Tych produktów nigdy nie łącz z jajkami. Lista jest długa, a konsekwencje poważne

Z czym nie łączyć jajek? Jest kilka produktów, które występując w towarzystwie jajek - tracą swoje atuty. Zobacz, jakich połączeń wystrzegać się, by nie utrudniać wchłaniania cennych składników odżywczych oraz, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu trawiennego.

ObrazekPixabay

Jajka - ważny składnik potraw, deserów, a nawet danie samo w sobie. Chętnie łączymy je z ziemniakami, rybami czy serami. Okazuje się jednak, że produkty te tracą swoje atuty, występując w towarzystwie jajek. Takie połączenia mogą też długo zalegać w żołądku i utrudniać wchłanianie cennych składników odżywczych. Zobaczcie listę produktów, których nie powinno się łączyć z jajkami.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowia mięśni i tkanek. Zawierają wiele ważnych witamin: D, B6, B12 i E, a także luteinę i zeaksantynę, czyli substancje, które są ważne dla zdrowia oczu i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób związanych ze wzrokiem. Ponadto, jajka są stosunkowo niskokaloryczne i mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.

Jajka są jednym z najbardziej wszechstronnych składników potraw, które można znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Spożywamy je na wiele sposobów. Mogą być gotowane na twardo, miękko, sadzone, pieczone, smażone lub używane jako składnik innych potraw, takich jak omlety, ciasta i ciasteczka. Są również podstawowym składnikiem wielu dań narodowych, takich jak francuskie quiche, hiszpańskie tortille czy meksykańskie huevos rancheros.

Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Z czym nie łączyć jajek? Lista produktów

Ze względu na to, że jaja są źródłem żelaza, powinno się unikać łączenia ich z produktami bogatymi w wapń. Wapń bowiem może utrudnić wchłanianie żelaza. Z czym jeszcze nie łączyć jajek? Na przykład z ryżem - taki duet wydłuża trawienie. Mięsa, wędliny i sery są źródłami białka (podobnie jak jajka), jednak nadmiar tego składnika w diecie jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla nerek. Z tego samego powodu powinno się unikać częstego spożywania połączenia jajek i ryb. Co więcej, zawarta w jajkach awidyna (białko zwierzęce) utrudnia przyswajanie witaminy B7, w którą obfitują tłuste ryby.

Na liście znajdują się również ziemniaki, które utrudniają wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Ponadto, spożywając ziemniaki z jajkami, narażamy się na nieprzyjemnie dolegliwości związane z przetrawieniem takiego połączenia. Ciężkostrawne jest również spożywanie jajek w towarzystwie majonezu czy masła. Produkty te zawierają znaczne ilości tłuszczu.

Mleko i jajka również wzajemnie się wykluczają. Spożywanie ich razem uniemożliwi czerpanie z nich korzyści zdrowotnych. Ponadto, łączenie jajek z mlekiem może powodować trudności w trawieniu, zwłaszcza u osób z nietolerancją laktozy. Warto też wystrzegać się łączenia jajek z owocami, takimi jak gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy. To połączenie może skutkować problemami z trawieniem.

Zobacz także 23 genialne triki z jajkami, które warto znać:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej