Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne
Wytrawne ciasto z farszem na bazie gotowanych jajek i zielonym akcentem z koperku i szczypiorku to przepis na zaskakujący obiad bez mięsa.
08.08.2023 12:32
Chociaż ciasta kojarzą się nam przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, to w wytrawnej wersji potrafią pozytywnie zaskoczyć. Taki wypiek z farszem z ugotowanych na twardo jajek sprawdzi się świetnie jako pyszny i lekki obiad, dodatek do mięs z grilla lub nietypowa kolacja. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Do przygotowania tego dania nie używam drożdży, dzięki czemu ciasto robi się naprawdę ekspresowo. Zaskocz swoich bliskich nietypową przekąską. Moja rodzina śmieje się, że to "polska focaccia" i jest w tym trochę prawdy. Uwielbiam zabierać kawałki tego ciasta zamiast kanapek do pracy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Wytrawne ciasto z farszem z jajek
Składniki:
Farsz
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1/2 pęczka koperku,
- 5 jajek — ugotowanych na twardo,
- sól do smaku,
- 3 łyżki śmietany.
Ciasto
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 ml kefiru,
- 50 g roztopionego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki
- 3 żółtka do polania,
- ziarna sezamu do posypania.
Sposób przygotowania: