WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Wystarczy odrobina do porannej kawy. Zamieni się w turbo spalacz tłuszczu i zadba o serce

Dla wielu to poranny rytuał, ale mało kto wie, że w filiżance kawy może kryć się coś znacznie więcej niż tylko kofeina. Zamiast cukru wystarczy dodać dwie przyprawy, by zwykły napój stał się naturalnym wsparciem dla serca, metabolizmu i odporności.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wielu z nas dzień zaczyna od kawy: czarnej, z mlekiem, słodzonej lub bez dodatku cukru. To rytuał, który pobudza, dodaje sił i pozwala przetrwać poranek. Ale co, jeśli ten dobrze znany napój można podrasować tak, by działał jak naturalny spalacz tłuszczu, osłona dla serca i wzmocnienie dla układu nerwowego w jednym? W połączeniu z pieprzem i kurkumą klasyczna kawa nabiera zupełnie nowego znaczenia. To nie jest kulinarna fanaberia, tylko przemyślany sposób na to, by wydobyć z porannej filiżanki jeszcze więcej dobra. A przy okazji zadbać o zdrowie bez tabletek i suplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

Kawa z kurkumą to więcej niż energetyk

Kawa sama w sobie ma potężny potencjał zdrowotny. Przyspiesza metabolizm, pobudza trawienie, poprawia krążenie, a także działa ochronnie na układ nerwowy. Zawarte w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, a dzięki temu spowalniają starzenie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kofeina zwiększa poziom serotoniny, co wpływa na poprawę nastroju, a regularne spożywanie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona czy Alzheimera.

Dodatek kurkumy robi z kawy prawdziwy prozdrowotny eliksir. Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy, to silny przeciwutleniacz i naturalny środek przeciwzapalny. Wspiera walkę z chorobami przewlekłymi, reguluje poziom cukru i cholesterolu, poprawia odporność i trawienie. Działa też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Kurkuma wspiera pracę wątroby, łagodzi bóle miesiączkowe i poprawia zdrowie oczu. Jej właściwości zostały potwierdzone w kontekście leczenia chorób takich jak wrzody, jaskra czy stany zapalne spojówek.

Kawa z pieprzem, czyli pikantny sposób na spalanie tłuszczu

Pieprz, choć kojarzy się z przyprawą do zup czy mięs, w kawie pełni bardzo konkretną funkcję: zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet kilkusetkrotnie. Ale nie tylko dlatego warto go dodać. Piperyna podkręca metabolizm, wspiera spalanie tłuszczu, działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Ma też działanie przeciwmiażdżycowe i wspiera pracę serca oraz wątroby. U osób z cukrzycą wpływa na produkcję insuliny, co czyni ją cennym wsparciem w diecie metabolicznej. Kawa z pieprzem i kurkumą to coś więcej niż modny przepis. To kompleksowe wsparcie organizmu.

Przepis na kawę z kurkumą i pieprzem

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna lub mielona (1-2 łyżeczki),
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka prawdziwego kakao,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • łyżeczka miodu,
  • mleko lub napój roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną kawę i przelej ją do rondelka.
  2. Dodaj kurkumę, kakao i pieprz.
  3. Całość podgrzewaj przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Przelej do kubka i dodaj mleko.
  5. Miód dodaj, dopiero gdy kawa lekko przestygnie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku