Z 5 składników i papierówek robię obłędne ciasto. Znika szybciej, niż zdążysz zrobić herbatę

To ciasto to prawdziwy hit – znika ze stołu szybciej, niż zdążysz zrobić herbatę. Wystarczy zaledwie pięć składników i kilka papierówek, by wyczarować deser, który zachwyci wszystkich.

Ciasto z jabłkami i kruszonkąCiasto z jabłkami i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasta z kruszonką mają w sobie coś wyjątkowego. Kojarzą się z domem, dzieciństwem i ciepłem kuchni. Nie wymagają wielkich umiejętności, a zawsze robią wrażenie. Teraz, gdy trwa sezon na parapetówki i letnie spotkania przy herbacie, szkoda nie wykorzystać tego, co najlepsze – świeżych i pysznych papierówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Papierówki, czyli skarb lata

Papierówki to jedne z pierwszych jabłek, które pojawiają się w sezonie – dojrzewają już w lipcu i znikają z rynku po kilku tygodniach. Wyróżniają się wysoką zawartością wody, niższym poziomem cukru oraz bogactwem składników odżywczych. Zawierają witaminy C, A i z grupy B, a także potas, magnez i błonnik, które wspierają odporność i trawienie. Najwięcej cennych substancji znajduje się tuż pod cienką skórką, dlatego warto jeść je bez obierania lub jak najcieniej.

Do wypieków nadają się wręcz idealnie, ponieważ nie rozpadają się w trakcie pieczenia, nie puszczają nadmiaru soku i zachowują lekko jędrną strukturę. Dzięki swojej kwaskowatości dobrze równoważą słodycz ciasta, co sprawia, że gotowy wypiek nie jest mdły. Świetnie komponują się z kruchym, maślanym spodem i nie wymagają dodatku wielu przypraw, by wydobyć ich smak.

Przepis na ciasto z papierówkami

Składniki na kruche ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 110 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 225 g zimnego masła,
  • 1 żółtko.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g papierówek,
  • 30–40 g cukru,
  • 10 g skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Papierówki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodaj kawałki zimnego masła i siekaj, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
  3. Następnie dodaj cukier puder i żółtko, szybko zagnieć ciasto, odetnij jedną trzecią i zawiń ją w folię, włóż do zamrażarki, resztę owiń i schowaj do lodówki.
  4. Papierówki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Ciasto z lodówki rozwałkuj i wyłóż nim formę, nakłuj widelcem i podpiecz w 190 stopni Celsjusza do lekkiego zarumienienia.
  6. Owoce wymieszaj z cukrem i skrobią, rozłóż je równomiernie na podpieczonym spodzie, a na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.
  7. Piecz w 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, a papierówki będą miękkie.
  8. Po przestudzeniu możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀