Pierogi z truskawkami są pyszne, ale te biją je na głowę. Boski smak

Pierogi to obłędnie pyszne danie, których smak doceniają wszyscy Polacy. Co ciekawe, są rozsławione na niemal cały świat, więc każdy turysta, który znajdzie się w naszym kraju, za wszelką cenę chce spróbować pierogów. Sezon letni zachęca jednak do tego, by przygotować pierogi w mniej tradycyjny sposób - to znaczy ze słodkim, owocowym nadzieniem. Okazuje się, że nadają się do tego nie tylko truskawki.

ObrazekPyszności - Fot Getty Images

Pierogi z truskawkami są obłędnie pyszne, jednak to pierogi z jagodami biją je na głowę. Są smakiem lata i trudno jest im się oprzeć. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", postanowiła odświeżyć przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski". My już ich spróbowaliśmy i są obłędne.

Pierogi z jagodami - przepis z 1895 roku. Poczuj smak lata na talerzu

Składniki:

  • 500 g przesianej mąki,
  • 300 ml wody,
  • 700 g jagód,
  • szczypta cukru i cynamonu,
  • do podania: masło, śmietana lub jogurt naturalny.

Przepis na pierogi z jagodami. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej letnią wodę z solą, którą należy wcześniej w niej rozpuścić.
  2. Zagniatamy ciasto na pierogi i dzielimy je na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy jedną z nich, a resztę trzymamy pod przykryciem.
  3. Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do nich trochę mąki i cukier. Opcjonalnie możemy dodać też cynamon. Delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść owoców.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką kółka, a następnie lepimy pierogi z łyżką jagód, które pełnią rolę farszu.
  5. Powtarzamy czynności, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz.
  6. Do wody na pierogi dodajemy łyżkę oleju, by się nie sklejały. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
  7. Gotowe pierogi z jagodami podajemy z masłem, śmietanką 30 proc. lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Pierogi z jagodami - przepis. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza