaceniem owsianki, jogurtu czy smoothie. W przepisach kulinarnych mogą zastąpić mąkę lub bułkę tartą w panierkach, dzięki czemu dania zyskują na wartości odżywczej i stają się zdrowsze.

Wprowadzając otręby do diety, warto rozpocząć od jednej łyżki dziennie, stopniowo zwiększając ilość. Ważne jest również zachowanie odpowiedniego nawodnienia organizmu, co pozwoli na skuteczniejsze działanie błonnika.

Otręby to wartościowy składnik diety, który pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej. Ich regularne spożycie wspiera nie tylko układ trawienny, ale także pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i cukru, co czyni je nieocenionym dodatkiem do zdrowego stylu życia.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba