Pierogi z truskawkami są pyszne, ale te biją je na głowę. Boski smak

Pierogi to obłędnie pyszne danie, których smak doceniają wszyscy Polacy. Co ciekawe, są rozsławione na niemal cały świat, więc każdy turysta, który znajdzie się w naszym kraju, za wszelką cenę chce spróbować pierogów. Sezon letni zachęca jednak do tego, by przygotować pierogi w mniej tradycyjny sposób - to znaczy ze słodkim, owocowym nadzieniem. Okazuje się, że nadają się do tego nie tylko truskawki.

ObrazekPyszności - Fot Getty Images

Pierogi z truskawkami są obłędnie pyszne, jednak to pierogi z jagodami biją je na głowę. Są smakiem lata i trudno jest im się oprzeć. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", postanowiła odświeżyć przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski". My już ich spróbowaliśmy i są obłędne.

Pierogi z jagodami - przepis z 1895 roku. Poczuj smak lata na talerzu

Składniki:

  • 500 g przesianej mąki,
  • 300 ml wody,
  • 700 g jagód,
  • szczypta cukru i cynamonu,
  • do podania: masło, śmietana lub jogurt naturalny.

Przepis na pierogi z jagodami. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej letnią wodę z solą, którą należy wcześniej w niej rozpuścić.
  2. Zagniatamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy jedną z nich, a resztę trzymamy pod przykryciem.
  3. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do nich trochę mąki i cukier. Opcjonalnie możemy dodać też cynamon. Delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie lepimy pierogi z łyżką jagód, które pełnią rolę farszu.
  5. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
  6. Do wody na pierogi dodajemy łyżkę oleju, by się nie sklejały. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
  7. Gotowe pierogi z jagodami podajemy z masłem, śmietanką 30 proc. lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze