Schabowe jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Sekretem jest panierka

Nie ulega wątpliwości, że kotlety schabowe są naszym narodowym daniem. Co jednak powiecie na małą modyfikację? Dzięki niej mięso będzie soczyste i chrupiące. Sekretem dania jest panierka, w której nie ma miejsca na bułkę tartą. Pewien składnik zrobi całą robotę. 

ObrazekKotlety schabowe (Adobe)
Paulina Hermann

Kotlety schabowe bez bułki tartej? To na pewno się uda

Mieliśmy już schabowego w warzywnej panierce, płatkach kukurydzianych i w wielu innych wydaniach. Jest jeszcze jeden składnik, którego możecie użyć. Dzięki niemu całkowicie poprawicie smak dania. Jest to panko, czyli japońska wersja bułki tartej. Co w niej takiego wyjątkowego? Po pierwsze, ma inny stopień rozdrobnienia. W panko jest on mniejszy, a produkt przybiera formę płatków. Po drugie, smażenie na japońskiej bułce tartej sprawia, że mięso nie wchłania zbyt dużych ilości tłuszczu.

Jakie jeszcze zalety możemy wyróżnić? Kotlety schabowe są bardziej chrupiące i soczyste. Panko jest ogólnodostępne, możemy je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych supermarketach lub zamówić przez internet.

Jak zrobić dobrego schabowego bez bułki tartej?

Przedstawiamy przepis na kotlety schabowe, które dzięki panierce będą smakowały wyjątkowo. Na samym początku przygotujcie składniki:

  • cztery plastry środkowego schabu,
  • dwa jajka,
  • panko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Obrazek
Kotlety schabowe (Wikimedia Commons)
  1. Schab opłuczcie pod wodą i usuńcie z niego błonki. Przez nie mięso strasznie się ciągnie i odbiera to radość z jedzenia. Rozbijcie schabowego tłuczkiem po obu stronach, a następnie doprawcie solą i pieprzem.
  2. W jednej misce roztrzepcie jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej zaś wsypcie panko.
  3. Kotlety schabowe panierujcie podwójnie. Najpierw w jajku, potem w japońskiej bułce tartej.
  4. Mięso smażcie na patelni na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Ustawcie średnią moc palnika i sprawcie, by kotlety po obu stronach miały złocisty kolor.
  5. Gotowego schaboszczaka połóżcie na ręczniku papierowym. Dzięki temu tłuszcz wsiąknie do papieru, a mięso będzie chrupiące i soczyste.

Kotlety schabowe podawajcie z ziemniakami i surówką. Możecie zaserwować je także z frytkami.

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟