PoradyNie sięgaj po bułkę tartą. Do panierowania będą lepsze inne produkty

Nie sięgaj po bułkę tartą. Do panierowania będą lepsze inne produkty

Zastąp bułkę tartą dietetyczną panierką z płatków owsianych, otrębów, siemienia lnianego lub orzechów i odkryj smak klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu. Oto niekwestionowani liderzy, doskonale pełniący funkcję smacznych panierek.

Chrupiąca panierka to podstawa pysznych nuggetsów i nie tylko
Chrupiąca panierka to podstawa pysznych nuggetsów i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bułka tarta od lat jest najpopularniejszym składnikiem do przygotowania panierki. Tradycyjne kotlety, przygotowywane przez nasze mamy i babcie, musiały bazować na jajku i bułce tartej. O ile jeszcze niedawno gospodynie domowe wręcz nie wyobrażały sobie, by w inny sposób można było usmażyć sznycla, dziś coraz częściej sięgają po zamienniki. Okazuje się bowiem, że panierkę można przygotować na wiele sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Smacznie i nowocześnie

Jeżeli chcesz odmienić tradycyjne potrawy i przyrządzić mięso, rybę lub warzywa w nowoczesnej panierce, odważ się wypróbować poniższe możliwości. Wykorzystanie orzechów, nasion, płatków czy otrębów owsianych, a nawet kasz może w konsekwencji sprawić, że całkowicie zrezygnujesz z bułki tartej. Jakie są najbardziej polecane zamienniki?

Orzechy

Jedna ze zdrowszych propozycji, która doskonale zastąpi klasyczną bułkę tartą, jest orzechowa panierka. Idealnie nadaje się do warzyw, kotletów warzywnych, tofu, serów lub ryb. Które orzechy najlepiej nadają się na taką panierkę? Idealne będą migdały — starte czy drobno posiekane lub w postaci płatków migdałowych. Można także użyć pistacji w podobnej formie (oczywiście pozbawionych łupinek) lub orzechów włoskich. Wiele osób rekomenduje także przygotowanie panierki z orzechów laskowych. Oprócz oryginalnego smaku, orzechy stanowią dodatkowe źródło cennych składników odżywczych.

Płatki owsiane

Płatki owsiane to jedna z popularniejszych panierek. Są bogate w cenne składniki i witaminy (np. z grupy B, które pozytywnie wpływają na psychikę i skołatane nerwy). Poza tym, zawierają solidną porcję błonnika, który pęcznieje w żołądku i zmniejsza apetyt. Można je zmielić przed obtoczeniem w niej warzyw, mięsa lub ryb albo zainwestować w bardzo rozdrobnioną formę. Płatki można wymieszać z ulubionymi przyprawami, np. słodką papryką, bazylią czy oregano, co podkreśli smak potrawy. Dobrym rozwiązaniem będą też otręby owsiane.

Płatki owsiany to dobry pomysł na zdrową panierkę
Płatki owsiany to dobry pomysł na zdrową panierkę© Adobe Stock | Joerg Beuge

Płatki kukurydziane

Nie wszyscy wiedzą, że doskonałym zamiennikiem klasycznej bułki tartej w przypadku mięsa mogą być płatki kukurydziane. Pierś kurczaka obtoczona w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych to prawdziwy rarytas, który szczególnie smakuje dzieciom. Tak przygotowane mięso można usmażyć w sporej ilości tłuszczu lub upiec w piekarniku. W ten sposób można przyrządzić "schabowego", ryby lub różne warzywa.

Siemię lniane

Siemię lniane, nazywane polskim superfood, również jest w stanie z powodzeniem zastąpić bułkę tartą. Jest to zamiennik o cennych właściwościach zdrowotnych. W dużej mierze składa się z bardzo cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz omega 6, a także z białka i błonnika pokarmowego. Posiada również wiele witamin i minerałów. Siemię doskonale skomponuje się z rozmaitymi warzywami, serami i tofu. Wystarczy tylko, po zanurzeniu wybranych produktów w jajku, obtoczyć je w nasionach lnu zwyczajnego lub obsypać zmieloną wersją tego roślinnego skarbu.

Sezam

Zdrową alternatywą dla bułki tartej będzie także sezam. Ten wyśmienity dodatek wyróżnia się cennymi właściwościami odżywczymi oraz zdrowotnymi, a oprócz tego doceniany jest za szczególny smak. Zastąpienie sezamem bułki tartej nada potrawom aromatyczną, lekko orzechową i orientalną nutę. Polecany jest do warzyw, serów i tofu.

Panierka z sezamu jest używana, np. w kuchni azjatyckiej
Panierka z sezamu jest używana, np. w kuchni azjatyckiej© Adobe Stock

Panko

Panko to rodzaj japońskiej panierki, która również wzbudza uznanie najmłodszych konsumentów. Powstaje z chleba i występuje w postaci niewielkich płatków. Jest chrupiąca i ma bardzo uniwersalny smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do mięs, ryb, jak i warzyw, czy serów. Ciekawostką jest to, że nie jest w stanie wchłonąć tak dużej ilości tłuszczu, jak klasyczna panierka z bułki tartej. Smażone potrawy w japońskiej panko są dzięki temu o wiele lżejsze, nie obciążają żołądka i mają mniej kalorii.

Słone paluszki

Jeszcze jedna propozycja, która zachwyci nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci. Panierka ze słonych paluszków nie będzie wymagała szczególnego doprawienia – paluszki same w sobie są już dość wyraziste i słone. Jak zrobić taką panierkę? Wystarczy pokruszyć paluszki na mniejsze kawałki i zanurzyć w nich wybrane jedzenie, a następnie usmażyć. Jeśli chcesz przyrządzić te smakołyki w nieco bardziej dietetycznej wersji, możesz je upiec w piekarniku.

Kasze

Kasza to również ciekawa alternatywa dla bułki. W szczególności polecane są dwa rodzaje kasz: jaglana i gryczana. Ich dodatkowym atutem jest to, że są bezglutenowe, więc idealne będą dla osób, które nie tolerują tego składnika w diecie lub cierpią na celiakię. Kaszę należy podprażyć na złoty kolor i można traktować ją dokładnie tak, jak bułkę tartą. Kasze są doskonałą bazą do panierowania, a jednocześnie dostarczają chrupkości i delikatnego smaku oraz aromatu.

poradypanierkadietetyczne produkty

Wybrane dla Ciebie