Schabowe jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Sekretem jest panierka

Nie ulega wątpliwości, że kotlety schabowe są naszym narodowym daniem. Co jednak powiecie na małą modyfikację? Dzięki niej mięso będzie soczyste i chrupiące. Sekretem dania jest panierka, w której nie ma miejsca na bułkę tartą. Pewien składnik zrobi całą robotę. 

ObrazekKotlety schabowe (Adobe)
Paulina Hermann

Kotlety schabowe bez bułki tartej? To na pewno się uda

Mieliśmy już schabowego w warzywnej panierce, płatkach kukurydzianych i w wielu innych wydaniach. Jest jeszcze jeden składnik, którego możecie użyć. Dzięki niemu całkowicie poprawicie smak dania. Jest to panko, czyli japońska wersja bułki tartej. Co w niej takiego wyjątkowego? Po pierwsze, ma inny stopień rozdrobnienia. W panko jest on mniejszy, a produkt przybiera formę płatków. Po drugie, smażenie na japońskiej bułce tartej sprawia, że mięso nie wchłania zbyt dużych ilości tłuszczu.

Jakie jeszcze zalety możemy wyróżnić? Kotlety schabowe są bardziej chrupiące i soczyste. Panko jest ogólnodostępne, możemy je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych supermarketach lub zamówić przez internet.

Jak zrobić dobrego schabowego bez bułki tartej?

Przedstawiamy przepis na kotlety schabowe, które dzięki panierce będą smakowały wyjątkowo. Na samym początku przygotujcie składniki:

  • cztery plastry środkowego schabu,
  • dwa jajka,
  • panko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Obrazek
Kotlety schabowe (Wikimedia Commons)
  1. Schab opłuczcie pod wodą i usuńcie z niego błonki. Przez nie mięso strasznie się ciągnie i odbiera to radość z jedzenia. Rozbijcie schabowego tłuczkiem po obu stronach, a następnie doprawcie solą i pieprzem.
  2. W jednej misce roztrzepcie jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej zaś wsypcie panko.
  3. Kotlety schabowe panierujcie podwójnie. Najpierw w jajku, potem w japońskiej bułce tartej.
  4. Mięso smażcie na patelni na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Ustawcie średnią moc palnika i sprawcie, by kotlety po obu stronach miały złocisty kolor.
  5. Gotowego schaboszczaka połóżcie na ręczniku papierowym. Dzięki temu tłuszcz wsiąknie do papieru, a mięso będzie chrupiące i soczyste.

Kotlety schabowe podawajcie z ziemniakami i surówką. Możecie zaserwować je także z frytkami.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy