Zapomnij o bułce tartej. Teraz panierkę do kotletów robi się zupełnie inaczej
05.07.2023 13:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety schabowe są bardzo popularne w naszym kraju. Tradycyjny polski obiad składa się bowiem z kotleta, gotowanych ziemniaków i mizerii. Okazuje się jednak, że przygotowywanie ich w panierce z bułki tartej to przeżytek. Teraz przygotowuje się ją zupełnie inaczej.
Dobrej jakości mięso i pyszna chrupiąca panierka to podstawa pysznego kotleta schabowego. Często jednak zdarza się tak, że panierka odchodzi od kotleta, co psuje smak, ale też i wizualny odbiór. Na szczęście można temu zaradzić. Przedstawiamy sposoby na pyszną panierkę do kotletów schabowych bez bułki tartej. Będziecie zaskoczeni.
Panierka do kotleta schabowego. Zapomnisz o bułce tartej na dobre
Panierka do kotleta schabowego wcale nie musi składać się z bułki tartej. Są inne świetne zamienniki, które warto zastosować. Jednym z nich jest na przykład siemię lniane. Należy zmielić je - podobnie jak bułkę tartą - a następnie obtoczyć kotleta w bułce i zmielonych nasionach. Doskonale sprawdzą się też mielone płatki owsiane. Tak przygotowana panierka nie wchłania tyle tłuszczu i nie pali się zbyt szybko. Doskonale więc sprawdzi się jako panierka dla tych, którzy mają problem z przypalaniem kotletów schabowych.
Co zrobić, by panierka nie odchodziła od kotleta? Ten trik zdradziła mi moja mama
Odchodzenie panierki od mięsa to dość popularny problem. Jest to jednak niezwykle irytujące, ponieważ tracimy wówczas na smaku, ale i estetyce dania. Moja mama zdradziła mi patent na to, jak sobie z tym radzić.
Zanim namoczymy mięso w roztrzepanym jajku, należy dodać do niego soli i odrobinę oleju bądź sody oczyszczonej. Panierka będzie nie tylko lepiej trzymać się kotleta, ale też będzie bardziej puszysta i chrupka. Tak przygotowanymi schabowymi będzie zajadać się cała rodzina.