Zapomnij o bułce tartej. Teraz panierkę do kotletów robi się zupełnie inaczej

Kotlety schabowe są bardzo popularne w naszym kraju. Tradycyjny polski obiad składa się bowiem z kotleta, gotowanych ziemniaków i mizerii. Okazuje się jednak, że przygotowywanie ich w panierce z bułki tartej to przeżytek. Teraz przygotowuje się ją zupełnie inaczej.

Kotlety schabowe w panierce. Fot. PixabayKotlety schabowe w panierce. Fot. Pixabay

Dobrej jakości mięso i pyszna chrupiąca panierka to podstawa pysznego kotleta schabowego. Często jednak zdarza się tak, że panierka odchodzi od kotleta, co psuje smak, ale też i wizualny odbiór. Na szczęście można temu zaradzić. Przedstawiamy sposoby na pyszną panierkę do kotletów schabowych bez bułki tartej. Będziecie zaskoczeni.

Panierka do kotleta schabowego. Zapomnisz o bułce tartej na dobre

Panierka do kotleta schabowego wcale nie musi składać się z bułki tartej. Są inne świetne zamienniki, które warto zastosować. Jednym z nich jest na przykład siemię lniane. Należy zmielić je - podobnie jak bułkę tartą - a następnie obtoczyć kotleta w bułce i zmielonych nasionach. Doskonale sprawdzą się też mielone płatki owsiane. Tak przygotowana panierka nie wchłania tyle tłuszczu i nie pali się zbyt szybko. Doskonale więc sprawdzi się jako panierka dla tych, którzy mają problem z przypalaniem kotletów schabowych.

Co zrobić, by panierka nie odchodziła od kotleta? Ten trik zdradziła mi moja mama

Odchodzenie panierki od mięsa to dość popularny problem. Jest to jednak niezwykle irytujące, ponieważ tracimy wówczas na smaku, ale i estetyce dania. Moja mama zdradziła mi patent na to, jak sobie z tym radzić.

Zanim namoczymy mięso w roztrzepanym jajku, należy dodać do niego soli i odrobinę oleju bądź sody oczyszczonej. Panierka będzie nie tylko lepiej trzymać się kotleta, ale też będzie bardziej puszysta i chrupka. Tak przygotowanymi schabowymi będzie zajadać się cała rodzina.

Kotlety schabowe w panierce. Fot. Pixabay
Kotlety schabowe w panierce. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej