WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Wytrawne ciasto z farszem na bazie gotowanych jajek i zielonym akcentem z koperku i szczypiorku to przepis na zaskakujący obiad bez mięsa.

Wytrawne ciasto z jajkami- PysznościWytrawne ciasto z jajkami- Pyszności
Ewa

Chociaż ciasta kojarzą się nam przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, to w wytrawnej wersji potrafią pozytywnie zaskoczyć. Taki wypiek z farszem z ugotowanych na twardo jajek sprawdzi się świetnie jako pyszny i lekki obiad, dodatek do mięs z grilla lub nietypowa kolacja. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Do przygotowania tego dania nie używam drożdży, dzięki czemu ciasto robi się naprawdę ekspresowo. Zaskocz swoich bliskich nietypową przekąską. Moja rodzina śmieje się, że to "polska focaccia" i jest w tym trochę prawdy. Uwielbiam zabierać kawałki tego ciasta zamiast kanapek do pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Wytrawne ciasto z farszem z jajek

Składniki:

Farsz

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 5 jajek — ugotowanych na twardo,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki śmietany.

Ciasto

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 ml kefiru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatki

  • 3 żółtka do polania,
  • ziarna sezamu do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane na twardo jajka kroję w dość drobną kostkę i przekładam do miski. Koperek oraz szczypiorek myję i drobno siekam. Dorzucam do jajek, dodaję śmietanę oraz sól i dokładnie mieszam.

Obrazek
Jajeczny farsz- Pyszności

2. Przechodzę do przygotowania ciasta. Do miski wbijam jajka i roztrzepuję je. Następnie wlewam roztopione i nieco przestudzone masło, proszek do pieczenia oraz sól i mieszam. Wlewam kefir i partiami dosypuję mąkę pszenną. Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia i wlewam część przygotowanej masy. Powinno być jej tyle, aby dobrze przykryła dno.

Obrazek
Wytrawne ciasto- Pyszności

3. Następnie wykładam przygotowany farsz jajeczny i zalewam całość pozostałą masą. Na koniec polewam całość żółtkiem i rozprowadzam je przy pomocy łyżki po powierzchni ciasta. Posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 45 minut.

Obrazek
Ciasto gotowe do pieczenia- Pyszności

4. Upieczone i przestudzone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Smacznego!

Obrazek
Wytrawne ciasto z farszem z jajek- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser