Pierogi z truskawkami są pyszne, ale te biją je na głowę. Boski smak

Pierogi to obłędnie pyszne danie, których smak doceniają wszyscy Polacy. Co ciekawe, są rozsławione na niemal cały świat, więc każdy turysta, który znajdzie się w naszym kraju, za wszelką cenę chce spróbować pierogów. Sezon letni zachęca jednak do tego, by przygotować pierogi w mniej tradycyjny sposób - to znaczy ze słodkim, owocowym nadzieniem. Okazuje się, że nadają się do tego nie tylko truskawki.

ObrazekPyszności - Fot Getty Images

Pierogi z truskawkami są obłędnie pyszne, jednak to pierogi z jagodami biją je na głowę. Są smakiem lata i trudno jest im się oprzeć. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", postanowiła odświeżyć przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski". My już ich spróbowaliśmy i są obłędne.

Pierogi z jagodami - przepis z 1895 roku. Poczuj smak lata na talerzu

Składniki:

  • 500 g przesianej mąki,
  • 300 ml wody,
  • 700 g jagód,
  • szczypta cukru i cynamonu,
  • do podania: masło, śmietana lub jogurt naturalny.

Przepis na pierogi z jagodami. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej letnią wodę z solą, którą należy wcześniej w niej rozpuścić.
  2. Zagniatamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy jedną z nich, a resztę trzymamy pod przykryciem.
  3. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do nich trochę mąki i cukier. Opcjonalnie możemy dodać też cynamon. Delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie lepimy pierogi z łyżką jagód, które pełnią rolę farszu.
  5. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
  6. Do wody na pierogi dodajemy łyżkę oleju, by się nie sklejały. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
  7. Gotowe pierogi z jagodami podajemy z masłem, śmietanką 30 proc. lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki