Wystarczy odrobina. Mdła zupa zamieni się w obiad jak z restauracji

Doprawianie zupy to sztuka, która wymaga wyczucia i znajomości przypraw. Odpowiednie dodatki mogą zmienić zwykły bulion w kulinarną ucztę. Oto kilka wskazówek, jak doprawić zupę, aby zachwycała smakiem.

ZupaZupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Zupa to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się w chłodne, deszczowe dni. Jednak czasami może się zdarzyć, że jej smak jest nieco mdły. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby poprawić smak – wystarczy sięgnąć po jeden nieoczywisty dodatek.

Sekret smaku zupy

Przygotowanie smacznej zupy zazwyczaj nie jest skomplikowane i wymaga jedynie kilku składników. Mimo to zdarza się, że zupa wychodzi bez wyrazu. Jak podaje "MirrorOnline", zupy mają wiele korzyści zdrowotnych, poprawiają trawienie, świetnie nawadniają organizm, sycą, a także w zależności od potrzeb - mogą rozgrzewać lub orzeźwiać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Jednym z częstych kulinarnych błędów jest nieumiejętne doprawianie zupy solą, co czasem prowadzi do przesolenia. Rebecca Katz, amerykańska specjalistka ds. żywienia i autorka książek kulinarnych, podkreśla znaczenie przyprawiania, mówiąc, że chodzi o "smak, odkrywanie i budowanie smaku w trakcie gotowania". Katz wyjaśnia:

Sól wydobywa smak potraw i przesuwa go na przód języka, gdzie smak jest najlepiej odbierany. Jeśli smak jest zbyt subtelny, potrzeba szczypty soli, aby go uwydatnić.

Rola soli w kuchni

Czy zdarzyło ci się sięgać po dodatkową szczyptę soli, aby uratować danie, które wydawało się bez smaku? Nic dziwnego. Sól odgrywa kluczową rolę w podkreślaniu, zarówno smaku, jak i tekstury potraw (jeśli sięgniemy po sól gruboziarnistą). Choć nie każda receptura jej wymaga, umiejętne dodanie soli może znacząco wzmocnić smak potrawy. Jednak warto sięgnąć po więcej, aby podkręcić smak ulubionej zupy

Liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk to dodatki, które nadadzą niemal każdej zupie głębi. Warto również dodać świeżą natkę pietruszki czy posiekany koperek pod koniec gotowania, aby zupa zyskała świeżość. Nie bój się również eksperymentować z przyprawami korzennymi, takimi jak goździki czy gałka muszkatołowa. Dodane w minimalnej ilości, mogą nadać zupie niepowtarzalny charakter.

Jak uratować przesoloną zupę?

Czasami zdarza się, że zupa jest zbyt słona. W takim przypadku warto dodać do niej surowego ziemniaka, który pochłonie nadmiar soli. Wystarczy gotować go przez kilka minut, aby zupa odzyskała równowagę smakową.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯