Zapomnij o bułce tartej z masłem. Fasolka szparagowa może smakować jeszcze lepiej

Fasolka szparagowa z dodatkiem bułki tartej smażonej na maśle to coś, co wszyscy znamy i kochamy. I choć wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego, to bardzo się mylimy. Są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne alternatywny, których trzeba koniecznie spróbować. 

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images

Fasolka szparagowa jest źródłem witaminy A, E i C. Jest też bogata w silne przeciwutleniacze, zwane flawonoidami. Warto włączyć ją do codziennej diety, bo sezon na świeżą fasolkę trwa dość krótko. Wiele osób ma jednak problem z gotowaniem fasolki szparagowej. Podpowiadamy zatem, jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podać.

Fasolka szparagowa z bułką tartą to przeszłość. Spróbuj tych alternatyw

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem to istna bomba kaloryczna. Osoby, które liczą kalorie, nie muszą jednak całkowicie z niej rezygnować. Samo warzywo zawiera zaledwie 37 kalorii w 100 gramach. Należy więc postawić na mniej kaloryczne dodatki. Bułkę tartą warto zastąpić tartym pełnoziarnistym pieczywem. Podobne działanie będą mieć ziarna sezamu czy słonecznika. Masło możemy zastąpić z kolei mniej kaloryczną oliwą.  Zamiast bułki tartej możemy też zdecydować się na przykład na pesto, rozgnieciony czosnek bądź cebulę z oliwą, czy posiekane prażone orzechy — na przykład pistacje. Tak przygotowana fasolka będzie smakować obłędnie jako dodatek do obiadu, ale też jako oddzielna przekąska.

Jak gotować fasolkę szparagową? Czas to klucz do sukcesu

Gotowanie fasolki szparagowej jest bardzo proste, jednak należy pilnować czasu. Zieloną fasolkę szparagową gotujemy od 15 do 20 minut, żółtą od 5 do 15 minut. Najkrócej gotujemy fasolkę fioletową — od 7 do 10 minut. Podczas gotowania warto sprawdzić, czy takiej miękkości oczekujemy. Warto uważać na to, by nie rozgotować fasolki szparagowej. Wówczas będzie niesmaczna, oraz straci większość wartości odżywczych. Będzie też  wyglądać dość nieapetycznie. Trikiem babci jest dodanie do wody nie tylko soli, ale i cukru.

Obrazek
Fasolka szparagowa bez bułki tartej. Fot. AdobeStock

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis