PoradyWystarczy szczypta. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Wystarczy szczypta. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Kawa czasem wychodzi gorzka
Kawa czasem wychodzi gorzka
Źródło zdjęć: © redakcja

23.10.2023 18:08, aktual.: 17.01.2024 15:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz by kawa była mniej gorzka? Musisz dodać do niej pewien składnik. Dzięki niemu wyciągniesz z małej czarnej najlepszy aromat i smak. Niewiele osób pije taką kawę, a to bardzo duży błąd. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego tak jest.

To najsłynniejszy napar, jaki istnieje. Pije go mnóstwo osób, by się obudzić i dostarczyć sobie energii na resztę dnia. Zbyt gorzka kawa smakuje jednak okropnie i psuje cały poranek. Mamy ochotę wylać ten napój do zlewu lub dolać hektolitry mleka, żeby dało się go wypić. Są jeszcze inne sposoby, by naprawić smak kawy, przez które nie dostarczymy sobie dodatkowych kalorii. Wystarczy, że do naparu dosypiemy odrobinę mało oczywistego składnika i nie będzie to cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa z tym składnikiem nie będzie kwaśna lub gorzka

Jeśli często nam wychodzi gorzka lub kwaśna kawa, jest na to bardzo prosty sposób. Musimy wykorzystać produkt, który wszyscy mamy w kuchni, czyli sodę oczyszczoną. Wystarczy, że wsypiemy odrobinę białego proszku do filiżanki i dobrze wymieszamy. W kilka chwil pozbędziemy się kwaśnego lub gorzkiego smaku, który niszczy nam radość z picia kawy.

Kolejnym składnikiem, który może nam pomóc są... skorupki jajka. Dzięki temu kawa będzie smakowała idealnie. Jak ich użyć? Musimy na samym początku sparzyć skorupki, a następnie włożyć je do szklanki anim zalejemy kawę wodą. Chwilę czekamy i mamy dwie opcje. Albo pozwalamy opaść skorupkom na dno, albo od razu je wyciągamy.

Kawa
Kawa© Pxhere

Dlaczego kawa nie zawsze smakuje dobrze?

Wpływa na to kilka czynników, do najważniejszych należą:

  • sposób przechowywania,
  • rodzaj kawy (mielona czy ziarnista - im bardziej zmielona, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie gorzka),
  • stopień twardości wody,
  • kompozycja minerałów w wodzie - ma to duży wpływ na reakcje chemiczne, które zachodzą podczas parzenia kawy, dlatego też warto przefiltrować wodę, nim użyjemy jej do zrobienia małej czarnej,
  • zbyt gorąca woda (prawidłowa temperatura powinna wynosić między 85 a 96 stopni Celsjusza).
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także