Wystarczy szczypta. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Chcesz by kawa była mniej gorzka? Musisz dodać do niej pewien składnik. Dzięki niemu wyciągniesz z małej czarnej najlepszy aromat i smak. Niewiele osób pije taką kawę, a to bardzo duży błąd. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego tak jest.

Kawa czasem wychodzi gorzkaKawa czasem wychodzi gorzka
Źródło zdjęć: © redakcja
Paulina Hermann

To najsłynniejszy napar, jaki istnieje. Pije go mnóstwo osób, by się obudzić i dostarczyć sobie energii na resztę dnia. Zbyt gorzka kawa smakuje jednak okropnie i psuje cały poranek. Mamy ochotę wylać ten napój do zlewu lub dolać hektolitry mleka, żeby dało się go wypić. Są jeszcze inne sposoby, by naprawić smak kawy, przez które nie dostarczymy sobie dodatkowych kalorii. Wystarczy, że do naparu dosypiemy odrobinę mało oczywistego składnika i nie będzie to cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Kawa z tym składnikiem nie będzie kwaśna lub gorzka

Jeśli często nam wychodzi gorzka lub kwaśna kawa, jest na to bardzo prosty sposób. Musimy wykorzystać produkt, który wszyscy mamy w kuchni, czyli sodę oczyszczoną. Wystarczy, że wsypiemy odrobinę białego proszku do filiżanki i dobrze wymieszamy. W kilka chwil pozbędziemy się kwaśnego lub gorzkiego smaku, który niszczy nam radość z picia kawy.

Kolejnym składnikiem, który może nam pomóc są... skorupki jajka. Dzięki temu kawa będzie smakowała idealnie. Jak ich użyć? Musimy na samym początku sparzyć skorupki, a następnie włożyć je do szklanki anim zalejemy kawę wodą. Chwilę czekamy i mamy dwie opcje. Albo pozwalamy opaść skorupkom na dno, albo od razu je wyciągamy.

Kawa
Kawa © Pxhere

Dlaczego kawa nie zawsze smakuje dobrze?

Wpływa na to kilka czynników, do najważniejszych należą:

  • sposób przechowywania,
  • rodzaj kawy (mielona czy ziarnista - im bardziej zmielona, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie gorzka),
  • stopień twardości wody,
  • kompozycja minerałów w wodzie - ma to duży wpływ na reakcje chemiczne, które zachodzą podczas parzenia kawy, dlatego też warto przefiltrować wodę, nim użyjemy jej do zrobienia małej czarnej,
  • zbyt gorąca woda (prawidłowa temperatura powinna wynosić między 85 a 96 stopni Celsjusza).

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis