Wystarczy szczypta. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Chcesz by kawa była mniej gorzka? Musisz dodać do niej pewien składnik. Dzięki niemu wyciągniesz z małej czarnej najlepszy aromat i smak. Niewiele osób pije taką kawę, a to bardzo duży błąd. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego tak jest.

Kawa czasem wychodzi gorzkaKawa czasem wychodzi gorzka
Źródło zdjęć: © redakcja
Paulina Hermann

To najsłynniejszy napar, jaki istnieje. Pije go mnóstwo osób, by się obudzić i dostarczyć sobie energii na resztę dnia. Zbyt gorzka kawa smakuje jednak okropnie i psuje cały poranek. Mamy ochotę wylać ten napój do zlewu lub dolać hektolitry mleka, żeby dało się go wypić. Są jeszcze inne sposoby, by naprawić smak kawy, przez które nie dostarczymy sobie dodatkowych kalorii. Wystarczy, że do naparu dosypiemy odrobinę mało oczywistego składnika i nie będzie to cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Kawa z tym składnikiem nie będzie kwaśna lub gorzka

Jeśli często nam wychodzi gorzka lub kwaśna kawa, jest na to bardzo prosty sposób. Musimy wykorzystać produkt, który wszyscy mamy w kuchni, czyli sodę oczyszczoną. Wystarczy, że wsypiemy odrobinę białego proszku do filiżanki i dobrze wymieszamy. W kilka chwil pozbędziemy się kwaśnego lub gorzkiego smaku, który niszczy nam radość z picia kawy.

Kolejnym składnikiem, który może nam pomóc są... skorupki jajka. Dzięki temu kawa będzie smakowała idealnie. Jak ich użyć? Musimy na samym początku sparzyć skorupki, a następnie włożyć je do szklanki anim zalejemy kawę wodą. Chwilę czekamy i mamy dwie opcje. Albo pozwalamy opaść skorupkom na dno, albo od razu je wyciągamy.

Kawa
Kawa © Pxhere

Dlaczego kawa nie zawsze smakuje dobrze?

Wpływa na to kilka czynników, do najważniejszych należą:

  • sposób przechowywania,
  • rodzaj kawy (mielona czy ziarnista - im bardziej zmielona, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie gorzka),
  • stopień twardości wody,
  • kompozycja minerałów w wodzie - ma to duży wpływ na reakcje chemiczne, które zachodzą podczas parzenia kawy, dlatego też warto przefiltrować wodę, nim użyjemy jej do zrobienia małej czarnej,
  • zbyt gorąca woda (prawidłowa temperatura powinna wynosić między 85 a 96 stopni Celsjusza).

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku