PrzepisPierogi z truskawkami są pyszne, ale te biją je na głowę. Boski smak

Pierogi z truskawkami są pyszne, ale te biją je na głowę. Boski smak

Pyszności - Fot Getty Images
Pyszności - Fot Getty Images

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi to obłędnie pyszne danie, których smak doceniają wszyscy Polacy. Co ciekawe, są rozsławione na niemal cały świat, więc każdy turysta, który znajdzie się w naszym kraju, za wszelką cenę chce spróbować pierogów. Sezon letni zachęca jednak do tego, by przygotować pierogi w mniej tradycyjny sposób - to znaczy ze słodkim, owocowym nadzieniem. Okazuje się, że nadają się do tego nie tylko truskawki.

Pierogi z truskawkami są obłędnie pyszne, jednak to pierogi z jagodami biją je na głowę. Są smakiem lata i trudno jest im się oprzeć. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", postanowiła odświeżyć przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski". My już ich spróbowaliśmy i są obłędne.

Pierogi z jagodami - przepis z 1895 roku. Poczuj smak lata na talerzu

Składniki:

  • 500 g przesianej mąki,
  • 300 ml wody,
  • 700 g jagód,
  • szczypta cukru i cynamonu,
  • do podania: masło, śmietana lub jogurt naturalny.

Przepis na pierogi z jagodami. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej letnią wodę z solą, którą należy wcześniej w niej rozpuścić.
  2. Zagniatamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy jedną z nich, a resztę trzymamy pod przykryciem.
  3. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do nich trochę mąki i cukier. Opcjonalnie możemy dodać też cynamon. Delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie lepimy pierogi z łyżką jagód, które pełnią rolę farszu.
  5. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
  6. Do wody na pierogi dodajemy łyżkę oleju, by się nie sklejały. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
  7. Gotowe pierogi z jagodami podajemy z masłem, śmietanką 30 proc. lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także