Zupa idealna na odchudzanie. Zajadał się nią prezydent, a efekty zobaczyła cała Polska

Chcesz schudnąć kilka kilogramów, ale nie masz pomysłów na zdrowe, wartościowe i mało kaloryczne posiłki? Prezentujemy jeden z najciekawszych i najprostszych przepisów, który idealnie sprawdzą się na czas redukcji. Oto zupa z kapusty. Co ciekawe, jakiś czas temu zajadał się nią prezydent Aleksander Kwaśniewski. Dzięki niej udało mu się zrzucić zbędne kilogramy. 

Zupa idealna na odchudzanie. Fot. AdobeStockZupa idealna na odchudzanie. Fot. AdobeStock

Podpowiadamy, jak przygotować zupę, dzięki której kilogramy lecą w dół jak szalone. Na własnej skórze o jej wyjątkowym działaniu przekonał się nawet Aleksander Kwaśniewski. Dlaczego więc nie spróbować? Podpowiadamy, jak przygotować zupę z kapusty na odchudzanie.

Zupa z kapusty — przepis. Propozycja niskokalorycznego posiłku idealna na odchudzanie

Zupa kapuściana to świetna propozycja dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warzywo te ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. A sama zupa bogata jest w warzywa i niskokaloryczna. O jej dobroczynnych właściwościach przekonał się prezydent Aleksander Kwaśniewski. Kilkanaście lat temu przeszedł na dietę kapuścianą i zajadał się tą zupą. Udało mu się stracić wówczas sporo kilogramów. Od tamtej pory dieta ta nazywana jest dietą prezydencką.

Jak zrobić zupę kapuścianą z diety prezydenckiej? Podpowiadamy.

Składniki:

  • główka dowolnej kapusty,
  • 6 średnich cebul ze szczypiorem,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 papryki,
  • 8 pomidorów lub 2 puszki pomidorów,
  • dowolne zioła.

Zupa kapuściana na zbędne kilogramy. Jej delikatny smak cię zaskoczy

Przygotowanie zupy kapuścianej jest banalnie proste. Wystarczy, że masz kwadrans wolnego czasu, a bardzo szybko będziesz cieszyć się obłędnym obiadem.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę bądź plasterki. Kapustę poszatkuj.
  2. Warzywa włóż do garnka i zalej około 3 litrami wody. Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez kilka minut. Nie zapomnij o tym, by co jakiś czas pomieszać zupę, by warzywa nie przywarły do dna garnka.
  3. Zupę dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj.
  4. Możesz zblendować zupę na krem i podawać z pieczywem. Smacznego!
Obrazek
Młoda kapusta na zupę. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej